Élő Nagyvilág

Zelenszkij felszólította az ukránokat Donyeck elhagyására 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök evakuálásra szólította fel a Donyeckben élő civileket.
  • Az ukrán hadsereg közölte, hogy két lőszerlerakót is megsemmisített a déli Herszonban. Állításuk szerint a küzdelmek jelentős orosz emberveszteséggel jártak.
  • Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint mára nem kétséges, hogy Oroszország fel akarja osztani Ukrajnát.
  • Iskolát lőttek az oroszok Harkivban.
  • Vlagyimir V. Putyin orosz elnök az orosz haditengerészet napja alkalmából hiperszonikus robotrepülőgépek hadrendbe állítását ígérte.
  • A haditengerészet vasárnapi ünnepségeit lefújták a krími Szevasztopolban, ahol ukrán dróntalálat érte az orosz flotta ottani főhadiszállását.

A háború tegnapi eseményeiről itt olvashat.

Putyin hiperszonikus robotrepülőkkel fenyegetőzött a haditengerészet napján, amelyet a Krímben közben lefújtak

„Nyíltan kijelöltük Oroszország nemzeti érdekeinek határait és övezeteit, mind a gazdasági, mind a létfontosságú és stratégiai érdekekét. Ezek mindenekelőtt a sarkvidéki vizeink, a Fekete-, az Ohotszki- és a Bering-tenger, valamint a balti-tengeri és a Kuril-szorosok. Határozottan, minden eszközzel meg fogjuk védeni őket” – mondta Vlagyimir V. Putyin orosz elnök az orosz haditengerészeti erők napján, Szentpéterváron.

Az elnök szerint a következő hónapokban leszállítják az orosz fegyveres erőknek a Cirkon hiperszonikus manőverező robotrepülőgépeket, és az életbe lépő új haditengerészeti doktrína értelmében Oroszország aktivizálni fogja tengerészeti tevékenységét az északi Spitzbergák, a Ferenc József-föld, a Novaja Zemlja szigetcsoporton, valamint a Vrangel-szigeten. Az északi flotta, amely 2021. január 1. óta önálló katonai körzet státust kapott, az orosz haditengerészet legerősebb tengeralattjáró-csoportosulásával rendelkezik.

Az orosz haditengerészet megalakulásának 326. évfordulóján megtartott szentpétervári parádén 47 hajó és 42 repülőgép vett részt. Szevasztopolban, az orosz Fekete-tengeri Flotta anyakikötőjében lemondták a haditengerészet napi ünnepségeket, miután ukrán dróntámadás érte a flotta főhadiszállását. Ennek következtében öten megsérültek a betört ablakok üvegszilánkjaitól. A szintén fekete-tengeri Novorosszijszkban ugyanakkor felvonultak hadihajók.

Orosz hadihajók sorakoznak az orosz haditengerészet napjának alkalmából a fekete-tengeri kikötõvárosban, Novorosszijszkban 2022. július 31-én. MTI/AP

Az egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalat tulajdonosa is meghalt az orosz légicsapásban

Olekszij Vadaturszkij, az egyik legnagyobb ukrán mezőgazdasági vállalat, a Nibulon alapítója és tulajdonosa, valamint felesége meghaltak egy orosz légicsapásban Mikolajiv térségében – közölte Vitalij Kim a régió kormányzója.

A házaspár a Mikolajiv városában lévő otthonukban halt meg, amelyet az éjszaka és vasárnap reggel lőttek.

A mikolajivi székhelyű Nibulon búza, árpa és kukorica termelésére és exportjára szakosodott, saját hajóparkkal és hajógyárral is rendelkezik.

(Guardian)

Putyin szerint a NATO és az USA jelenti a legnagyobb veszélyt az orosz haditengerészetre

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy haditengerészeti dokumentumot, amely kimondja, hogy a NATO és az Egyesült Államok jelenti a legnagyobb veszélyt Oroszországra.

Az 55 oldalas dokumentum – melyet a haditengerészet napján írtak alá – meghatározza Oroszország haditengerészetének átfogó stratégiai céljait, beleértve az egész világra kiterjedő „tengeri nagyhatalmi” ambíciókat.

A doktrína szerint Oroszországot leginkább az USA stratégiai politikája fenyegeti, amely a világ óceánjainak uralására irányul, valamint a NATO katonai szövetségnek az orosz határok felé való közeledése.

Oroszország a világ óceánjain kialakult helyzetnek megfelelően használhatja katonai erejét, amennyiben más természetű, például diplomáciai és gazdasági eszközei kimerülnek. A mai Oroszország nem létezhet erős flotta nélkül, ezért határozottan és elszántan fogja védeni érdekeit a világ óceánjain

– áll a doktrínában.

(Guardian)

Dróntámadás érte a fekete-tengeri orosz flottát

Katonai drón repült be az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisához Szevasztopolban – írja a Guardian.

A támadásban öten megsérültek. A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint ezután biztonsági okokból lefújták a vasárnapi ünnepségeket a krími városban. Ezen a napon az oroszok országszerte a haditengerészetet ünneplik.

Az oroszok felfüggesztették a gázszállítmányokat Lettországba

Az AFP jelentése szerint a Gazprom felfüggesztette a gázszállítást Lettországba, miután az ukrajnai háború miatt feszültség alakult ki Moszkva és a nyugat között.

Az orosz állami vállalat szerdán drasztikusan, kapacitásának 20 százalékára csökkentette az Északi Áramlat vezetéken keresztül Európába irányuló gázszállítást.

A balti állam szerint a döntés nem befolyásolja jelentősen az ország energiaellátását.

Az Európai Unió tagállamai azzal vádolják Oroszországot, hogy Moszkva az ukrajnai inváziója miatt bevezetett nyugati szankciók megtorlásaként csökkenti a szállítmányokat.

Az oroszok korábban Lengyelországba, Bulgáriába, Hollandiába, Finnországba és Dániába is leállították a gázszállítást.

(Guardian/Reuters)

Zelenszkij kötelező evakuálásról döntött Donyeckben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kelet-ukrajnai donyecki régió evakuálására szólította fel a lakosságot, miután a régióban május vége óta heves összecsapások zajlanak Ukrajna és az orosz hadsereg között.

Zelenszkij napi beszédében elmondta:

Már van egy kormányhatározat a kötelező evakuálásról Donyeck régióból. Kérem kövessék az evakuálást.

Zelenszkij elmondta, hogy még mindig több ezer civil, köztük gyerekek tartózkodnak a donyecki régió harcoktól sújtott területein. A Reuters beszámolója szerint az evakuálás akár több százezer embert is érinthet.

Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese kijelentette, hogy az emberek evakuálását még a tél beköszönte előtt meg kell valósítani, mivel a régió földgázkészletei megsemmisültek.

(Guardian)

Olvasói sztorik