A következő élő közvetítés része Lavrov szerint új szakaszba lép a háború, intenzív bombázások kezdődtek

Az oroszok már ágyúkkal és bombákkal lövik a mariupoli Azovsztal acélművet

Ilya Pitalev / Sputnik via AFP
Ilya Pitalev / Sputnik via AFP

Elkezdték bombázni és ágyúzni az Azovsztal acélművet az oroszok Mariupolban városában – állították ukrán illetékesek kedden. Mariupol polgármesterének tanácsadója, Petro Andrijuscsenko azt nyilatkozta, hogy nemcsak bombákkal, hanem tüzérségi fegyverekkel és tankokkal is támadják Azovsztalt, és folyatódnak a támadások a Livoberezsnyij negyed lakóépületei ellen is.

Andrijuscsenko ugyan nincs Mariupolban, de állítólag kapcsolatot tart a városban tartózkodókkal. Az orosz támadások lokációját független forrásból ugyan nem sikerült megállapítani, de a Kreml-barát média közölt az Azovsztal ágyúzásáról készült felvételeket.

Ljudmila Deniszova, az ukrán parlament emberi jogi ombudsmanja azt közölte, hogy körülbelül ezer civil, köztük gyerekek maradtak az iparterület alatt húzódó alagútrendszerben. Ez a szám lényegében megegyezik az ukrán egységek által közölt becslésekkel. Deniszova azt is állította, hogy az orosz erők parancsba adták a lakosságnak: Mariupol környékén viseljenek fehér karszalagot, ettől viszont nehezebb megkülönböztetni őket a harcolóktól. Az állítás igazságtartalmát nem sikerült ellenőrizni.

Igor Terekhov, Harkiv polgármestere közben azt állította, hogy a városban vasárnap óta „megállás nélkül bombázzák a polgári területeket”. Terekhov korábbi közlése szerint az orosz lövedékek és bombák Harkiv külvárosát célozták, később azt is mondta, hogy az elmúlt másfél napban tizenöten haltak meg, és több mint ötven ember megsebesült.

Harkiv, a békeidőben csaknem másfélmilliós város a szűk két hónapja tartó orosz invázió egyik fő célpontja.

(CNN)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik