Nagyvilág

Hasta la vista, baby, köszönt el Boris Johnson a brit parlamenttől

PRU / AFP
PRU / AFP
Kedélyesen vett búcsút a brit parlamenttől a leköszönő miniszterelnök, miközben a posztjára már csak hárman ácsingóznak a Konzervatív Pártból.

Percről percre közvetítésben emlékezett meg szerdán a BBC News Boris Johnson utolsó parlamenti miniszterelnöki azonnali kérdéseiről. Szerdánként ugyanis a választók a képviselőkön keresztül tehetnek fel kérdést a brit kormányfőnek. Johnson természetesen arra használta fel az alkalmat, hogy saját kormányzását értékelje, valamint adjon pár kokit az ellenzéknek.

Eközben zajlik a harc az utódlásért, hogy ki vezesse tovább a Konzervatív Pártot, és ezzel együtt kapja meg a miniszterelnöki bársonyszéket (és persze a Downing Street 10. macskaflottáját). Jelenleg Rishi Sunak, Penny Mordaunt és Liz Truss az esélyesek, a legjobb kettő személye épp ezen a napon dől el, közülük majd a párt 150 ezer fős tagsága fog választani szeptember 5-ig. (Frissítés: közben kiderült, Sunak és Truss jutottak a fináléba, belőlük lehet miniszterelnök.)

Kapcsolódó
Ki lesz Boris Johnson utóda?
A következő hetek a nyári uborkaszezon helyett az aktív politizálásról fognak szólni Nagy-Britanniában, hogy szeptember elején kiderüljön, kivel vágnak majd neki a toryk a következő választási kampánynak.

No, de térjünk vissza Boris Johnson utolsó szavaihoz. A kormányfő azt üzente utódjának, hogy „maradj közel az amerikaiakhoz, tarts ki az ukránok mellett, tarts ki a szabadság és demokrácia mellett mindenhol”. Hozzátette, adót is kéne csökkenteni és csökkenteni az állam beleszólását, a regulációt. Vicceskedve elmondta, szereti a pénzügyminisztériumi szerepet betöltő Államkincstárt (Treasury), de ha rájuk hallgattak volna a korábbi vezetők, nem épült volna meg a La Manche alatti Csalagút vagy épp az M25-ös sztráda (London M0-sa).

Olyan bölcseket is mondott, hogy mindig az útra kell fókuszálni, de nem árt közben a tükörbe nézni; hogy nem a Twitter a fontos, hanem a választók; illetve körbejárta, mennyit segített ő maga a konzervatívoknak megerősödni a hatalomban. Hozzátette, segített az országnak átvészelni a járványt (bár pont a járvány idején tartott bulijai voltak bukásának részbeni okai) és segített megóvni egy országot a „barbárságtól”.

És őszintén szólva ez elég is a folytatáshoz. A küldetés egyelőre nagyrészt teljesítve.

Ezután mindenkinek megköszönte a házelnöktől a barátain át a Tisztelt Ház dolgozóiig a közös munkát, majd úgy köszönt el, ahogy Arnold Schwarzenegger a Terminatorban:

Hasta la vista, baby.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik