Nagyvilág europoli

A Fidesz szerint jogszerűtlen, hogy az EP vizsgálja a Pegasus-ügyet, az ellenzék Varga Judit meghallgatását sürgeti

A Pegasus nevű kémprogram Európai Unión belüli illegális alkalmazásának kivizsgálása nem tartozik az Európai Bizottság hatáskörébe – jelentette ki Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén, hozzátéve, a tagállami hatóságoktól várják el az ügy felderítését. A vitában Hahn elmondta: az uniós tagállamoknak felügyeletet kell gyakorolniuk hírszerző szervezeteik felett, biztosítaniuk kell, hogy újságírók ellen ne járjanak el, mert ezáltal a szólásszabadságot sértik meg. Arra is kitért, hogy az Európai Bizottság szoros figyelemmel fogja követni az EP Pegasus-ügyet vizsgáló különbizottságának a tevékenységét.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője elmondta: a nemzetbiztonság kérdését az uniós szerződések a tagállamokhoz utalják, az EP Pegasus-ügyet vizsgáló bizottságának létrehozása „és a parlament politikai céloknak alárendelt vizsgálódása ezen a területen jogszerűtlen, és súlyosan sérti a tagállami szuverenitást”. A képviselő azt mondta, hogy az Orbán-kormány 12 évvel ezelőtti hivatalba lépése óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak, míg a baloldali kormányok idején szerinte számos súlyos törvénytelenség fordult elő.

Donáth Anna, a Momentum uniós parlamenti képviselője szerint viszont a Pegasus-ügyet vizsgáló bizottság létrehozásával az EP megtette az első fontos lépést az uniós állampolgárok illegális lehallgatásának ügyében folytatott vizsgálódásban. „A bizottságnak az lesz a feladata, hogy nyilvános ülés keretében meghallgassa például Varga Judit igazságügyi minisztert, akinek a tudtával és engedélyével figyeltek meg és hallgattak le civileket, politikusokat, és tényfeltáró újságírókat Magyarországon” – jelentette ki.

A Momentum elnöke hozzátette, a bizottság tagjaként kérelmezni fogja a lehallgatási engedélyek vizsgálatát, mert szerinte „jelentős részükre egyáltalán nem volt szükség, sőt a kormány kizárólag a politikai ellenfeleit akarta megfigyelni a hatalom megtartása érdekében”. Beszélt arról is, hogy a magyar parlamentben nem létezhet olyan vizsgálóbizottság, amit az ellenzék kezdeményez, de a magyar és uniós polgárokat védő uniós parlamenti kontrollt nem tudja kiiktatni a Fidesz.

Tegyünk meg mindent azért, hogy Varga Juditnak a magyar és európai nyilvánosság előtt kelljen megmagyaráznia, hogy miért kémkednek folyamatosan a saját állampolgáraik magánélete után

– mondta Donáth.

Rónai Sándor DK-s EP-képviselő felszólalásában elmondta, a Pegasus-bizottság alelnökeként kezdeményezte Varga Judit és volt államtitkára, Völner Pál meghallgatását.

„A botrány felelőseinek a bizottság előtt kell elszámolniuk, és válaszokat kell adniuk az ártatlan európai polgároknak és az érintett áldozatoknak. Ez történik azokkal a kormányokkal, amelyeket gyáva pártkatonáik elvtelenül védenek még attól is, hogy kérdezni lehessen őket” – fogalmazott, majd hozzátette:

Kiderítjük, mi történt pontosan, és mindent megteszünk, hogy ez a gazemberség ne fordulhasson elő többet Európa történetében.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik