A következő élő közvetítés része Szijjártó Péter elmondta, miért nem adta vissza az oroszoknak a Barátság érdemérmet

Az ukrán parlament törvényeket fogadott el, melyek korlátozzák az orosz könyvek és zene árusítását

Vasárnap az ukrán parlament megszavazott két törvényt, amely szigorú korlátozásokat vezet be az orosz könyvekre és zenére. Az egyik törvény megtiltja, hogy orosz nemzetiségű állampolgárok könyveit kinyomtassák, kivéve, ha azok felveszik az ukrán állampolgárságot és egyúttal lemondanak az oroszról. A tilalom csak azokra vonatkozik, akik a szovjet uralom 1991-es összeomlása után kaptak orosz állampolgárságot.

A törvény emellett tiltja az Oroszországban, Fehéroroszországban és az oroszok által megszállt ukrajnai területeken nyomtatott könyvek kereskedelmi célú behozatalát, és külön engedélyt ír elő orosz nyelvű könyvek bármely más országból történő behozatalára.

A másik törvény az 1991 után orosz állampolgárságot szerző előadókra vonatkozik: számaikat ezentúl tilos nyilvános helyen játszani, vagy posztolni a közösségi médiában, egyúttal növelik az ukrán beszédre- és zenére vonatkozó kvótákat a tévében és rádióban.

Az ukrán vezetés által „derusszifikációnak” nevezett folyamat érvelésük szerint szükséges ahhoz, hogy véget vessenek ukrán nemzeti identitás eltiprására irányuló évszázados politikának.A törvényeket Volodimir Zelenszkij elnöknek kell aláírni ahhoz, hogy hatályba lépjenek.

(Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik