A következő élő közvetítés része Szijjártó Péter elmondta, miért nem adta vissza az oroszoknak a Barátság érdemérmet

Brit hírszerzés: Az orosz légierő kudarca miatt hárul nagyobb teher a szárazföldi haderőre, amely kezd kifárdani

Folyamatosan gyenge teljesítményt nyújt az orosz légierő az ukrajnai háború eddigi szakaszában, és valószínűleg ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy Oroszország csak nagyon korlátozott sikereket ért el a hadjárat kezdete óta – olvasható a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett friss helyzetértékelésében.

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz légierő képtelen teljes légi fölényt kivívni, és működését a kockázatkerülés jellemzi. Ez abban is megnyilvánul, hogy orosz harci gépek ritkán hatolnak mélyen az ukrán vonalak mögé.

A jelentés mindezt azzal magyarázza, hogy a orosz légierő harci kiképzése a repülőszemélyzet dinamikus kezdeményezőkészségének fejlesztése helyett nagy valószínűséggel évek óta jórészt arra irányul, hogy jó benyomást tegyen magas beosztású tisztviselőkre.

Pavel Bednyakov / Sputnik / Sputnik via AFP Egy Mi-24 helikopter Moszkva egén a 2022. évi győzelem napi ünnepségen május 8-án.

Oroszországnak figyelemre méltó, viszonylag korszerű és ütőképes harcirepülőgép-flottával rendelkezik, azonban a légierőben nem sikerült nyugatias intézményi kultúrát és modern szakképzettséget meghonosítani.

A helyzetértékelés szerint ennek következményeként a tervezettnél nagyobb teher hárul az orosz szárazföldi haderőre, amely viszont már kezd kifáradni, valamint a fejlett manőverező robotrepülőgépekre, amelyekből valószínűleg már nincs sok.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik