Belföld

Egy orosz szakértő szerint Magyarország még nem áll készen Kárpátalja lerohanására

Vlagyimir Zsarihin, az oroszországi székhelyű FÁK-országok Intézetének igazgatóhelyettese a TASSZ orosz állami hírügynökség szerint arról beszélt: nem tartja valószínűnek, hogy Magyarország kész lenne katonai erővel lerohanni Kárpátalját.

Még nem gondolom, hogy Magyarország kész Ukrajna beleegyezése nélkül, vagyis közvetlen hadműveletek során átvenni az ország magyarok lakta részét. Nem látok ilyen kilátást

– fejtette ki véleményét Zsarihin igazgatóhelyettes.

Hozzátette valószínűtlennek tartja, hogy Kijev önkéntes hozzájárulását adná a területek átengedéséhez. Zsarihin ezzel együtt a kárpátaljai magyar közösségek „Magyarországhoz csatlakozásáról szóló döntését” sem látja valószínűnek.

Az orosz állami hírügynökség azt írja: Ukrajnában több mint 150 ezer magyar él, túlnyomó részük kárpátaljai lakos, és a lakosságnak 12 százalékát teszik ki.

A magyar kormány többször is kifejezte aggodalmait az ukrajnai magyar kisebbség jogaival kapcsolatban. Ezekben a vitákban különös hangsúlyt kapott az eredetileg az orosz nyomulás akadályozására megalkotott nyelvtörvény, amely korlátozza a magyar kisebbség tagjait például abban a jogukban, hogy anyanyelvükön tanuljanak a közoktatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik