Nagyvilág

Időben újranyitja az Északi Áramlat I-et Oroszország

JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A tervezett karbantartás befejezése után csütörtökön időben indítja újra a gázt Oroszország az Északi Áramlat I. gázvezetéken keresztül – értesült a Reuters az exportterveket ismerő két, egymástól független forrásból. A vezetéket még július 11-én, a tíznapos éves karbantartás miatt állították le. Ezen a gázvezetéken halad át az Európai Unióba érkező orosz földgázexport több mint egyharmada.

A téma érzékenysége miatt névtelenül nyilatkozó források azt közölték, hogy a vezeték ugyan várhatóan időben indul újra, de kevesebb, mint napi 160 millió köbméter kapacitással.

A Kreml által irányított orosz energiaóriás, a Gazprom a múlt hónapban 40 százalékra csökkentette a gázexport mennyiségét a gázvezetéken keresztül. Akkor arra hivatkoztak, hogy késik a Siemens Energy Kanadában szervizelt turbinája.

A július 11-e előtt ismert szintre térnek vissza.

– mondta az egyik forrás az Északi Áramlat 1-en keresztül csütörtöktől várható gázmennyiségről.

A Kommerszant című orosz lap hétfőn arról számolt be, hogy a javítási munkálatok befejezése után Kanada július 17-én repülővel küldte vissza Németországba az Északi Áramlat I-hez szükséges turbinát. A Siemens Energy nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A Reuters úgy tudja, hogy a turbinát valószínűleg július 21-ig nem telepítik újra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik