Élő Nagyvilág

Felrobbantottak egy orosz politikust, jódtablettákat osztanak ki Romániában

AFP
AFP

Legalább tíz évbe telik, míg aknamentesítik Ukrajnát

Legalább tíz évbe fog telni, míg sikerül eltávolítani az ukrajnai aknákat és bombákat – mondta az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője, Olekszandr Korunzsij.

Eddig 620 négyzetkilométert sikerült megtisztítani a robbanószerektől, köztük 2000 légi bombától, de közel 300 ezer négyzetkilométer, Ukrajna területének nagyjából a fele „szennyezettnek” mondható.

Az aknamentesítést a lakott területekkel és utakkal kezdték, az erdők, a folyók és a tengerpartok csak ezután következnek majd.

(Guardian)

Pavlo_Bagmut / NurPhoto via AFP Egy ukrán katona aknamentesítés közben az ország északkeleti részén

Uniós bővítés: Az orosz külügy negatív következményekkel fenyegetőzik

Az orosz külügyminisztérium szerint negatív következményei lesznek annak, hogy az Európai Unió megadta a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának. Maria Zaharova külügyi szóvivő pénteken kijelentette, hogy az uniós bővítés egyértelmű célja az, hogy „kordában tartsák” Oroszországot, és úgy tűnik, nem számolnak ennek negatív következményeivel.

(Guardian)

Amerikai külügyminiszter: 40-50 millió fővel bővül az éhezők tábora Oroszország háborúja miatt

Nem az Oroszország elleni nyugati szankciók, hanem Oroszország Ukrajna elleni háborúja okoz élelmezési válságot, amelynek következtében az idén világszerte 40-50 millió fővel emelkedik az éhezők száma – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Berlinben.

Az amerikai diplomácia vezetője a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport külügyminiszteri találkozója és a csoport soros német elnöksége által szervezett nemzetközi élelmezési konferencia előtt, Annalena Baerbock német külügyminiszterrel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a válság egyetlen oka Oroszország magatartása.

Moszkva az ukrán kikötők blokádjával megbénította a legnagyobb gabonatermelők közé tartozó Ukrajna exportját, és saját kivitelét is visszafogja – fejtette ki Antony Blinken.

Az amerikaiak szerint még egyetlen nyugati fegyverszállítmányt sem találtak el az oroszok

Oroszország próbálkozik az Ukrajnába áramló nyugati fegyverszállítmányok, például a nagy hatótávolságú rakéták, célba vételével, de eddig még nem jártak sikerrel – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő a Reutersnek. A tisztviselő ezzel cáfolta az orosz védelmi minisztérium napi hadműveleti jelentéseit, amelyben többször arról beszéltek, hogy sikeresen megsemmisítették az Ukrajnába érkező, külföldről szállított fegyvereket.

Ugyanez a névtelenséget kérő tisztviselő igyekezett kisebbíteni az oroszok előrenyomulását Szeverodonyecknél, mert szerinte így az ukránok olyan pozíciót vehetnek fel, ahol jobban meg tudják védeni magukat.

Elkezdik kiosztani a nukleáris incidens esetére beszerzett jódtablettákat Romániában

Romániában megkezdődik a nukleáris incidens esetére beszerzett 30 millió jódtabletta kiosztása, miután a műveletet szabályozó miniszteri rendelet megjelent a hivatalos közlönyben – közölte pénteken az egészségügyi minisztérium. A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákhoz családorvosok által kiállítandó vény alapján, a kijelölt gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak hozzá a lakosok, de nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a tablettákat csak nukleáris incidens esetén, kizárólag a hatóságok felszólítása alapján veszi be.

Rainer Jensen / picture alliance via Getty Images Egy doboz német gyártmányű kálium-jodid tabletta

A román szaktárca márciusban szerezte be a jódtablettákat, miután – az ukrán atomerőművek körüli harcok és az atomfegyverek esetleges bevetésére utaló moszkvai nyilatkozatok hírére – az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit.

(MTI)

Autójában robbantottak fel egy orosz politikust Herszonban

Pénteken megöltek egy orosz politikust a megszállt dél-ukrajnai Herszon városában – írja a CNN. Dmitrij Szalvlucsenko, a régió ifjúsági és sportügyi osztályának vezetője volt, aki az orosz állami hírügynökség jelentése szerint terrortámadás áldozata lett. A hírek szerint autójában robbantották fel az orosz politikust.

Mikhail Alaeddin / Sputnik / Sputnik via AFP

Feladja Szeverodonyecket Ukrajna

Kivonják az ukrán csapatokat a nagyrészt már oroszok által ellenőrzött Szeverodonyeck városából, jelentette be pénteken a regionális kormányzó.

A Reuters tudósításában emlékeztet, az ukrajnai háború kezdete óta Szeverodonyeckben zajlottak a legsúlyosabb harcot, az utcákon több mint egy hónapon át csaptak össze a felek. Az oroszoknak végül óriási erőfeszítések árán, lépésről lépésre vették be a várost.

Serhiy Gaidai kormányzó a televízióban közvetített beszédében azt mondta,

nincs értelme hosszú hónapokon keresztül darabokra zúzott pozíciókban maradni csak azért, hogy ott legyünk.

Arról nem beszélt, hogy pontosan mikor vonulnak vissza és milyen ütemben.

Luhanszk régióban Szeverodonyeck volt az egyik utolsó ukrán bástya sokáig, de most már csak Liszicsanszkért harcolnak.

Az Egyesült Államok 450 millió dolláros biztonsági segítséget nyújt Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb 450 millió dolláros biztonsági segítséget nyújt Ukrajnának, melynek része több nagy hatótávolságú rakétarendszer is – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője. Kirby, aki egyben a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője is hozzátette: Washington szorosan együttműködik Kijevvel annak érdekében, hogy meghatározzák, mely fegyvertípusok felelnének meg a leginkább az igényeiknek. “Az Egyesült Államok továbbra is segíti Ukrajna védelmét, támogatja szuverenitását és területi integritását” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint az ukrán fegyveres erők bátorsága és elszántsága továbbra is inspirálja a világot.”Kirby hozzátette, hogy Amerika elkötelezett amellett, hogy kiálljon Ukrajna mellett, amikor a szabadságáért küzd.

Az Egyesült Államok a többi között négy nagy hatótávolságú tüzérségi rakétarendszert, 36 000 darab 105 mm-es lőszert, 18 vontatásra alkalmas taktikai járművet, 1200 gránátvetőt, 2000 gépfegyvert és 18 járőrhajót biztosít Ukrajna számára.

(MTI)

Hodorkovszkij: Putyin háborúja csak harctéren dőlhet el

A száműzetésben élő egykori oligarcha nagyon jól ismeri az orosz elnököt, akit az Euronews riporterének cárként, illetve gengszterként is jellemzett. Mihail Hodorkovszkij szerint tévednek a nagyobb európai országok vezetői, ha azt hiszik, meg lehet állapodni Putyinnal bármiben anélkül, hogy megmutatnák erejüket. A NATO-nak most még lehetősége van fegyverekkel, katonák kiképzésével segíteni Ukrajnát, de ha ezt elszalasztja, néhány év múlva, vagy még korábban, közvetlenül fog részt venni a háborúban, mert az valamelyik NATO-ország területén fog zajlani – tette hozzá.

Kapcsolódó
Hodorkovszkij: Putyin egy gengszter 
Szerinte óriási hiba azt hinni, hogy meg lehet vele állapodni, csak a harctéren dőlhet el a háború.

Nem szabad alábecsülni Oroszországot

A Nyugatnak nem szabad alábecsülnie Oroszország katonai képességeit ukrajnai háborújában, amely immár az ötödik hónapjába lép, az orosz erők akár hosszú küzdelemre is fel vannak készülve – jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök az AP amerikai hírügynökségnek adott és csütörtökön megjelentetett interjújában.

Hallottam olyan véleményeket, miszerint elmúlt a veszély, mert az orosz hadsereg kimerült. De ez nem igaz. Még sok katonája van otthon, és nem számolja a veszteségeket. A tönkrement fegyvereket sem számolják. Úgyhogy nem szabad alábecsülnünk őket még hosszú távon sem

– mondta Kallas.

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

A kormányfő dicsérte az Európai Unió egységességét Oroszország megbüntetésében az ukrajnai háború elindításáért, bár hozzátette: már kezdetben tudni lehetett, hogy egyre nehezebb lesz ezt megőrizni az újabb és újabb szankciócsomagok esetében.

Először viszonylag könnyen elhatározható büntetőintézkedéseket hoztunk meg. Most már olyanokat próbálunk, amelyeket sokkal nehezebb. De még mindig sikerült megőrizni az egységet, még ha eltérő is a véleményünk. Ez normális a demokráciákban. Vitatkozunk, majd találunk valamilyen megoldást. Putyinnak kellemetlen meglepetés, hogy még mindig egységesek vagyunk

– jelentette ki. Kallas bírálta azokat az európai vezetőket, akik szóba álltak Putyinnal a háború elindítása óta, és azon az állásponton van, hogy Moszkvát teljesen el kell szigetelni, valamint hogy Ukrajnára kell bízni, miképpen akarja befejezni a háborút.

Elkezdődött a tárgyalása a nemi erőszakkal vádolt orosz katonának

Ukrajnában elkezdődött a nemi erőszakkal vádolt orosz katona tárgyalása. Előzetes meghallgatást tartottak a gyanúsított, a 32 éves Mihail Romanov ügyében, akit azzal vádolnak, hogy március 9-én Kijevben meggyilkolt egy civilt, és megerőszakolta a férfi feleségét, miközben fegyverrel fenyegette a nő gyermekét. A nő azt kérte, hogy a tárgyalás zárt ajtók mögött történjen, mert el akarta kerülni, hogy a vele és családjával kapcsolatos részletek nyilvánosságra kerüljenek. Az ukrán hatóságok úgy gondolják, hogy Romanov Oroszországban van, de az sem kizárt, hogy már nem él.

Olvasói sztorik