A következő élő közvetítés része Az EU olajembargót vezetne be Oroszországgal szemben, Magyarország megvétózza a javaslatot

Eurológus: a tagállamok dönthetnek az olajembargó magyarországi halasztásáról

A 24.hu is beszámolt arról, hogy Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke ma reggel ismertette az orosz olajembargóra vonatkozó terveit, melynek értelmében az EU területén hat hónapon belül betiltanák az orosz nyersolaj, az év végéig pedig a finomított olajtermékek behozatalát is. A Reuters információi szerint viszont Magyarország és Szlovákia a meglévő szerződések alapján 2023 végéig továbbra is vásárolhat orosz nyersolajat, azonban ezt követően rájuk is érvényessé válik a tejes körű EU-s olajembargó.

Az EUrologusnak azt mondta az Európai Bizottság szóvivője, hogy elfogadható Magyarország és Szlovákia többiekétől eltérő, nehezebb helyzete.

Elfogadjuk, hogy Magyarország és Szlovákia strukturálisan eltérő helyzetben van, mert nincsenek tengerparton, és erősen függenek az orosz vezetékes gáztól, ami különös figyelmet igényel. Most a Tanács feladata, hogy megvitassa ezt a kérdést

– nyilatkozta Eric Mamer, aki arra utalt, hogy a tagállamok joga dönteni az esetleges egyéni kérelmekről, szempontokról.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik