Élő Nagyvilág

Az orosz ultimátum ellenére sem adták fel Mariupolt, pedig nincs víz és élelem

Ilya Pitalev / Sputnik (Photo by Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Ilya Pitalev / Sputnik (Photo by Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP)
  • Fegyverletételre szólította fel Oroszország Mariupolban az ukrán erőket.
  • Orosz rakétatámadás érte a Kijevhez közeli Brovarit, állítólag egy lőszerraktárat pusztítottak el.
  • Szombaton is több ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra.
  • Mariupol nem adta meg magát az orosz ultimátum ellenére sem
  • Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint Mariupolban embertelen a helyzet, de a város még nem esett el
  • Szombati élő közvetítésünket itt olvashatja vissza.

A pápa egy kisebb ukrán delegációt fogadott a szombat esti szentmise előtt

Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere és három ukrán törvényhozó részt vett Ferenc pápa húsvéti miséjén a vatikáni Szent Péter-bazilikában szombat este. A Vatikán a BBC szerint azt közölte, hogy a pápa a szentmise előtt zártkörben találkozott az ukrán delegációval.

Fedorovot az orosz erők a múlt hónapban vették őrizetbe, de később egy fogolycsere során kiszabadították. Városa továbbra is orosz megszállás alatt áll.

Ferenc pápa azt mondta:

A háború eme sötétjében, a kegyetlenségben mindannyian értetek és veletek imádkozunk ezen az éjszakán. Imádkozunk minden szenvedésért. Csak társaságunkat, imáinkat adhatjuk nektek.

Több mint 16 ezer menedékes kérelmet regisztráltak Magyarországon

Az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta, vasárnap reggel 6 óráig már 16 347 menedékes kérelmet regisztrált Magyarországon az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság. Az idegenrendészet vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a hétvégén is érkeznek a fővárosi, Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálatukra az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők. A menedékes státus iránti kérelmeket az ünnepek alatt is be lehet nyújtani.

A főigazgatóság dolgozói folyamatosan rögzítik a külföldiek adatait és kérelmeit, hogy a szükséges tartózkodásra jogosító okmányokkal lássák el a segítséget kérőket – áll a közleményben.

Ukrán kormányfő: a Mariupolban harcolók nem adják meg magukat

A dél-ukrajnai Mariupolban maradt ukrán erők tovább harcolnak, és elutasítják a megadásra vonatkozó orosz felszólítást – jelentette ki vasárnap Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

A város még nem esett el

– mondta Smihal az ABC televízió Ez a hét (This Week) című műsorában hozzátéve, hogy a város egyes részeit továbbra is ukrán katonák ellenőrzik.

Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek vasárnap reggelig, ígéretet téve arra, hogy aki ennek eleget tesz, annak megkímélik az életét. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők szombatra a város lakott részéből kiűztek minden ellenállót, és csak az Azovsztal acélüzemben maradt egy maréknyi fegyveres. Ők helyi idő szerint 10 óráig hagyhatták el az üzemet fegyver nélkül az ultimátum szerint.

Mariupolban annyira súlyos a helyzet, amennyire csak lehet. Egyszerűen embertelen

– közölte egy videóüzenetben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az államfő szerint csak „két megoldás” létezik: a nyugatiak azonnal nehézfegyvereket szállítanak, hogy megtörjék az orosz invázió előtt 441 ezer lakosú, stratégiai fontosságú Azovi-tengeri kikötőváros ostromát, vagy tárgyalások útján segítenek elérni a harcok leállítását. Nincs sem élelmiszer, sem víz, sem gyógyszer – mondta az elnök újságíróknak, azzal vádolva az oroszokat, hogy elutasítják a humanitárius folyosók megnyitását. (MTI)

Nexta: orosz katonák rabolták el az egyik kelet-ukrajnai város vezetőjének gyermekét

A Nexta ukrán hírügynökség Twitter-híradása szerint orosz katonák elrabolták Oleg Burjak, Zaporizzsja terület vezetőjének 16 éves fiát. A hírügynökség szerint Vladislav Burjak elrablását meg erősítette a helyi katonai szervezet helyettes vezetője is.

Oroszok vitték el a fiamat, aki még csak 16 éves. Az európai közösséghez és az emberekhez fordulok segítségért, tudassák a világgal, hogy az oroszok gyermekeket rabolnak az országunkban

– idézte a Nexta Burjakot.

80 kilométeres teherautósor volt a lengyel-belarusz határon, hazamenkültek az orosz kamionosok

80 kilométeres kamionsor alakult ki a lengyel-fehérorosz határon, mert a szankciós határidő miatt az orosz és a fehérorosz sofőrök az utolsó pillanatban próbálták elhagyni az EU területét.

A dugó a szombati határidő lejárta előtt nőtt hatalmasra, volt, aki 33 órára akadt el az átlépőnél.

Az EU megtiltotta az ukrajnai háború miatt az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező teherautók belépését vagy ott tartózkodását. Kivételt csak azok képeznek, amelyek gyógyszert, postai küldeményt vagy kőolajterméket szállítanak. A Reuters hírügynökség drónfelvételt is készített a rekord hosszúságú sorokról. (BBC)

(Képünk illusztráció.)

Már az északi sarkvidék ökoszisztémáját félti a NATO-tól Oroszország

A NATO északi-sarkvidéki tevékenységének utóbbi növekedése aggodalomra ad okot. A szövetség újabb nagyszabású hadgyakorlatát tartották meg a közelmúltban Észak-Norvégiában. Véleményünk szerint ez nem járul hozzá a régió biztonságához

– közölte Nyikolaj Korcsunov, az orosz külügyminisztérium különleges megbízatású nagykövete a TASSZ állami hírügynökséggel.

A Reuters a diplomatát idézve azt írja, hogy az oroszok szerint a sarkvidéken „nem szándékos incidensek” történhetek, és ez ad okot számokra aggodalmaskodásra. Szerinte a NATO hadgyakorlatai vetik fel a „nem szándékos incidensek” kockázatát, amelyek az oroszokat fenyegető biztonsági kockázatok mellett komoly károkat is okozhatnak a sarkvidéki ökoszisztémában.

Az orosz diplomata ugyanakkor nem részletezte, pontosan milyen típusú incidensekre is gondolt.

Von der Leyen sürgeti az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen interjút adott a német Bild am Sonntag lapnak, amelyben az EU területéről Ukrajnába irányuló fegyverszállításról is beszélt, sürgetve a vonakodó tagállamokat.

Minden tagállamra érvényes: azok, akiknek lehetőségében áll, szállítsanak gyorsan, mert Ukrajna csak így élheti túl ezt a kiélezett honvédő csatát

– mondta Von der Leyen, arra kérve az európai vezetőket, hogy ne ragadjanak le a fegyvertípusok körüli vitákon, mert Ukrajnának könnyű és nehézfegyverekre is szüksége van a védekezéshez. A Bizottság elnöke a Guardian összefoglalója szerint új szankciók lehetőségét is belengette, utalva arra, hogy a következő körben a Sberbankot és az orosz olajcégeket célozhatják.

Nem adták Mariupolt, Oroszország most kiiktatná az ellenállókat, igaz, szerintük csak külföldi zsoldosok maradtak

Az orosz védelmi minisztérium a Mariupolban ellenálló ukrán katonák kiiktatásával fenyegetett, miután Ukrajna bejelentette, hogy nem tesz eleget az ultimátumnak, amely a város feladására szólított fel az ott harcoló katonák életéért cserébe.

Korábban az orosz védelmi minisztérium egy közleményben azt írta, felszólították az Azovsztal acélműben harcoló katonákat, hogy „önként tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat életük megmentése érdekében”.

A kijevi nacionalista rezsim azonban a rádiólehallgatás szerint megtiltotta a megadásról szóló tárgyalásokat

– közölte később véleményét az orosz védelmi minisztérium. A tárca azt is hozzátette, hogy a magukat korábban feladó ukrán katonák közlése szerint  „legfeljebb négyszáz külföldi zsoldos van” az acélműben, akik az ukránokhoz csatlakoztak, köztük európaiak és kanadaiak.

További ellenállás esetén mindegyiküket kiiktatjuk

–  áll az orosz védelmi minisztérium hivatalos közlésében.

Szerintük a legutóbbi orosz támadások során több tucat katonai létesítmény semmisült meg Kelet-Ukrajnában, közöttük üzemanyag- és lőszerraktárak Szeverodonyeck és Kremmina városokban, valamint a luhanszki és donyecki régió más települései környékén. Állításiak között szerepel az is, hogy az orosz légvédelem tíz ukrán drónt lőtt le Donbász térségében.

(CNN)

Ukrajna ötvenmilliárd dollárt kér a G7 országaitól

Ukrajna 50 milliárd dolláros pénzügyi támogatást kért a G7-országoktól, és nulla százalékos kamatozású kötvények kibocsátását is fontolgatja, hogy a következő hat hónapban fedezni tudja a háborúval összefüggő költségvetési hiányát – mondta Oleg Usztenko, az ukrán államfő gazdasági tanácsadója.

Usztenko ezeknek a lehetőségeknek a megvitatását az ukrán közszolgálati televízióban hozta szóba.

(Reuters)

Nem adják önként Mariupolt a város védői

Az ukránok elutasítják az Oroszország által adott ultimátumot, vagyis nem adják fel önként Mariupolt – közölték a város illetékesei vasárnap. Mariupol polgármesterének tanácsadója az orosz védelmi minisztériumnak arra a szombat éjszakai követelésére reagált, hogy a város egy részében továbbra is ellenálló ukrán katonák adjanak fel magukat az életükért cserébe.

Az oroszok a közleményükben korábban azt állították, hogy az utolsó ukrán alakulatok az Azovsztal acélmű területére szorultak vissza, de Petro Andriuscsenko, a polgármester tanácsadója a Telegramon ezt tagadta, mondván, hogy az acélmű területén túl is folytatódik a védekezés az orosz megszállók ellen.

Ilya Pitalev / Sputnik via AFP

Az Azovsztal acélmű egy hatalmas kiterjedésű iparterület, amely a mariupoli városvédők fő bázisaként szolgál.

Tegnap este összecsapások voltak az Azovstaltól öt kilométerre található Taganrog utcában

–  sietett igazolni állítását Andriuscsenko. Hozzátette: a harcok során a megszállók ismét nehéztüzérséggel lőttek lakóházakra, és a kikötő területének ágyúzása is folytatódott.

Mariupol, az Azovi-tenger stratégiai fontosságú kikötője, Oroszország pedig abból a célból próbálja megszerezni, hogy itt egyesítse erőit, összekötve ezzel Ukrajna keleti és déli részét.

A mariupoli eseményekről szóló híreket független hírforrásból egyelőre nem sikerült megerősíteni.

(CNN)

Rakétatámadás érte a Kijevhez közeli Brovari elővárost

A város polgármestere megerősítette, hogy rakétatámadás érte Kijev elővárosát, Brovarit. Szombatról vasárnapra virradóra robbanásokat jelentettek Kijev felől, de akkor még nem lehetett tudni, hogy mi állt a háttérben.

A polgármester később, vasárnap délelőtt elismerte, hogy infrastrukturális létesítmények is megsérültek, és elképzelhető, hogy fennakadások vannak az áram- és vízellátásban.

Az orosz légieről az elmúlt három napban célpontokat támadott az ukrán fővárosban és a környékén is. Az orosz védelmi minisztérium közleményben arról számolt be, hogy egy lőszerraktárat semmisítettek meg Brovari közelében.

50 millió eurós humanitárius segélyt küld az Európia Unió

50 millió eurót különít el Európai Unió humanitárius segélyként az ukrajnai orosz inváziót leginkább megszenvedő emberek támogatására. A legtöbb forrást Ukrajnán belüli projektekre fordítják majd, 5 milliót pedig Moldovába szánnak – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Bulgária és Olaszország is kitiltotta kikötőiből az orosz hajókat

Bulgária a kiterjesztett uniós szankciók részeként megtiltotta az orosz lobogó alatt közlekedő hajók belépését fekete-tengeri kikötőibe – jelentette be honlapján vasárnap a kelet-európai ország tengerészeti hivatala.

Minden orosz lobogó alatt lajstromozott hajónak, valamint minden olyan hajónak, amely február 24-e után az orosz lobogóját vagy a lajstromozását bármely más államéra cserélte, tilos belépni a bolgár tengeri és folyami kikötőkbe

– áll a hatóság közleményében.

Ez alól csak a bajba jutott vagy humanitárius segítséget kérő hajók, illetve az energiahordozókat, élelmiszereket és gyógyszereket az EU-országokba szállító hajók esetén tesznek kivételt.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint ugyanezt az olasz kikötői hatóságok parancsnoksága is bejelentette. Ennek értelmében az olasz kikötőkben még lehorgonyzott orosz hajóknak „kereskedelmi tevékenységük befejezése után” haladéktalanul el kell indulniuk.

(Guardian/APA)

Szombaton is több ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleménye szerint szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 4556-an léptek be az országba. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4203-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – írja az MTI.

A rendőrség 1061 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az érintetteknek egy hónapon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől szombaton 313 ember, köztük 117 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 41 ember, köztük 28 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – olvasható az ORFK közleményében.

Robbanásokat jelentettek Kijevből

A Reuters hírügynökség jelentése szerint  robbanásokat lehetett hallani Kijevből.  Az okok egyelőre nem tisztázottak.

Kyiv Independent című helyi lap közben azt írja, hogy Ukrajna szinte minden régiójában légiriadót adtak ki a hajnali órákban.

Szombaton egy ember meghalt és többen megsebesültek a várost ért légicsapásokban.

(BBC)

Szentpétervár: Megölték Ukrajnában az orosz Vlagyimir Frolov vezérőrnagyot

Megöltek Vlagyimir Frolov orosz tábornokot Ukrajnában – közölte Szentpétervár polgármestere szombaton részvétnyilvánításában.

Vlagyimir Frolov vezérőrnagy a nyolcadik orosz hadsereg parancsnok-helyettese, aki a szentpétervári városháza közleménye szerint ezen a héten halt meg Ukrajnában. Alekszandr Beglov szentpétervári polgármester részt vett a temetésen, amelyet a történelmi jelentőségű Szerafimovszkoje temetőben tartottak szombaton – áll a kommünikében.

Vlagyimir Petrovics Frolov hősi halált halt az ukrán nacionalistákkal vívott harcban. Életét áldozta fel, hogy a Donbászban élő gyerekek, nők és idősek többé ne hallják a bombák robbanásait

– fogalmaz a Beglov neve alatt jegyzett részvétnyilvánítás.

Frolov halálának körülményeit független hírforrásból még nem sikerült ellenőrizni.

(CNN)

Oroszország fegyverletételre szólította fel Mariupolt

Oroszország közölte, hogy megkíméli a Mariupolban harcoló ukrán katonák életét,  de csak akkor, ha vasárnap leteszik a fegyvert.

Az orosz kormány közölése szerinte Mariupolban ugyan még mindig harcolnak ukrán katonák és „külföldi zsoldosok”, annak ellenére, hogy Oroszország állítólag már majdnem átvette az irányítást a kikötőváros fölött.  Moszkvai idő szerint ezért reggel hat és délután egy óra között az ukrán oldalon harcolók még letehetik a fegyvereiket, és cserébe garantálnák biztonságukat. Azokkal, akik így tesznek, a hadifoglyokról szóló Genfi ​​egyezménynek megfelelően járnak el – állították.

A felszólításban azt nem részletezték, hogy mi lesz azokkal a katonákkal, akik nem hajlandók feladni a harcot, noha az oroszok állítják,  az ajánlatot „tisztán humánus elvek alapján” adták.

Oroszország szerint a kikötővárosban az egyetlen megmaradt ukrán csapatok az Azovsztal acélmű környékének egy kisebb területén tartózkodnak, és az orosz erők az éjszaka fél óránként felhívták az ott tartózkodó katonák figyelmét az ajánlat részleteire. A felhívásban arra is biztatták őket, hogy ne várják meg Kijev engedélyét, hanem hozzanak maguk döntést a megadásról.

Volodimir Zelenszkij elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy a Mariupolban megmaradt harcosok likvidlálása véget vetne az Oroszországgal folytatott béketárgyalásoknak.

(BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik