Élő Nagyvilág

Válogatott kínzások, áramütés, levágott ujjak – túlélő ukrán hadifoglyok beszéltek

Alexey Maishev / Sputnik / Sputnik / AFP
Alexey Maishev / Sputnik / Sputnik / AFP
  • Válogatott kínzások, áramütés, levágott ujjak – túlélő ukrán hadifoglyok tartottak beszámolót.
  • Halálbüntetést kaphat két Ukrajnában elfogott brit.
  • Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot.
  • Eddig mintegy száz nemzetközi sportszervezet léptetett életbe az orosz sportot érintő szankciókat.
  • Az Egyesült Államok 820 millió dollárnyi új katonai segélyt nyújt Ukrajnának.
  • Az EU elengedte a létfontosságú ukrán áruk után fizetendő vámot és áfát.
  • A donyecki szakadár területen elkezdték kiadni az orosz útleveleket.

A háborúval kapcsolatos július 1-i hírekete itt olvashatják.

Válogatott kínzások, áramütés, levágott ujjak – túlélő ukrán hadifoglyok tartottak beszámolót

A The Hill című amerikai újság részletes beszámolóját szemlézte a The Guardian, amelyből kiderül, hogy az ukrán hadifoglyokat válogatott kínzásoknak vetették alá az oroszok. A lapnak túlélő ukrán foglyok mesélték el, milyen kínzásokat éltek át fogságuk idején. Családtagjaik pedig arról beszéltek, földi pokolként élték meg azokat a heteket, amikor nem tudták, hogy szeretteik meghaltak-e vagy élnek.

Az újság szerint az egyik volt hadifogoly, Igor Kurayan (55) azt mondta, hogy heteken át verték és áramütést is kapott az orosz fogságban. De arról is beszélt, hogy más foglyok ujjait ollóval és fogóval vágták le az orosz katonák, illetve – mint mondta – voltak, akiket olyan súlyosan megvertek, hogy meghaltak.

A 32 éves Anzhelika Todorashko arról beszélt, hogy édesanyját, az 52 éves Viktoriát februárban fogták el az ukrán hadseregben végzett munkája miatt. Oroszországba szállították, ahol áramütéssel kínozták, meztelenül fényképezték, kevés ételt és vizet kapott.

Mint mondta, az orosz katonák megalázzák a foglyokat, édesanyja szerint a foglyoknak naponta órákon át a fejük fölött kellett tartaniuk a kezüket. Ha leengedték, megverték őket – mondta. Az asszony szerint az orosz katonák a nők fejét is leborotválták, és olyan is előfordult, hogy egyeseket megfojtottak.

Todorashko édesanyját hetekkel a bebörtönzés után kiengedték, és egy ukrán kórházba szállították – írja a lap.

Halálbüntetést kaphat két Ukrajnában elfogott brit

Két brit állampolgárt fogtak el Ukrajnában az orosz haderő által ellenőrzött területen. A két férfi ellen zsoldos harci tevékenység miatt emeltek vádat – írja a The Guardian az orosz állami média alapján, amely azt is jelezte, hogy a két foglyot halálbüntetéssel sújthatják.

A brit Andrew Hillt és Dylan Healyt a jelentések szerint „hatalom erőszakos megszerzésével” és „terrorista kiképzésével” is vádolják – közölte egy orosz irányítású donyecki állami hírügynökség. A jelentés forrása egy névtelen tisztviselő volt, amit  nem erősítették meg. A múlt hónapban két britet és egy marokkói férfit ítéltek halálra azonos vádak alapján a hatóságok az orosz irányítású Donyeckben. Az ítéletek végrehajtásának időpontját még nem tűzték ki, a férfiak közül legalább ketten fellebbeznek az ítélet ellen.

Hillt, akit négygyerekes apaként azonosítottak Plymouthból, több felvételen is bemutattak az orosz televízióban , köztük egy olyanban is, amelyet a múlt hónapban sugároztak a következő címmel: „Exkluzív – a kivégzés előtt”. A videóban úgy tűnt, hogy arról tájékoztatták, hogy büntetőeljárás indulhat ellene, mondván, hogy „gyanús zsoldosként tartják fogva”. Hillt, akiről a hírek szerint korábban a brit hadsereg Lancaster ezredében szolgált, április végi elfogása után először az orosz televízió mutatta be.

A másik férfi, Dylan Healy a hírek szerint Ukrajnában humanitárius segélynyújtó önkéntesként dolgozott. Őt és egy másik brit férfit, Paul Ureyt a jelentések szerint őrizetbe vették a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja közelében, miközben egy nőnek és két gyermeknek segítettek elmenekülni.

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest – áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Az európai UGS-létesítmények telítettsége júniusban 12,75 milliárd köbméterrel bővült, ami csak a harmadik legjobb mutató ebben a hónapban a GIE 2011 óta tartó megfigyelése óta, és csaknem 3 milliárd köbméterrel elmaradt a májusi, rekord szintű, 15,6 milliárd köbmétertől.

Június 30-án az európai tárolókban lévő gázkészlet 58,18 százalék volt, ami 1,9 százalékponttal elmarad az elmúlt öt év átlagához képest. A múlt hónap végén a gázkészlet nagysága 62,5 milliárd köbméter volt.

A gáztározók telítettsége jelenleg Portugáliában és Lengyelországban a legmagasabb: 100, illetve 97,44 százalék. Németországban 61,21 százalék, Franciaországban 62,42, Olaszországban 58,9, Hollandiában 53,08, Bulgáriában 35,14, Dániában 79,36, Magyarországon 40,14, Ausztriában 45,12, Csehországban 69,05, Belgiumban 59,11, Lettországban pedig 44,91 százalék.

Közel száz nemzetközi sportszervezet alkalmaz szankciókat az oroszokkal szemben

Oroszország ukrajnai háborúja miatt eddig mintegy száz nemzetközi sportszervezet léptetett életbe az orosz sportot érintő szankciókat – írta az MTI.

A moszkvai sportminisztérium kimutatása szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) és 95 további nemzetközi szervezet alkalmaz megszorító intézkedéseket Oroszországgal szemben. Közülük 12 döntött az ország tagságának felfüggesztéséről, és 19 olyan nemzetközi sportszövetség van, amely eltávolította vezetői posztjukról Oroszország képviselőit.

Ugyanakkor 14 sportszövetség nem követte a NOB ajánlását, továbbra is engedélyezi, hogy versenyein orosz sportolók semleges státuszban részt vehessenek. Utóbbiak közé tartoznak a sakkozók, a teniszezők és a cselgáncsozók – említett kivételeket a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az Egyesült Államok 820 millió dollárnyi új katonai segélyt nyújt Ukrajnának

A Pentagon szombaton bejelentette, hogy a közeljövőben új, 820 millió dollár értékű katonai segélycsomagot kíván adni Ukrajnának, amely két NASAMS légelhárító rakétarendszert, a korábban leszállított HIMARS rakétasorozatvetőhöz való lőszert, valamint 150 000 155 milliméteres tüzérségi lövedéket és négy speciális radart tartalmaz majd.

A segélyösszeg döntő része, 770 millió dollár az úgynevezett Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) alapból származik majd – közölte a Pentagon megbízott sajtófőnöke. Todd Breasseale hozzátette, hogy Joe Biden elnök hatalomra kerülése óta az Egyesült Államok mintegy 7,6 milliárd dollárnyi pénzügyi és katonai segítséget juttatott Ukrajnának.Pénteken az  Európai Bizottság javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós támogatásra Ukrajnának. Az összeget a 9 milliárd eurós makroszintű európai uniós gyorssegélyből (MFA) folyósítanák, kiegészítve az év első felében megadott 1,2 milliárd eurót ugyanebből a keretből.

13 ezer ukrán menekült egy nap alatt

Magyarország területére 2022. július 1-jén 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6839 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6252 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 358 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. július 1-jén 62 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Az EU elengedte a létfontosságú ukrán áruk után fizetendő vámot és áfát

Az Európai Bizottság lehetővé tette a tagállamok számára, hogy ideiglenesen eltekintsenek az Unión kívüli országokból behozott, az orosz-ukrán háború által sújtott ukrán állampolgároknak szánt élelmiszerek, takarók, sátrak, elektromos generátorok és más létfontosságú felszerelések után fizetendő vámoktól és áfától – közölte az uniós bizottság pénteken. Az intézkedés február 24-től visszamenőleges hatállyal alkalmazható, és december 31-ig marad érvényben.

A vám- és áfamentesség a kórházak, a kormányzati szervezetek, a regionális kormányok, a települési önkormányzatok, valamint a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott jótékonysági vagy emberbaráti szervezetek által importált valamennyi árura vonatkozik.

A közlemény szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően, becslések szerint, több, mint 14 millió ember, azaz Ukrajna lakosságának 30 százaléka kényszerült lakóhelye elhagyására, közülük több, mint 6,2 millió ukrán állampolgár érkezett az Európai Unióba. Ez nagy nyomást jelent a tagállamoknak, hiszen humanitárius segítséget kell nyújtaniuk a háború elől menekülő emberek tömegei számára, ugyanakkor az országon belül máshol menedéket kereső, éhezés és betegség fenyegette ukránokat is támogatniuk kell – írták.

Donyeck és Luhanszk orosz útleveleket ad ki

Az oroszpárti Donyecki Népköztársaságban pénteken már orosz útleveleket is kiállítanak. Donyeck városában a helyi bevándorlási hatóság két okmányirodájában kezdték meg az iratok kiadását azoknak, akik korábban könnyített eljárásban jelentkeztek orosz állampolgárságért. Helyben lehet igényelni orosz állampolgárságot is.

Luhanszkban, a szintén csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaság székhelyén szintén pénteken nyílt meg orosz útlevelek kiadását intéző iroda. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. április 24-én írt alá rendeletet a könnyített honosítás lehetőségének kiterjesztéséről a luhanszki és donyecki régiók lakosai számára.

Olvasói sztorik