Élő Nagyvilág

Rakétatalálat érte Lvivet, élesen bírálta Orbánt a lengyel köztársasági elnök

Felipe Dana / MTI / AP
Felipe Dana / MTI / AP
  • Visszavonta Oroszország besorolásait szombat hajnalban a Fitch Ratings.
  • Zelenszkij arról beszélt, hogy már 16 ezer orosz katona meghalt a háborúban. Az oroszok 1351-ről számolnak be.
  • Az ukránok szerint szívrohamot kapott az orosz védelmi miniszter, ezért tűnt el két hétre
  • Stratégiát válthattak az oroszok.
  • Orbán szerint nagyon nehéz érzés lehet most az ukránoknak. Szombat este a magyar miniszterelnököt élesen bírálta a lengyel köztársasági elnök, mondván a pávatánca nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.
  • Mariupol polgármestere az evakuálásról tárgyalt a francia nagykövettel.
  • Joe Biden ukrán miniszterekkel találkozott Varsóban, majd beszédet tartott, amelyben többek között azt mondta, hogy ideje Putyinnak távoznia a hatalomból, az ukrán városok ostromát pedig az 56-os forradalomhoz hasonlította.
  • Tíz humanitárius folyosó megnyitásáról egyeztek meg szombaton.
  • Rakétatalálat érte Lvivet és egy harkivi nukleáris kutatólabort is.

Megint kijárási tilalom jön Kijevben

Az ukrán főváros polgármestere Telegramon jelentette be, hogy este nyolctól újra kijárási tilalmat vezetnek be Kijevben, írja a SkyNews. Vitalij Klicsko elmondta, a kijárási tilalom hétfő reggel hétig tart majd.

Zelenszkij: Valódi reformra van szükség, hogy egy ország ne tehessen meg bármit, amit akar

A nemzetközi intézmények reformjára szólított fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton a dohai fórumon, előre be nem jelentett videóüzenetében. Zelenszkij az MTI tudósítása szerint azzal érvelt a változtatások szükségessége mellett, hogy ezek az intézmények képtelenek voltak megakadályozni az orosz inváziót.

A nemzetközi intézmények valódi reformjára van szükségünk, hogy egy ország ne tehessen meg bármit, amit akar

– hangsúlyozta az ukrán elnök a fórum megnyitóján, amelyen a világ vezetői foglalkoznak a legégetőbb globális problémákkal. Az esemény résztvevőihez intézett beszédében Zelenszkij azt mondta: a történtekből a nemzetközi közösség azt a tanulságot vonhatja le, hogy minden országnak szüksége van nukleáris fegyverekre, hogy meg tudja védeni magát egy invázióval szemben.

A nukleáris fegyverekkel fenyegetőzés veszélyt jelent az egész bolygó számára

– tette hozzá. Megjegyezte: olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek biztosítják, hogy a nagy országok se tehessék azt, amihez kedvük szottyan. Emlékeztetett a Krím félsziget 2014-es orosz annektálására, és rámutatott: Oroszországot akkor nem büntették meg azért, amit tett.

Biztosítanunk kell, hogy egy ország ne használhassa fel nukleáris képességeit arra, hogy igazságtalanságot kövessen el más nemzetekkel szemben

– hangsúlyozta az ukrán vezető, aki szerint a nemzetközi közösség által bevezetett szankciók ellenére Oroszországot még nem büntették meg azért, amit Ukrajnában tett.

Zelenszkij szerint „egyetlen ország sem használhatja az energiát fegyverként a világ zsarolására”. Egyúttal felszólította a fórum házigazdáját, Katart, hogy növelje az olaj és a gáz kitermelését.

Az ukrán elnök egy háborúellenes koalíció létrehozását szorgalmazta, emlékeztetve, hogy sok muszlim él az ukrán városokban, például Mariupolban. Zelenszkij az orosz csapatok által romba döntött szíriai városhoz, Aleppóhoz hasonlította Mariupolt. „Meg kell védenünk a nemzetközi rendet, nemcsak Ukrajna, hanem Afganisztán, Szíria, Jemen és Szomália, a világ minden népe számára. A béke érdekében”, szögezte le.

Több mint 11 ezren érkeztek pénteken Ukrajnából Magyarországra

Magyarország területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 6037 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5425-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 638 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. A rendelkezésre álló idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől pénteken 1364 ember, köztük 620 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 106 ember, köztük 70 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

136 gyerek halt meg eddig a háborúban

Az ukrán főügyészség adatai szerint eddig 136 gyermek veszítette életét az orosz-ukrán háborúban, írja a BBC. Az orosz invázióban ezen kívül 199 gyerek sérült meg.

Oroszország vitatott hovatartozású szigeten hadgyakorlatozik

Oroszország a vitatott hovatartozású Kuril-szigeteken hadgyakorlatozott – írja az MTI. A műveletre napokkal azután került sor, hogy Moszkva az ukrajnai háború nyomán hozott japán szankciók miatt megszakította a béketárgyalásokat Tokióval. A hadgyakorlatra több mint háromezer katona részvételével került sor, és több száz katonai felszerelést próbáltak ki – írta az Interfax orosz hírügynökség a hadseregre hivatkozva.

Az orosz fél nem közölte, hol került sor a hadgyakorlatra, de a japán média szerint azon a területen, amelyet a Szovjetunió a második világháború végén szerzett meg Japántól, s amelyre Tokió még mindig igényt tart. A Kuril-szigetek 1300 kilométer hosszan terül el a japán Hokkaidótól az orosz Kamcsatka félszigetig. A szigetcsoport a második világháború óta Oroszországhoz tartozik, de Japán igényt formál a négy legdélebbi szigetre, Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomai szigetcsoportra, amelyeket Északi Területeknek nevez. A területi vita miatt még mindig nem született meg a világháborút lezáró békeegyezmény a két ország között.

A Kreml hétfőn közölte, hogy nem folytatja a béketárgyalásokat Japánnal, miután az nyíltan barátságtalan álláspontot képvisel Oroszországgal szemben.

Stratégiát válthattak az oroszok

Az ukrán vezérkar beszámolója szerint továbbra is visszaverik az oroszok kijevi támadásait. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz erőknek nehézséget okoz a katonák pótlása. Azt állítják, hogy Moszkva komoly erőket összpontosít Herszon, Zaporizzsja, Mariupol és Donyeck régióira, hogy „elnyomja a lakosok ellenállását”.

Az ukránok szerint Donyeck és Luhanszk térségében visszaverték az orosz támadásokat. Állítják, az ukrán légvédelmi egységek 3 repülőgépet és 3 Oroszországhoz tartozó drónt is lelőttek.

A BBC közben arról is ír, hogy az oroszok stratégiát válthattak és Kijev elfoglalása helyett inkább a függetlenként elismert Donyeck és Luhanszk megyék teljes megszállására koncentrálnak.

Elhagyja Ukrajnát és felkészül a Joshua elleni visszavágóra a nehézsúlyú világbajnok

A világbajnok nehézsúlyú bokszoló Oleksandr Usyk elhagyja Ukrajnát és felkészül a brit Anthony Joshua elleni visszavágóra – írja a BBC. Usyk júliusban bokszol ismét Joshuával. A 35 éves sportoló szerdán hagyta el Ukrajnát, ahol eddig katonaként harcolt a háborúban. Usyk az orosz támadást követően, márciusban jelentkezett az ukrán hadseregbe.

Usyk egy Instagram-videójában beszélt a felkészüléséről, mögötte pedig egy transzparens látható ezzel a felirattal: El a kezekkel Ukrajnától, Putyin!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Usyk. КОТ. Aleksandr (@usykaa) által megosztott bejegyzés

Német légvédelmi rakéták érkeztek Ukrajnába

1500 Strela légvédelmi rakétát és 100 géppuskát tartalmazó szállítmány érkezett Ukrajnába Németországból – írja a BBC.

Mi vagyunk az egyik legnagyobb fegyverszállító a mostani helyzetben. Ez nem tesz minket büszkévé, de ezt kell tennünk, hogy segítsünk Ukrajnának

– idézte Annalena Baerbock német külügyminisztert a Reuters.

Nagy-Britannia élelmiszersegélyeket küld Ukrajnába

Nagy-Britannia kétmillió font (csaknem 900 millió forint) értékben próbál élelmiszerszállítmányokat eljuttatni olyan ukrajnai térségekbe, amelyeket az orosz hadsereg bekerített – közölte szombaton Liz Truss brit külügyminiszter. Truss tájékoztatása szerint az élelmiszersegélyeket az ukrán kormány kérte. A brit finanszírozással gyorssegélyként összeállított csomagban szárított és konzervélelmiszer, valamint ivóvíz van. A szállítmányok eljuttatására lengyelországi és szlovákiai raktárakat készítenek fel, a munka a jövő hét elején kezdődik. A brit külügyminiszter tájékoztatása szerint ezekből a raktárakból 25 teherautórakományt juttatnak el közúton és vasúton a leginkább rászoruló ukrajnai közösségeknek.

A londoni külügyi tárca információi szerint Ukrajnában becslések szerint 12 millióan szorulnak humanitárius segítségre, de a tényleges szám valószínűleg sokkal magasabb. London katonai segítséget is nyújt Ukrajnának. A Downing Street a héten bejelentette, hogy Nagy-Britannia további hatezer rakétát, köztük páncéltörőket szállít Ukrajnának, és 25 millió font pénzügyi segítséget is nyújt az ukrán fegyveres erőknek. A brit kormány emellett Starstreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket is szállít Ukrajnának.

(MTI)

Az ukránok szerint szívrohamot kapott az orosz védelmi miniszter, ezért tűnt el két hétre

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azt állította, hogy az orosz védelmi miniszter szívrohamot kapott, ezért tűnt el napokra. Szergej Sojgu március 11. óta egyszer sem jelent meg a nyilvánosság előtt, március 24-én aztán egy rövid ideig feltűnt egy Putyin által közzétett videóban. Oroszország nem erősítette meg Shoigu állítólagos egészségügyi problémáit – írja a BBC.

Tragikus a helyzet Mariupolban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében azt mondta, hogy erőteljes csapásokat mérteket az oroszokra az elmúlt napokban. Állítása szerint az oroszok jelentős veszteségeket szenvedtek el: 16 000 orosz halottról beszélt, de Oroszország szerint csupán 1351 katonájukat halt meg a háborúban eddig. Az ukrán elnök a tárgyalások fontosságát is hangsúlyozta, majd Mariupollal kapcsolatban elmondta, hogy itt továbbra is tragikus a helyzet, miután emberek tízezrei vannak élelem, víz és fűtés nélkül.

A város helyzete továbbra is tragikus. Teljesen tragikus. Az orosz hadsereg semmilyen humanitárius segélyt nem enged be a városba

– mondta Zelenszkij.

Visszavonta Oroszország besorolásait szombat hajnalban a Fitch Ratings

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a döntést az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen hozott szankciók alapján hozta. A Fitch már március 7-én közölte, hogy felfüggeszti minden kereskedelmi tevékenységét Oroszországban, március 15-én pedig az Európai Unió bejelentette, hogy megtiltja hitelminősítői osztályzatok érvényben tartását oroszországi jogi személyekre, vállalatokra és egyéb létesítményekre.

A Fitch Ratings március 23-án ismertette azt a szándékát, hogy az EU-szankciókat betartva, az unió által kijelölt április 15-i határidő előtt minden oroszországi entitás osztályzatát visszavonja. A cég szombaton Londonban bejelentette, hogy mindezek alapján visszavonta az Oroszországra eddig érvényben tartott besorolásait. A Fitch legutóbbi orosz államadós-besorolása “C” volt. A hitelminősítő március 8-án rontotta erre a mélyen spekulatív szintre a hosszú futamidejű orosz szuverén devizaadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi “B”-ről, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Oroszország államadósság-törlesztési csődesemény küszöbén áll.

A két másik nagy nemzetközi hitelminősítő intézet, a Moody’s Investors Service és az S&P Global Ratings a héten szintén bejelentette, hogy az Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankcióknak megfelelően nem nyújt többé adósbesorolást orosz jogi személyeknek.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik