Tudomány

1200 éve nem látott szárazság tombol Portugáliában

Spanyolország és Portugália egyes részei nagyjából ezer éve nem tapasztalt szárazsággal néznek szembe – írja az AFP. Egy új tanulmány alapján a jelenség hátterében egy, a klímaváltozás miatt módosított magas nyomású légköri rendszer áll. Nathaniel Cresswell-Clay, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa és kollégái szerint az aszály súlyos hatást gyakorol a helyi bor- és olívatermelésre.

Az Azori-szigetek környékén található magas nyomású terület az óramutató járásával megegyező irányba forog az Atlanti-óceán északi részén. A rendszer jelentősen befolyásolja a nyugat-európai időjárást és a régió hosszú távú klimatikus trendjeit.

Az adatok azt mutatják, hogy a magas nyomású terület az elmúlt évszázadban látványosan átalakult, a változások pedig példátlanok az észak-atlanti éghajlat elmúlt több mint ezer évében. A szakértők az utóbbi 1200 évet szimulálták egy klímamodellt felhasználva, az eredmények alapján a rendszer nagyjából 200 évvel ezelőtt kezdett el kiterjedni, tehát akkoriban, amikor az emberekhez köthető emisszió emelkedése megindult. Az adatokból az is kiderült, hogy a felmelegedés fokozódásával a 20. században a magas nyomású terület még nagyobb lett, ami hatással volt az Ibériai-félsziget klímájára.

the_burtons / Getty Images

A kutatók a szimulálást követően portugáliai állócseppkövek elemzésével mérték fel az adott időszak csapadékozását.

Így derült ki, hogy a terület fokozatosan szárazabbá vált.

A csapat úgy gondolja, hogy a század végére további 10-20 százalékkal eshet vissza a térségben a csapadék mennyisége, ez pedig súlyos hatást fog gyakorolni az Ibériai-félsziget mezőgazdaságára. A szakértők szerint 2050-re a vízhiány miatt szinte teljesen eltűnhetnek a szőlőtermesztésre alkalmas területek a régióból, Dél-Spanyolországban 2100-re pedig 30 százalékkal csökkenhet az olívatermés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik