A következő élő közvetítés része Légitámadás érte Kijevet, miközben az ENSZ-főtitkár ott tartózkodott; a NATO évekig támogathatja Ukrajnát

NAÜ: nem lépte túl a megengedett határértéket a csernobili atomerőműnél a radioaktivitás mértéke

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

Nem lépte túl a megengedett határértéket a csernobili atomerőműnél a radioaktivitás mértéke az orosz csapatok által helyben elvégzett földmunkák nyomán – közölte csütörtökön Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Bécsben.

Grossi, az ukrajnai atomerőműben tett látogatása után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a NAÜ szakemberei által mért radioaktivitás szintje bár megemelkedett a földmunkák következtében, de nem lépte át a környezetre veszélyes értéket.

Igen, megemelkedett a szint, de ez az emelkedés jóval alatta marad az atomerőművekben dolgozók számára megengedett határértéknél ennél a sugárzási fajtánál,

mondta. „Természetesen volt szintnövekedés, de az általunk elvégzett mérések idején a helyzetet nem lehetett olyanként értékelni, mint ami nagy veszélyt jelentene a természetes környezetre, vagy az emberekre” – tette hozzá.

Grossi hangsúlyozta, hogy a méréseket a NAÜ szakemberei végezték el a csernobili atomerőmű közelében lévő Vörös erdő határában. Hozzáfűzte, hogy az ügynökség számára fontos volt szemrevételezni a környéket, ahol a földmunkák folytak. Mindemellett nem tudott arra válaszolni, hogy milyen mértékű egészségügyi kockázatnak voltak kitéve a földmunkálatokat végzők. „Világos, kell hogy legyen, hogy helyben nem célszerű piknikezni, vagy földmunkát végezni” – emelte ki.

A sugárzás dózisértéke a lövészárkokban éves szinten számolva 6,5 millisievert volt. Összehasonlításul: egy ukrán atomerőmű személyzete évente legfeljebb 20 millisievert sugárzásnak tehető ki.

Grossi beszélt arról is, hogy hamarosan találkozni fog Oroszország képviselőivel, hogy megtárgyalja a megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű ügyét. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok a közeli Melitopol repülőterén harci helikoptereket- és repülőgépeket állomásoztatnak. „Egy eltévedt lövedék, vagy valami hasonló súlyos következményekkel járhat” – figyelmeztetett Grossi.

Oroszország február 24-én indított ukrajnai hadművelete során orosz csapatok megszállták a csernobili atomerőművet, ahol 1986-ban súlyos nukleáris baleset történt. A csapatok helyben lövészárkokat ástak. Miután március végén az orosz csapatok elvonultak, értesülések voltak arról, hogy állítólag több orosz katona is súlyos sugárfertőzést kapott volna az erőmű környékén.

Grossi április 26-án érkezett háromnapos látogatásra Ukrajnába, hogy megbeszéléseket folytasson az ukrán kormány képviselőivel és technikai segítséget nyújtson az ország atomlétesítményeinek biztonságos üzemeltetéséhez.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik