Nagyvilág

Vajúdásba belehalt, fölöslegesen ide-oda szállított kismama miatt forrong Portugália

Rita Franca / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Rita Franca / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Az okok ismerősek: nincs elég szakember, szülészeti osztályokat zárnak be, a megmaradtak pedig túlzsúfoltak.

Sok panasz éri a magyar egészségügyet évtizedek óta, míg korábban a lerobbant infrastruktúra volt a fő gond, manapság a súlyos munkaerőhiány. Ez tőlünk sokkal (dél)nyugatabbra is így van, Portugáliában sincs elég ápoló és orvos a rendelőkben, kórházakban. És a szülészeteken sem, ami egy terhes nő halálát is követelte.

A BBC News arról ír, Marta Temido egészségügyi miniszter lemondott azután, hogy egy 34 éves indiai turista szívrohamban meghalt, miközben kórházról kórházra szállították Lisszabonban. Temido 2018 óta vezette a tárcát, és ugyan sikeresen megküzdött a koronavírussal, de kedden elfogyott a kabinetben a bizalom felé a fenti eset után. António Costa miniszterelnök is közölte, az utolsó csepp volt a pohárban a várandós nő halála.

Portugáliában tehát súlyos szakemberhiány van a szülészeteken, amit a kormány – sok kritikát kapva – úgy próbált kezelni, hogy átmenetileg több osztályt bezárt. Emiatt több vajúdó nőt vittek az utóbbi időszakban a mentők ide-oda az intézmények közt, ami ebben az állapotban életveszélyes. Két csecsemő is életét vesztette, miközben anyjukkal átszállították őket máshova. A megmaradt szülészeti osztályok tele vannak, hosszú a várakozási idő. A kormány bérmunkásokon is gondolkozik.

Az említett indiai nő, aki turistaként érkezett az országba, először a Santa Maria Kórházba került (Portugália legnagyobbja), de a szülészeti osztályán teltház volt, ezért továbbszállították. Időközben egészséges babának adott életet császármetszéssel, de a nő belehalt a szülésbe. Az ügyben vizsgálat indult. Temido lemondását üdvözölték az egészségügyben dolgozók, mondván semmit nem tett a krízis megoldására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik