Gazdaság

Figyelmeztetik a gázzal fűtőket: ha durván nő a rezsidíj, keressék fel a szolgáltatót!

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
1729 köbméter földgáz minden lakossági felhasználónak kedvezményes áron jár, de a bediktálós háztartásoknak máshogy számítják a határt, mint az átalányt fizetőknek. Ráadásul a diktálósoknak is három különböző képlet van, az ezek közötti különbség miatt pedig több tízezren ijesztő számlákat kaptak az utóbbi időben. A Telex.hu cikkéből kiderül mire érdemes figyelni.

Augusztustól az átlagfogyasztás felett a korábbi gázár hétszeresét, az áramárnak pedig a dupláját kell fizetni. Október 1-től pedig ismét hozzáigazítják a lakossági gáz tarifáit a világpiaci árhoz, ez a gyakorlatban ismét rezsiemelést jelent azoknak, akik több gázt használnak el, mint az átlagos gázfogyasztás.

A változtatások pontos kivitelezését viszont nem sikerült időben közölni sem a kormánynak, sem a szolgáltatóknak, így az első új rendszerben kiállított számlák megérkezésekor rengetegen a várt végösszeg többszörösét kapták. Ők pedig szinte mind azok voltak, akik diktálás alapján fizetik a gázszámláikat – olvasható a portálon.

Mi alapján kell fizetni?

Minden lakossági mérőórára évi 63 645 megajoule, vagyis átszámítva körülbelül 1729 köbméter földgáz jut kedvezményes áron, az efölött fogyasztott mennyiséget a lakossági piaci áron kell kifizetni. Aki átalánydíjjal fizeti a számláit (hivatalosan egyenletes részszámlázás), annak ez semmi bonyodalmat nem jelent.

A bediktálós fogyasztóknál viszont más a helyzet. Itt a szolgáltató az évi 1729 köbmétert leosztja hónapokra, de nem egyenletesen, hanem az alapján, ahogy – az időjárástól és a külső hőmérséklettől függően – szerinte normálisan fogyasztanak az emberek. Értelemszerűen ez azt jelenti, hogy januárban nagyobb gázfogyasztással számolnak, mint például júliusban.

A dolgot azonban bonyolítja, hogy hivatalosan nem mindenki ugyanarra használja otthonában a gázt. Vannak háztartások, ahol csak fűtenek vele, máshol csak vizet melegítenek (főznek, fürdenek), a legtöbben pedig mindkettőre használják együtt. Ez alapján az MVM három kategóriába sorolja a fogyasztókat, ezek pedig:

A: vegyes profilú, aki fűt és vizet melegít,
B: csak fűtés,
és lineáris: csak vízmelegítés.

A legegyszerűbb értelemszerűen a harmadik kategória, ami tipikusan olyanoknál fordulhat elő, akik például árammal fűtenek, de valamiért gázzal melegítik a fürdővizet, és azzal is főznek. Náluk a havi határérték az átalánydíjasokhoz hasonlóan mindig ugyanannyi, különbség csak abban van, hogy a 31 napos hónapokban kicsit többet lehet fogyasztani, mint például a 28 napos februárban.

A „B” változat azokra vonatkozik, akik csak fűtenek. Azt, hogy ők mennyit fogyaszthatnak, a szolgáltató az időjárási viszonyok és a hőmérséklet alapján számolja ki, hidegebb hónapokban több engedélyezett, melegebbekben kevesebb. A pontos értéket nem lehet soha előre tudni, mert azt az MVM mindig az elszámolási időszak tényleges hőmérséklete alapján számolja.

Nyilvános ugyanakkor az elmúlt 20 éves adatok átlaga alapján számolt jelleggörbe.

A harmadik, „A” változat, azoknak, akik fűtenek is és vizet is melegítenek. Ezt a verziót úgy számolják ki, hogy a fogyasztás 10 százalékát elosztják egyenletesen az évre (vízmelegítésre), a 90 százalékát pedig a „B” változat fűtési értékei alapján osztják el, értelemszerűen a téli hónapokra magasabb fogyasztással számolva.

Az MVM honlapjából kiderül, hogy a számla végösszegének kiszámolásakor a jelleggörbén kívül két másik szempontot is figyelembe vesznek: így a tényleges hőmérsékletet és a gáz fűtőértékét.

Akkor mivel is van a probléma?

Ha augusztusban például csak 10 köbmétert használtunk el a fürdővíz melegítésére, simán benne vagyunk a 16 köbméteres értékhatárban, akkor jár a rezsicsökkentett ár. Igen ám, de rengetegen úgyis piaci áras számlát kaptak az augusztus 1. óta eltelt időszakban, hogy például csak 4 vagy 7 köbmétert fogyasztottak egy hónap alatt. Ennek az az oka, hogy a háztartások jelentős része a „csak fűtés” jellegű felhasználásra van beregisztrálva a szolgáltatójához, pedig a valóságban vízmelegítésre is használják a gázt.

Felmerül a kérdés, hogy akkor hogyan lehet az „A” kategóriába átkerülni, hogy néhány köbméter azért nyáron is járjon kedvezményesen, a válasz:

kezdeményezni kell az átsorolást a gázszolgáltatónál,

amely ezt online, néhány kattintással meg tudja csinálni, már ha sikerül az ügyfélszolgálatot telefonon vagy emailben elérni. Fontos, hogy ez nem mindenkinek az MVM, hanem a helyi hálózatot üzemeltető földgázelosztó. Azt, hogy kinél melyik cég végzi az elosztást, a gázszámlán lehet megtalálni.

Más kérdés, hogy ezt valójában megéri-e megtenni. Ha a teljes évi fogyasztás 1729 köbméter alatt lesz, de valamelyik hónapban mégis a piaci áron számláztak, akkor a különbözetet az MVM (vagy más szolgáltató) vissza fogja fizetni.

Ha valaki tehát tényleg az átlagfogyasztás alatt van, és nem akarja a jelleggörbét figyelni, vagy nem akar azzal foglalkozni, hogy a fűtési vagy a vegyes jelleggörbe illik hozzá jobban, akkor valószínűleg az átalányfizetés a legegyszerűbb – írja a Telex.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik