Nagyvilág

Hodorkovszkij: Putyin egy gengszter 

Dmitrij Loveckij / AP / MTI
Dmitrij Loveckij / AP / MTI
Szerinte óriási hiba azt hinni, hogy meg lehet vele állapodni, csak a harctéren dőlhet el a háború.

Az immár Vlagyimir Putyin „ellenségének” számító egykori oligarcha, a száműzetésben élő Mihail Hodorkovszkij az Euronews riporterének azt mondta, az orosz elnökön az látszik, hogy paranoiásan fél a demokratikus átalakulásoktól, meg akarja erősíteni választási esélyeit, egy olyan cárhoz hasonlítja, aki folyton külső ellenséget keres. Emlékeztetett rá, Putyin korábban is háborúval oldotta meg a választással kapcsolatos aggályait. Először 1999-ben, aztán 2008-ban, 2014-ben és most is.

A covid miatti elszigeteltség miatt azt hitte, Ukrajna nem fog ellenállni, nem ütközik szervezett ellenállásba, néhány városban még talán virággal is fogják várni. Az egykor leggazdagabb orosz szerint tévednek a nagyobb európai országok vezetői, ha még mindig azt hiszik, meg lehet Putyinnal bármiben megállapodni anélkül, hogy megmutatnák erejüket.

Ez Putyin szempontjából gyenge pozíció. Ez óriási hiba, mert ilyenkor nem egy magukhoz hasonló vezetővel beszélnek, hanem egy gengszterrel. És minden gengszter, aki azt hiszi, hogy erős, és akitől engedményeket kérnek, megpróbál végezni az áldozatával.

Mihail Hodorkovszkij úgy véli, Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője már kimondta a valóságot, hogy ez a konfliktus nem a tárgyalóasztalnál, hanem a harctéren dől el.

Később lesznek persze tárgyalások, és a háború végére az tesz majd pontot, de az első megoldás a harctéren születik majd meg. Nincs más alternatíva.

A NATO-nak most még lehetősége van fegyverekkel, ukrán katonák kiképzésével segíteni, ahelyett, hogy saját területén harcolna, de ha ezt a lehetőséget elszalasztja, néhány év múlva, vagy még korábban, közvetlenül fog részt venni a háborúban, mert az valamelyik NATO-ország területén fog zajlani – tette hozzá.

Azok, akik azt hiszik, hogy valahogyan meg lehet állapodni az agresszorral, elődeik hibáit ismétlik meg. Ezeket a hibákat európaiak tízmilliói fizették meg az életükkel mintegy 70 évvel ezelőtt.

Hodorkovszkij szerint 2014-ben még számítottak a szankciók, de most csak a rezsimet gyengítheti, nem tudják megállítani az agressziót, a kérdést a harctéren kell megoldani.

Ha a NATO azt akarja, hogy ez Ukrajna területén oldódjon meg, akkor természetesen sokkal szisztematikusabb támogatást kellene nyújtania.

Mihail Hodorkovszkij szerint Putyin bukása Oroszországnak egy föderatív állammá kellene válnia, működőképes parlamenttel, amely az orosz régiók érdekeit képviseli. Ha ebben szükség lesz rá, mint menedzserre, próbál majd segíteni országának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik