Thierry Monasse / Getty Images
Nagyvilág europoli

Uniós vizsgálóbizottság alakul a Pegasus-ügy kivizsgálására

Donáth Anna számolt be a fejleményekről, kifejezve reményét, hogy az üggyel kapcsolatban az EP meghallgatja és felelősségre vonja Orbán Viktor.

Többséget szerzett az Európai Parlamentben Róża Thun, Sophia in’t Veld, valamint Donáth Anna kezdeményezése, így feláll az a vizsgálóbizottság, amelynek feladata a Pegasus-botrány kivizsgálása lesz – számolt be a fejleményekről a Momentum elnöke a Facebookon.

A Renew Europe frakciónk sikerrel szólította fel a képviselők többségét, támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását

– írja bejegyzésében Donáth, majd azt hangsúlyozta, ideje, hogy Európa ráeszméljen arra, védelmet kell biztosítania azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, ellenzéki politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek.

Hiszen a Pegasus-ügy a demokráciáról szól. Arról, hogy két tagállamban, Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat. Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan.

A bejegyzését azzal zárta Donáth Anna, hogy az ügy részleteinek feltárása után a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását is meg kell alkotni, hogy a jövőben ne fordulhasson elő többé a Pegasus-ügyhöz hasonló emberijogsértés.

Ajánlott videó