Élő Nagyvilág

Az ukrán erők kivonulnak Liszicsanszkból

  • Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot.
  • Eddig mintegy száz nemzetközi sportszervezet léptetett életbe az orosz sportot érintő szankciókat.
  • A donyecki szakadár területen elkezdték kiadni az orosz útleveleket.
  • A TASZSZ orosz hírügynökség arról számolt be, hogy az orosz csapatok bevették Liszicsanszkot.
  • Szlovjanszkot és Kramatorszkot is bombázzák.
  • A háborúval kapcsolatos szombati híreket itt olvashatják.

Az ukrán erők mégis elhagyják Liszicsanszkot

Az oroszok vasárnap bejelentették, hogy elfoglalták Liszicsanszk városát, amit aztán néhány órával később Zelenszkij sajtótájékoztatón cáfolt.Most azonban a kijevi vezérkar bejelentette, hogy az ukrán csapatok heves harcok után kivonultak a Luhanszk megyei, stratégiai jelentőségű Liszicsanszk városból.

Az MTI az ukrán katonai vezetés közleménye alapján arról ír, hogy az orosz csapatok mind fegyverzetben, mind létszámban túlnyomó fölényben voltak az ukrán erőkkel szemben. Az adott körülmények között a város védelmének folytatása végzetes következményekkel járna, ezért az ukrán védők életének megóvása érdekében a visszavonulás mellett döntött a katonai vezetés.

Hangsúlyozták egyúttal, hogy folytatják a harcot.

Sajnos az acélakarat és a hazaszeretet nem elég a sikerhez, amihez anyagi és technikai források kellenek.(…) Vissza fogunk térni, és biztosan győzünk! i

– idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a vezérkart.

Zelenszkij cáfolja, hogy Liszicsanszk orosz kézen lenne

Azok után, hogy az oroszok bejelentették Liszicsanszk bevételét, Volodimir Zelenszkij egy, az ausztrál miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón állt ki, hogy cáfolja az értesüléseket. Mint fogalmazott, a városban jelenleg is harcok dúlnak, de nem lehet olyat kijelenteni, hogy a település orosz kézre jutott volna. Így állítása szerint annak a kijelentésnek sincs hitele, ami Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter száját hagyta el korábban, miszerint Liszicsanszk meghódításával az egész luhanszki régió felett átvették volna az uralmat az oroszok.

Zelenszkij a Guardian tudósítása szerint ugyanakkor maga is látja, valós veszély, hogy a megszállók végül megszerzik maguknak a várost.

Liszicsanszk elfoglalása lehetővé tenné Oroszország számára, hogy egész Luhanszkot az ellenőrzése alá vonja, és a keleti donbászi régióban folytatott hadjáratának részeként tovább nyomuljon nyugat felé Szlovjansz és Kramatorszk irányába.

A korábban oroszbarát cseh elnök is támogatja a fegyverszállítások folytatását Ukrajnának

Milos Zeman cseh államfő egyetért azzal, hogy Csehországnak továbbra is fegyverszállításokkal kell segítenie Ukrajnát, és azzal is, hogy a csehek bekapcsolódjanak az ukrán katonák kiképzésébe:

Ha nem lenne az Ukrajna elleni orosz agresszió, akkor nem értenék ezzel egyet, most azonban más a helyzet

– jelentette ki Milos Zeman vasárnap a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió vitaműsorában az ukrán katonák cseh kiképzésével kapcsolatban. Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a héten közölte, hogy ebben a témában intenzív tárgyalások folynak a felek között. Szerinte jelenleg mérlegelés tárgya, hogy konkrétan milyen kiképzésről legyen szó.

Milos Zeman megerősítette, hogy támogatja az Oroszország elleni összes büntetőintézkedést, holott korábban ellenezte azokat. A cseh elnök szerint nemcsak az ő személyes véleménye, hanem az egész Nyugaté megváltozott ebben a kérdésben. Emlékeztetett: a NATO egy 2010-es dokumentumában stratégiai partnernek nevezte Oroszországot. „Most mindenkinek megváltozott a véleménye. Tehát igen, most egyetértenék mind a további fegyverszállításokkal, mind az ukrán katonák kiképzésével” – tette hozzá.

A cseh elnök úgy véli, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódására kell számítani, s mindkét oldalon számolni kell az áldozatok számának növekedésével. Mérlegelését szomorúnak, de racionálisnak nevezte. (MTI)

Egy gyerek is meghalt Szlovjanszk bombázásában

Vasárnap délután az orosz csapatok a kelet-ukranjnai Szlovjanszk ellen indítottak tüzérségi támadást, amelynek az első hírek alapján hat halálos áldozata volt, továbbá legalább tizenöten megsérültek.

A Guardian a település polgármesterének jelentése alapján azt írja, hogy egy gyerek is van a halálos áldozatok között.

Közben az oroszok már a szintén a donyecki régióban található Kramatorszk ágyúzását is megkezdték.

Az oroszok bejelentették, hogy elfoglalták Liszicsanszkot

A Guardian oroszországi értesülésekre hivatkozva arról ír, hogy a kelet-ukrajnai orosz és oroszbarát szeparatista erők teljes átvették az irányítást a kelet-ukrajnai Liszicsanszk felett. A bejelentést az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva a TASZSZ orosz állami hírügynökség közölte.

A nap folyamán korábban arról szóltak a hírek, hogy az orosz csapatok Ukrajna utolsó még álló keleti bástyája, Liszicsank ellen indultak, bekerítették és lőni kezdték a települést. A védelmi minisztérium később már azt közölte, hogy elfoglalták a Liszicsanszkot körülvevő kisebb falvakat, és a városba benyomulva harcolnak a megmaradt ukrán csapatokkal.

Robbanások történtek az ukrán határ közelében az oroszok szerint

Robbanások történtek az oroszországi Belgorod városban, amely az ukrán határ közelében van, és Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója azt állította, hogy meghalt három ember, további négy pedig megsebesült, köztük egy tízéves gyerek. Mintegy ötven ház megrongálódott – tette hozzá a TASZSZ hírügynökség szerint. A robbanások okát nem tudják, de vizsgálják.

Belgorod mellett más orosz városokat is – amelyek közel vannak az ukrán határhoz – ért már ukrán támadás a háborúban, például Kurszkot, Brjanszkot orosz tisztségviselők állítása szerint. Kijev ezekre a vádakra nem szokott reagálni, független forrásból pedig nem lehet ellenőrizni a valóságtartalmukat.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte szombaton, hogy az ukrán erők már legalább három napja próbálnak csapást mérni fehéroroszországi célpontok ellen rakétákkal, de Pancir elhárítórendszereik kivédték ezeket. Lukasenka egyúttal megfenyegette Kijevet, hogy azonnal válaszcsapást mérnek Ukrajnára, ha annak sikerülne kárt okoznia fehérorosz területen.

Az ukrajnai háborúban Fehéroroszország nem vesz részt, de az orosz hadsereg hátországának, felvonulási területének számít – jegyzik meg a nyugati hírügynökségek.

Liszicsanszk össztűz alatt

Az orosz csapatok erőteljes támadást indítottak szombaton Liszicsanszk ellen, és állításuk szerint teljesen be is kerítették a várost, ami az utolsó ukrán bástyának számít Luhanszk megyében.

Ha Liszicsanszk elesik, akkor a teljesz Luhanszk régió orosz kézre kerül. Ez komoly stratégiai jelentőségű áttörést jelentene Vlagyimir Putyin számára.

Ruszlan Muzicsuk, az ukrán nemzeti gárda szóvivője az ukrán állami tévében arról beszélt, minden front nehéz, de Liszicsanszk a legnehezebb jelenleg. Ezzel együtt azt tagadta, hogy az orosz erők kontrollálnák a területet.

Liszicsanszk azt követően került a figyelem középpontjába, hogy Szeverodonyecket elfoglalta Oroszország. Utóbbit hetekig bombázták, mígnem az ukránok kivonultak onnan.

Serhiy Haidai, Luhanszk kormányzója a Telegramon azt írta szombaton, magánházakat bombáznak egyesével az oroszok a környező falvakban. Ilyen intenzív rakétázás mellett viszont csak arra jut idejük, hogy a sérülteket menedékhelyekre vigyék.

Olvasói sztorik