A következő élő közvetítés része 500 millió eurót fordítana fegyverkezésre az Európai Bizottság

Orosz hatósággal vizsgáltatná az ukránok ellen felsorolt vádjait a „független” Donyecki Népköztársaság

A Donyecki Népköztársaság nevű, oroszbarát szakadár államalakulat kedden közleményt adott ki, amelyben azt részletezik, szerintük milyen bűncselekményeket követtek el az ukrán katonai erők. A közlemény szerint az önmagát függetlennek kikiáltó „állam” a vádjainak kivizsgálását az Orosz Nyomozó Bizottságra kívánja bízni.

A közlemény bizonyítékok bemutatásával nem vesződik, de azt állítja, hogy:

  • az ukrán fegyveres erők polgári létesítmények területére telepítik egységeiket, lakóépületekben tüzérségi és rakétakilövő állásokat szerelnek fel, miközben a helyi lakosok kimenekítését szándékosan elmulasztják.
  • Kalinovkában – a „népköztársaság” Bahmut kerületében – a „neonácik” tüzérséget és rakétakilövő állásokat helyeztek el a magtár területén, ahonnan szisztematikusan lőttek az orosz fegyveres erők állásaira, ezzel kiváltva a tűz viszonzását.
  • Zaporizzsja, Mikolajiv, Harkiv és Herszon régiókban az ukrán fegyveres erők katonái a nacionalista zászlóaljak fegyvereseivel együtt helikopterekkel és tüzérséggel szándékosan gabonaföldeket gyújtották fel.

A Donyecki Népköztársaság legitim voltát jól jelzi, hogy azt az ENSZ tagállamainak sorában Oroszországon kívül még a szíriai diktátor kormánya és Észak-Korea ismerte el.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik