Nagyvilág europoli

Kaczynski: Ha Orbán nem látja, mi történt Bucsában, akkor szemorvoshoz kéne fordulnia

Pénteken igen kemény szavakkal illette Orbán Viktort Jarosław Kaczynski egy lengyel rádiónak adott interjújában – írja a Politico. A lengyel miniszterelnök-helyettes és egyben a Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője azt mondta, hogy nagyon szomorúnak találja azt, ahogy a magyar kormányfő viselkedik az ukrán helyzettel kapcsolatban.

Orbán szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy azonnali tűzszünet elrendelésére kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, azonban nem volt hajlandó elítélni Oroszországot a Bucsában megölt civilek miatt, mondván, hogy előbb alapos vizsgálatra van szükség.

Kaczynski emiatt pénteken kijelentette:

Ha Orbán azt mondja, hogy nem látja, mi történt Bucsában, akkor azt kell neki tanácsolni, hogy forduljon szemorvoshoz.

A Politico megjegyzi, hogy az Ukrajnában zajló háború nagy terhet ró a Magyarország és Lengyelország közötti, baráti szövetségre. Varsó haragját különösen az váltotta ki, hogy Orbán továbbra is szoros kapcsolatot ápol Putyinnal, és míg Lengyelország az Oroszország elleni energia-embargó egyik legnagyobb támogatója, addig a magyar kormány számára ez jelenti a „vörös vonalat”.

Kaczynski ráadásul nemrég, a lengyel miniszterelnökkel együtt, ellátogatott Kijevbe is, hogy személyesen támogatásáról biztosítsa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Az említett interjúban figyelmeztetett, hogy a Budapest és Moszkva közötti kapcsolatnak a magyar-lengyel szövetségre is hatása lehet.

Ha ez így folytatódik, nem fogunk tudni úgy együttműködni [Magyarországgal], ahogy eddig.

Ez azért is erős kijelentés, mert Lengyelország és Magyarország az Európai Unión belül eddig rendre összefogott azért, hogy ne kelljen megfelelniük a közösség jogállami és demokratikus normáinak, így azonban az Orbán-kormány teljesen magára maradhat. A magyar kormányfő szerdán azt mondta, hogy hazánk szövetségét meg kell szilárdítani a lengyelekkel, mert „ebben a viharban nem maradhatunk egyedül”.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik