Nagyvilág

A tajvani demokrácia megvédéséről beszélt a szigetre látogató amerikai házelnök

AFP
AFP

Magyar idő szerint szerda hajnalban tartott közös beszédet a tajpeji elnöki irodában Caj Jing-ven tajvani elnök és Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke, aki kedden Kína egyre erősödő figyelmeztetései közepette utazott a szigetre.

Caj Tajvan egyik legrégebbi barátjának nevezte Pelosit, és megköszönte, hogy a házelnök támogatja az ország demokratikus értékeit”.

Pelosi ezúton elmondta, hogy Tajvan „inspirálja a szabadságszerető embereket az Egyesült Államokban és szerte a világon”.

A házelnök a világ egyik legszabadabb társadalmának tartja a tajvanit,

és elmondása szerint az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy megőrizze a demokráciát Tajvanon.

A két tisztviselő a közös értékek hangsúlyozása mellett a gazdasági együttműködés erősítése mellett is hitet tett.

A beszédeket nemzetközi sajtótájékoztató követte. Arra a kérdésre, hogy a házelnök látogatása után lehet-e számítani arra, hogy további magas rangú amerikai tisztviselők utaznak a szigetre, Pelosi elmondta, reméli, hogy látogatása további erre ösztökéli az amerikai vezetőket, és egyúttal megjegyezte, hogy az év elején már öt szenátor ellátogatott Tajvanra, ami körül „nem volt túl nagy felhajtás”.

A kínai katonai mozgásokról Caj elmondta, hogy a hadgyakorlat szerinte szükségtelen reakció, és országa elkötelezett a Tajvani-szoroson belüli status quo fenntartása mellett. Mindezt Pelosi is megerősítette, hozzátéve, hogy tisztelik a Kínai Népköztársaság egy Kína politikáját, ugyanakkor ma szolidárisabbak Tajvannal, mint valaha.

Pelosi úgy gondolja, hogy Kína megakadályozhatta, hogy Tajvan bizonyos egyeztetéseken részt vegyen, de senkit sem fog megakadályozni abban, hogy barátságuk és támogatásuk jeléül a szigetre látogassanak.

Tajvan státusza tisztázatlan, bár a sziget önálló entitásként határozza meg magát, Kína a saját területe részének tekinti azt, ezért nem meglepő, hogy a Kínát régóta bíráló Pelosi látogatása diplomáciai feszültséget teremt. Az Egyesült Államok kijelentette, hogy a látogatás kapcsán nem hagyja magát megfélemlíteni a „kínai kardcsörtetés” miatt, míg Peking külpolitikai szóvivője azt hangsúlyozta, hogy Pelosi látogatása esetén „Kína határozott és erős lépéseket fog tenni”. Ezután mindkét nagyhatalom fokozta a katonai jelenlétet a térségben.

(CNBC/Guardian/Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik