Nagyvilág koronavírus

505 napig volt koronavírusos egy beteg

Brit orvosok valószínűleg világrekordot jelentő hosszúságú koronavírus-fertőzést dokumentáltak: egy páciens szervezetében több mint 16 hónapig, 505 napon keresztül volt jelen a vírus, írja a BBC.

A meg nem nevezett személynek más betegségei is voltak, 2021-ben végül egy kórházban hunyt el.

A szakemberek szerint az emberek többségéből természetes úton távozik egy idő után a vírus, de a szóban forgó páciensnek rendkívül gyenge volt az immunrendszere.

2020 elején, a járvány kirobbanásakor kapta el a betegséget. Voltak tünetei, a fertőzést PCR-teszttel mutatták ki.

Az ezt követő 72 hétben többször is kórházban kezelték, ezek közt voltak rutinvizsgálatok. Ez idő alatt úgy 50 alkalommal tesztelték, mindegyik pozitív lett.

Laboratóriumi vizsgálatok szerint nem arról volt szó, hogy többször is elkapta a betegséget, hanem ugyanaz a fertőzés volt jelen a szervezetében folytatólagosan.

Ez teljesen más, mint a hosszútávú Covid, amikor a fertőzés legyőzése után jelentkeznek a szervezetben poszt Covid tünetek.

Az ilyen rendkívüli esetek rendkívül ritkák is a kutatók szerint, ugyanakkor elég fontosak is tudományos szempontból, mert ilyenkor van a legnagyobb esélye a vírusnak mutálódni, ami viszont a fenti esetben nem történt meg.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik