Élő Nagyvilág

500 millió eurót fordítana fegyverkezésre az Európai Bizottság

  • A gabonaexportról tárgyal Putyin és Erdogan
  • Zelenszkij beterjesztette a parlament elé az SZBU-főnök leváltásáról szóló javaslatot.
  • A Sberbank is felkerülhet az EU szankciós listájára
  • Előző napi élő hírfolyamunk itt olvasható. 

Hírlapi kacsa, hogy Magyarország engedi a közvetlen fegyverszállítást Ukrajnába

Tényként tálalta az ukrán média egy része azt a hírt, hogy az ukránoknak szánt fegyvereket átengedi Magyarország, de a Külügyminisztérium cáfolta és kacsának minősítette az értesülést. Bővebben erről itt olvashat:

Kapcsolódó
Hírlapi kacsa, hogy Magyarország engedi a közvetlen fegyverszállítást Ukrajnába
Hiába futott végig a hír az ukrán médián, nem igaz a hír, hogy Magyar Levente szerint átmehetnek Magyarországon a fegyverszállítmányok.

Szijjártó a háború gyerek áldozataiért aggódott az ENSZ-ben

Mindent meg kell tennie a nemzetközi közösségnek az ukrajnai béke helyreállítása érdekében, ugyanis ez jelent egyedül megoldást a háború okozta problémákra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén. A Gyermekek és fegyveres konfliktusok című nyílt vitán kifejtette, hogy a 146 napja tartó háború nem pusztán Ukrajnának, hanem a környező országoknak és egész Európának sok szenvedést okoz.

Kiemelte, bár a fegyveres konfliktus magas inflációt, energiaellátási bizonytalanságot okoz, sőt globális élelmezési válsággal fenyeget, annak legnagyobb vesztesei mégis az érintett, súlyos fizikai és mentális károkat szenvedő gyerekek, akiknek a teljes jövőjük veszélybe került.

Elmondása szerint az orosz invázió kezdete, azaz február 24. óta mintegy 840 ezer menekült érkezett Magyarországra, és az ukrajnai sorozási szabályok miatt alapvetően szétszakadt családokról, anyákról és gyerekeikről van szó. Utóbbiaknak hátra kellett hagyniuk az apjukat, teljes bizonytalanságban, hogy viszontlátják-e még őket valaha.

Szijjártó az ENSZ BT vitáján azt mondta, hazánk minden eszközzel segíti az áldozatokat, ezért az ország valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakcióját hirdették meg, és a hatóságok mindenkit befogadnak, mindenkiről gondoskodnak.

Szijjártó Péter / Facebook

Az utóbbi hónapokban több mint kétezer ukrajnai gyerek járt óvodába és iskolába Magyarországon, és ez a lehetőség a szeptemberben induló tanévben is biztosított lesz. A kormány vállalta 130 gyerek speciális orvosi ellátását, illetve ezer ösztöndíjas helyet kínált fel menekült diákok számára a magyarországi felsőoktatási intézményekben. A miniszter így fogalmazott:

A megoldás a háború által okozott problémákra egyetlen szóban összefoglalható, ez pedig a béke. Egy szomszédos ország képviselőjeként szeretném sürgetni a nemzetközi közösséget, hogy mindent tegyenek meg, semmilyen erőfeszítéstől ne tartózkodjanak a térségbeli béke helyreállítása érdekében. Mindent meg kell tennünk az azonnali tűzszünetért és a béketárgyalások megkezdéséért.

(MTI)

Kivonná az amerikai dollárt a globális kereskedelemből az iráni nagyajatollah

Érkeznek az első hírek Vlagyimir Putyin orosz elnök Teheráni látogatásáról. Az iráni állami televízió például arról számolt be, hogy az ország legfelső vezetője, Ali Hamenei ajatollah éberségre figyelmeztette Moszkvát és Teheránt a „nyugati megtévesztéssel” szemben, és a két ország között hosszú távú együttműködésre szólított.

KHAMENEI.IR / AFP

Az ukrajnában zajló háborúra utalva Hamenei azt mondta:

A háború kíméletlen és nehéz esemény, Irán pedig egyáltalán nem örül annak, hogy hétköznapi emberek szenvednek tőle.

A legfelsőbb vezető arról is beszélt, hogy az amerikai dollárt fokozatosan ki kell vonni a globális kereskedelemből, és ez lépésről lépésre el is érhető.

(The Guardian)

Amerikai emberi jogi díjat kapott az ukrán nép

Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége kedden amerikai emberi jogi kitüntetést vett át Washingtonban az ukrán nép nevében. A díjat az ukrán nép az orosz invázió elleni harcával érdemelte ki.

Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

The Victims of Communism Memorial Foundation nevű amerikai szervezet a Dissident Human Rights Award enevezésű díjat ítélte oda az ukrán népnek.

Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, és átvehetem ezt a díjat minden ukrán férfi és nő nevében, aki ma az orosz agresszió ellen harcol

– mondta Olena Zelenszka kedden, a díj átvételekor.

(The Guardian)

Orosz hatósággal vizsgáltatná az ukránok ellen felsorolt vádjait a „független” Donyecki Népköztársaság

A Donyecki Népköztársaság nevű, oroszbarát szakadár államalakulat kedden közleményt adott ki, amelyben azt részletezik, szerintük milyen bűncselekményeket követtek el az ukrán katonai erők. A közlemény szerint az önmagát függetlennek kikiáltó „állam” a vádjainak kivizsgálását az Orosz Nyomozó Bizottságra kívánja bízni.

A közlemény bizonyítékok bemutatásával nem vesződik, de azt állítja, hogy:

  • az ukrán fegyveres erők polgári létesítmények területére telepítik egységeiket, lakóépületekben tüzérségi és rakétakilövő állásokat szerelnek fel, miközben a helyi lakosok kimenekítését szándékosan elmulasztják.
  • Kalinovkában – a „népköztársaság” Bahmut kerületében – a „neonácik” tüzérséget és rakétakilövő állásokat helyeztek el a magtár területén, ahonnan szisztematikusan lőttek az orosz fegyveres erők állásaira, ezzel kiváltva a tűz viszonzását.
  • Zaporizzsja, Mikolajiv, Harkiv és Herszon régiókban az ukrán fegyveres erők katonái a nacionalista zászlóaljak fegyvereseivel együtt helikopterekkel és tüzérséggel szándékosan gabonaföldeket gyújtották fel.

A Donyecki Népköztársaság legitim voltát jól jelzi, hogy azt az ENSZ tagállamainak sorában Oroszországon kívül még a szíriai diktátor kormánya és Észak-Korea ismerte el.

(The Guardian)

Újabb lakóházat lőhettek ki az oroszok, legalább egy ember meghalt

Legalább egy ember meghalt egy orosz rakétacsapásban a kelet-ukrajnai Kramatorszk város központjában kedden – közölte a donyecki régió ukrán közigazgatási vezetője, Pavlo Kirilenko. Közlése szerint a támadás robbanások mellett tüzet is okozott egy lakóépületben.

Az oroszok eltalálták a város központi részét. Jelenleg legalább egy civil halottról tudunk

– írta a Telegram-csatornáján.

A mentők a helyszínre siettek.

Kramatorszk polgármestere, Olekszandr Honcsarenko és a városi tanács által az interneten közzétett fényképen egy lakóépületből lángok csapnak fel.

(The Guardian)

Ukrajnában dicséri a magyar erőfeszítéseket Magyar államtitkár

Magyarország a rendelkezésére álló eszközökkel kész minden segítséget megadni Ukrajnának – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden a nyugat-ukrajnai Lembergben (ukránul Lvivben), a város polgármesterével folytatott találkozón. Magyar Levente kiemelte, Magyarország kész nagy számban befogadni és ápolni sérült ukrán gyerekeket és sebesült katonákat.

Magyarország folytatja azt az ösztöndíjprogramot is, amiben több ezer olyan ukrán felsőoktatási hallgatót tud fogadni, akinek el kellett hagynia a szülőföldjét vagy meg kellett szakítania a tanulmányait. Elmondta azt is, hogy Magyarország kész kiterjeszteni a humanitárius segélyprogramot Nyugat-Ukrajnára, Lembergben ugyanis már van egy hatalmas irodája az Ökumenikus Segélyszervezetnek, amin keresztül a magyar kormány a programját lebonyolítja.

Andrij Szadovij polgármester bemutatta, mi történt a városban az elmúlt hónapokban, és elmondta, hogy a háború kitörése óta több mint ötmillió menekült utazott keresztül a településen. Megköszönte Magyarország támogatását, és jelezte azt is, hogy készen állnak az Ökumenikus Segélyszervet nyugat-ukrajnai irodájával is az együttműködésre.

Magyar Levente találkozott Makszim Kozickijjal, a megye katonai kormányzójával. A kormányzó háláját fejezte ki Magyarországnak, amiért befogadott egymillió ukrán menekültet. Az államtitkár útja Kijevben és környékén folytatódik, ahol Magyarország az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül segíti a háború sújtotta településeket. (MTI)

Orosz területre csapódhatott be egy ukrán lövedék

Azt írja a Nexta nevű, nem épp oroszbarát Twitter-csatorna, hogy az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk régió kormányzója szerint ukrán lövedék csapódott be orosz területen. A fotó alapján egy közútba fúródott bele, nem messze Novi Jurkovicsi községtől. A háború folyamán nem először fordul elő, hogy az Ukrajnával határos orosz területekre valami leesik Ukrajnából, de akár orosz logisztikai és katonai bázisokat is támadás ér. Kijev ezeket nem mindig ismeri el.

500 millió eurót fordítana az Európai Bizottság fegyverkezésre

Az Európai Bizottság 500 millió eurós alap létrehozását javasolta kedden, amelyet a tagországok közös védelmi beszerzéseinek és fegyverkészletük feltöltésének ösztönzésére fordítanának 2022 és 2024 között az uniós költségvetésből. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos a javaslatot bemutató sajtótájékoztatón elmonda: a tagállamok az orosz-ukrajnai háború során kimerítették nemzeti fegyverkészletiket, ami olyan sebezhetőséget teremtett, amelyet sürgősen kezelni kell.

Amellett, hogy az alap segít feltölteni a fegyverkészletek egy részét az Ukrajnának történő fegyverszállítások után, az uniós költségvetésen keresztül ösztönözi a tagállamokat a közös vásárlásra. Európa védelme nagy lépésekkel halad előre

– közölte.

A Sberbank is felkerülhet az EU szankciós listájára

A Reuters által közölt dokumentumtervezet szerint az Európai Unió felveszi Oroszország legnagyobb bankját, a Sberbankot és az UMMC óriás cink- és rézcég vezetőjét azon személyek és cégek feketelistájára, akiket azzal vádolnak, hogy támogatták Moszkva ukrajnai invázióját. Az EU külügyi szolgálata által összeállított, 48 tisztviselőt és kilenc szervezetet tartalmazó új listán a Night Wolves motorosklub vezetői, színészek, politikusok, egy orosz biztonsági szolgálat helyettes vezetője, oligarchák és családtagjaik, valamint katonák is szerepelnek.

(The Guardian)

Energodar polgármestere: orosz katonák haltak meg a zaporizzsjai atomerőműben

Dmitro Orlov, Energodar polgármestere a Telegramban írta meg, hogy az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőműben olyan incidens történt, ami miatt a reaktorok teljesítménye „kissé lecsökkent” – írja az rtl.hu az Ukrinform cikke alapján. Az „esemény” során kilenc orosz katona sérült meg, van, akinek válságos az állapota. A polgármester tájékoztatása szerint többen meg is haltak. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi történt.

Észak-koreai munkások építhetnek újra két orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai területet

Észak-Korea munkásokat küldhet két orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai területre, hogy újjáépítsék a lerombolt donyecki és luhanszki „népköztársaságokat” – írja a The Guardian.

Alexander Matsegora orosz, phenjani nagykövet azt nyilatkozta, hogy

magasan képzett és szorgalmas koreai építők képesek a legnehezebb körülmények között is dolgozni, így segíthetnek nekünk szociális, infrastrukturális és ipari létesítményeink helyreállításában.

Kijelentései napokkal azután hangzottak el, hogy Észak-Korea azon kevés országok egyike lett, amelyek elismerték a két területet, azzal vádolva az ukrán kormányt, hogy részese Washington Phenjannal szembeni „ellenséges” álláspontjának.

Putyin és Erdogan Teheránban tárgyal

A Kreml egyik munkatársa szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és török ​​kollégája Tayyip Erdoğan a mai napon Teheránban találkoznak, hogy megvitassák az ukrán gabonaexportot. Putyin találkozik Ebrahim Raisi iráni elnökkel is. Putyin Irán legfelsőbb vezetőjével Ali Hámeneivel is tárgyal majd. Ez lesz az orosz elnök első útja a volt Szovjetunión kívüli országba azóta, hogy február 24-én elindították az ukrajnai inváziót.

A hírek szerint Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ közötti tárgyalások közel állnak ahhoz a megállapodáshoz, amelyet várhatóan még ezen a héten írnak alá, hogy újrainduljon az ukrajnai gabonaszállítás a Fekete-tengeren keresztül. A török ​​védelmi miniszter, Hulusi Akar megerősítette, hogy „elvi megállapodás született” Ukrajna és Oroszország között egy biztonságos tengeri folyosó létrehozásáról, amely lehetővé teszi a gabonaszállítást.

Zelenszkij beterjesztette a parlament elé az SZBU-főnök leváltásáról szóló javaslatot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beterjesztette hétfőn a parlament elé azt a javaslatot, hogy Ivan Bakanovot menesszék az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről – írja az MTI. Zelenszkij vasárnap este adott ki rendeletet, amelyben felfüggesztette hivatalából Bakanovot és Irina Venegyiktova főügyészt. Hétfőn Andrij Szmirnov, az elnöki iroda helyettes vezetője egy tévéműsorban pontosította, hogy Zelenszkij még nem menesztette sem Bakanovot, sem Venegyiktovát, hanem ideiglenesen függesztette fel őket hivatalukból a munkájuk vizsgálatának idejére.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál felidézte a Politico című amerikai lap június 24-i cikkét, amelyben a lap azt írta, hogy Zelenszkij már akkor fontolgatta az SZBU főnökének felmentését egy sor sikertelen művelet és Herszon megye elvesztése miatt. Zelenszkij akkor azzal reagált erre az értesülésre, hogy az SZBU vagy bármely más rendvédelmi szerv vezetésének leváltása ezek tevékenységének felülvizsgálatától függ.

Olvasói sztorik