Nagyvilág europoli

Uniós vizsgálóbizottság alakul a Pegasus-ügy kivizsgálására

Thierry Monasse / Getty Images
Thierry Monasse / Getty Images
Donáth Anna számolt be a fejleményekről, kifejezve reményét, hogy az üggyel kapcsolatban az EP meghallgatja és felelősségre vonja Orbán Viktor.

Többséget szerzett az Európai Parlamentben Róża Thun, Sophia in’t Veld, valamint Donáth Anna kezdeményezése, így feláll az a vizsgálóbizottság, amelynek feladata a Pegasus-botrány kivizsgálása lesz – számolt be a fejleményekről a Momentum elnöke a Facebookon.

A Renew Europe frakciónk sikerrel szólította fel a képviselők többségét, támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását

– írja bejegyzésében Donáth, majd azt hangsúlyozta, ideje, hogy Európa ráeszméljen arra, védelmet kell biztosítania azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, ellenzéki politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek.

Hiszen a Pegasus-ügy a demokráciáról szól. Arról, hogy két tagállamban, Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat. Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan.

A bejegyzését azzal zárta Donáth Anna, hogy az ügy részleteinek feltárása után a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását is meg kell alkotni, hogy a jövőben ne fordulhasson elő többé a Pegasus-ügyhöz hasonló emberijogsértés.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik