A következő élő közvetítés része Az azeriek kihasználják Oroszország háborúját, Lázár szerint nem túl biztató, amit Putyin csinál

Ukrajna hajlandó tárgyalni a semlegességről az oroszokkal, de az ország „demilitarizálásáról” szó sem lehet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a orosz média független részének adott 90 perces interjút. Ebben Zelenszkij kijelentette, hogy az Oroszországgal kötendő békemegállapodás keretében Ukrajna hajlandó tárgyalni a semleges státusz elfogadásáról, de ezt harmadik feleknek kell garantálniuk, és népszavazásra kellene bocsátani – írja a Reuters.

Az ukrán államfő az interjúban végig oroszul beszélt, így mondta el, hogy az orosz invázió orosz ajkú városok pusztulását okozta Ukrajnában.

Az orosz nyelv ukrajnai használata szintén szóba került az interjúban, ez ügyben is kész engedményeket tenni Ukrajna az Oroszországgal folytatott béketárgyalások során. Zelenszkij ugyanakkor hozzátette, olyan más orosz követeléseket, mint például Ukrajna demilitarizálása, nem hajlandó vitára bocsátani.

Biztonsági garanciák, az államunk semlegessége és atomsemlegessége. Ezekért hajlandóak vagunk tenni. Ez a leglényegesebb

– mondta Zelenszkij a független orosz médiának.

Az interjú elkészítésének körülményeit jellemzi, hogy a Kreml figyelmeztette az orosz médiát: ne adjanak hírt az eseményről.

(BBC/Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik