Nagyvilág

Ha Kína megszállja Tajvant, működésképtelenné válik a világ vezető chipgyártója

Walid Berrazeg / Hans Lucas / AFP
Walid Berrazeg / Hans Lucas / AFP

Erőszakkal senki sem irányíthatja a TSMC-t. Ha katonai fellépésre vagy invázióra kerül sor, akkor a TSMC gyára nem lesz működőképes

– jelentette ki Mark Liu, a világ legfejlettebb chipgyártójának, a TSMC-nek az elnöke egy CNN-nek adott interjúban, amit a CNBC szemlézett.

A TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) olyan amerikai vállalatoknak gyárt processzorokat, mint az Apple és a Qualcomm, és a világ félvezető-bérgyártói piacának több mint 50 százalékát birtokolja. Tajvan megkerülhetetlen szereplője a számítástechnikában nélkülözhetetlen chippiacon, ahol a sziget 63 százalékos részesedéssel van jelen. Ez rendkívül magas polcra helyezi az államot a globális értékláncban.

Kína és Tajvan közötti feszültség az elmúlt napokban fokozódott, miután Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke Kína egyre erősödő figyelmeztetései közepette szigetre látogatott, miután a Kínai Népköztársaság hadgyakorlatba kezdett Tajvanhoz közeli Fucsien tartományban, az Egyesült Államok pedig hadihajókkal vonult fel a Csendes-óceánon.

Liu szerint esetleges tajvani konfliktusnak az orosz-ukrán háborúhoz hasonló gazdasági hatásai lennének, ezért arra biztatta a politikai vezetőket, hogy próbálják meg elkerülni a háborút.

Hozzátette, hogy a nyílt katonai konfliktus gazdasági zűrzavart okozna Kína, Tajvan és a nyugati országok számára, hiszen a TSMC chipeket ad el a fogyasztóbarát kínai vállalatoknak, amelyeknek szükségük van a TSMC szolgáltatásaira és a fejlett számítógépes chipekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik