Élő Nagyvilág

Oroszország hiperrakétája, Ukrajna elnöke béketárgyalásokat sürget

Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images
Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök haladéktalan béketárgyalásokat sürget Moszkvával, szerinte az orosz veszteségek olyan mértékűek lesznek, hogy több generációra lesz szükségük a talpra álláshoz.
  • Az ukránok állítják, egy orosz altábornagy is meghalt a harcokban.
  • Ádáz harcok dúlnak Mariupol ukrán városban, melynek polgármestere megerősítette, hogy a harcok elérték a városközpontot. A hírek szerint a város lakóépületeinek 80 százaléka megsérült vagy megsemmisült az orosz bombázásokban.
  • Ukrajna elvesztette az ellenőrzést az Azovi-tenger felett.
  • Humanitárius folyosó nyílik Luhanszkban.
  • A britek szerint az orosz hadsereg taktikája megváltoztatására kényszerült.
  • Baki csúszott Putyin moszkvai beszédének közvetítésébe.
  • Lengyelország a legsúlyosabb szankció, a totális kereskedelmi bojkott bevetését kéri Oroszország ellen.
  • Pénteki közvetítésünket itt olvashatják vissza.

Orbán főtanácsadója: Magyarország folytatja a bevándorlásellenes politikát

Magyarország mindenkit megvéd, aki a háború elől menekül, de a határok megvédésével fenntartja az ország belső biztonságát is, ezért folytatni fogják a migráció és bevándorlásellenes politikát a jövőben is

– mondta az MTI szerint a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi György azt mondta, most már nem az ukrajnai háború elől, hanem a háborúból menekülnek az emberek, ilyenkor a segítségnyújtásnak helye van, hiszen Magyarország az első biztonságos ország számukra.

Ezzel szemben a déli, szerb határszakaszon továbbra is fiatal férfiak, ismeretlen identitással, okmányok nélkül, erőszakosan próbálnak bejutni az általuk kiválasztott és jónak tartott országba azért, hogy bejussanak az Európai Unió területére – mondta, megismételve, hogy fontos a mostani humanitárius segítséget elhatárolni a déli határszakaszon érzékelhető illegális migrációtól.

400 menekült kért menedékesi elismerést szombaton

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közleménye szerint a budapesti ügyfélszolgálatra szombaton közel 400 kérelmet nyújtottak be az ukrajnai háború elől menekülők, hogy menedékesi státuszt kapjanak. A Főigazgatóság munkáját egy mobil ügyfélszolgálati busz is segíti, melyben ugyan úgy be tudják nyújtani az ide érkezők a kérelmüket, mint az ügyfélszolgálatokon vagy a gyűjtőponton. Az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta 3961 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztráltak.

Orosz diverzánsokat vettek őrizetbe Kárpátalján és Lembergben

Két orosz állampolgárt vetettek őrizetbe Kárpátalján és Lemberg megyében, akikről az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) azt feltételezi, hogy orosz „diverzánsok”. A Kárpáthír.com szerint a DBR és és a határőrség munkatársai fokozott figyelmet fordítanak a megye területén felderítési és diverziós tevékenységet folytató személyek kiszűrésére.

Az egyik elfogott személyt akkor állították elő, amikor a kisbereznai határátkelőn Szlovákia irányába megpróbálta elhagyni Ukrajnát. A megye területén felállított ellenőrzőpontokról készült fotók voltak a férfiak telefonján. A férfit átadták az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak. Egy másik orosz állampolgárt Lemberg megyében, a rava-ruszkai átkelőn vettek őrizetbe. Az ő telefonján is gyanús fotók voltak.

Japán és India nem fogja tűrni a status quo erőszakos megváltoztatását

Kisida Fumio japán és Narendra Modi indiai miniszterelnök szombati találkozóján az Ukrajna elleni orosz agressziót illetően egyetértett abban, hogy sosem fogják eltűrni a status quo erőszakos megváltoztatását. A két vezető megerősítette, hogy az ukrajnai konfliktust a nemzetközi jog alapján kell megoldani – mondta Kisida az Újdelhiben tartott találkozójuk utáni nemzetközi sajtótájékoztatón, Modi ezen az eseményen nem említette az orosz inváziót.

Japán arra törekszik, hogy az Oroszországgal hagyományosan közeli kapcsolatokat ápoló India csatlakozzon hozzá, az Egyesült Államokhoz, az Európai Unióhoz és más országokhoz Oroszország február 24-én indított Ukrajna elleni agressziójának elítélésében. A tárgyalások után kiadott közös nyilatkozatukban “komoly aggodalmukat fejezték ki az ukrajnai konfliktus és humanitárius válság miatt” és “az erőszak azonnali befejezését” sürgették, de közvetlenül nem utaltak Oroszországra. (MTI)

Mit tud az orosz hiperszonikus csodarakéta, Putyin kedvenc fegyvere?

A Kh-47M2 Kindzsal (Tőr) hiperszonikus rakéta az orosz légierő egyik legfélelmetesebb fejlesztés. A Frankfurter Allgemeine Zeitung összefoglalója szerint a nyolc méteres rakéták rendkívüli sebességgel és rendkívüli magasságban repülnek, de az oroszok állítása szerint menetközben is manőverezhetőek maradnak. A nyugati szövetség AS-24 Killjoy-nak nevezte el az új orosz fegyvert.

A hiperszonikus fegyverek új fejezetet nyithatnak a haditechnikában és a stratégiai hadviselésben. A hangsebesség több mint ötszörösét elérő eszközöket a NATO által rendszeresített hagyományos légvédelmi vagy rakétaelhárító rendszerei aligha tudják elfogni. 

Vlagyimir Putyin elnök 2018 márciusában a nemzethez intézett beszédében nyilvánosan bemutatta a Kindzsal rakétákat, mint hadsereg új szuperfegyvereinek egyikét. Putyin akkor azt mondta, hogy ennek az új rakétának el kell érnie a hangsebesség tízszeresét is.

A Kindzsalt eddig nagy magasságból lőtték ki a MiG-31-es repülőkről. A rakéta saját hajtóműve csak a repülőgéptől biztonságos távolságban indul be, majd néhány másodperc alatt hiperszonikus sebességre gyorsítja az eszközt. 20 kilométer magasságban viszi a Kindzsalnak kisebb súrlódási hőmérsékletet kell kibírnia le a célpontig.

A MiG-31-esekről indítva a fegyverrendszer hatótávolsága orosz információk szerint akár 2000 kilométer is lehet.

A rakéta 480 kilogramm robbanóanyagot vagy nukleáris robbanófejet szállíthat, így Európa számára fontos infrastruktúrát támadhat meg, de az Atlanti-óceánon közlekedő NATO-hajók is célpontokká válhatnak – írta a Center for Strategic and International Studies alapján a FAZ.

Brit tűzoltóautó-konvoj tart Ukrajna felé

Angliai adomány-tűzoltóautók indultak útnak Ukrajna felé – írta a BBC. A konvoj és a hatalmas mennyiségű felszerelés három nap alatt ér Ukrajnába.

A 22 járművet, köztük a tűzoltóautókat és a készletekkel teli teherautókat tűzoltók ajánlották fel az Egyesült Királyság minden részéből a Charity Fire Aid és a National Fire Chiefs Council felhívása nyomán.

 

Két brit ex miniszterelnök is támogatja, hogy a nürnbergi perhez hasonló eljárás induljon Putyin ellen

Gordon Brown és Sir John Major egykori brit miniszterelnökök is támogatják, hogy a nürnbergi perekhez hasonló eljárás keretében, nemzetközi bíróság előtt vonják felelősségre Vlagyimir Putyin orosz elnököt és társait az ukrajnai háború miatt. Ennek érdekében online kezdeményezést indítottak, amelynek célja kétmillió aláírás összegyűjtése március végéig. A petíciót számos vezető jogász, tudós és politikus írta alá, többek között Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, a brit-francia Philippe Sands nemzetközi joggal foglalkozó professzor, az amerikai Benjamin Ferencz, a nürnbergi katonai bíróság volt ügyésze, valamint az angol Sir Nicolas Bratza, az Emberi Jogok Európai Bíróságának egykori elnöke. A javaslatot eddig 740 ezren biztosították támogatásukról világszerte.

Nürnbergben felelősségre vontuk a náci háborús bűnösöket. Nyolc évtizeddel később biztosítanunk kell, hogy egyszer Putyinnak is számot kelljen adnia

– mondta az MTI szerint Gordon Brown.

Ukrajnában feltételezhetőleg több emberiesség elleni és háborús bűncselekményt követtek el, amelyek miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) március 2-án nyomozást indított. Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de a Krím 2014-es orosz annektálása után elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek ügyében. Oroszország nem ismeri el a bíróságot.

A lengyelek bevetnék a legeslegdurvább gazdasági szankciót Oroszország ellen

A kegyetlen háború leállítása érdekében Lengyelország azt javasolja, hogy totális kereskedelmi embargót léptessen életbe az Európai Unió Oroszországgal szemben

– közölte szombaton a Reuters tudósítása szerint a lengyel kormányfő. Mateusz Morawiecki azt indítványozza, hogy az EU a negyedik szankciós csomagot egészítse ki a totális kereskedelmi embargóval.

Kapcsolódó
Totális kereskedelmi embargót javasolnak Oroszország ellen a lengyelek
Lengyelország bevetné a legsúlyosabb szankciófokozatot.

Moszkva szerint nagy árat fizet a világ azért, hogy a repülők kikerüljék az orosz légteret, de persze Moszkva is

Moszkvai becslések szerint az orosz légteret elkerülő repülési útvonalat hetente több mint 34 millió euró pluszköltséget okoznak az európai és amerikai légitársaságoknak. A Spiegel idézte az orosz közlekedési minisztériumot, amely azt prognosztizálta, hogy a kerülők miatt emelkednek majd a jegyek és a fuvarok árai, ami közvetlenül érinti az utasokat és a szállítmányozókat.

Az Ukrajna elleni orosz támadás után szinte minden európai ország, az USA, Kanada lezárta légterét az orosz gépek előtt, Oroszország szintén lezárással válaszolt.

Az interkontinentális légi forgalomban Európából és az USA-ból a legrövidebb útvonalak a Távol-Kelet felé Oroszországon keresztül vezetnek, a kerülő utak hosszúak és drágák. Nyugati összesítések még kerültek nyilvánosságra, de egyedül a Lufthansa havi egymillió eurós többletköltséggel számol. Az átrepülési jogokból származó bevétel viszont Moszkvának jelent nagy bevételkiesést, hiszen a háború előtt, januárban és februárban 31 400 átrepülést bonyolítottak az ország felett.

Clemens Bilan / EPA / MTI

Az orosz médiahatóság felszólította a Google-t, hogy fejezze be a YouTube-on az orosz média blokkolását

Az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor felszólította a Google-t, hogy hagyjon fel az orosz médiumok korlátozásával a YouTube-on.

A Ria orosz hírügynökség szerint a Google-nek címzett üzenetben az áll, hogy az orosz törvényeknek megfelelően, azonnali hatállyal tegye újra lehetővé az orosz felhasználók számára az akadálytalan hozzáférést az információkhoz a jelenlegi. A hatóság az oroszellenes információs háború eszközének nevezte a Google lépését. A Roszkomnadzor szerint a Youtube-bal kapcsolatban összesen 54 „szabálysértést” rögzítettek. A cenzúrázott médiumok között vannak az orosz újságírók és tévék YouTube-csatornái, köztük az RBC, az NTV, a TNT, a REN TV, az Izvesztyija, az Ötös csatorna, az Orosz Rádió. Március 11-én az orosz hatóság korlátozta az Instagramhoz való hozzáférést az országban, mivel az amerikai anyacégnél engedélyezték az internetezők számára az oroszok elleni erőszakra való felhívást. Március 14. óta az Instagram-hozzáférést teljesen letiltották. Március elején a Roszkomnadzor blokkolta a Facebookot.

Lavrov: erősödni fog Oroszország és Kína kapcsolata

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország és Kína kapcsolata a jelenlegi politikai helyzet következtében erősödni fog.

Egy olyan időszakban, amikor a Nyugat szemérmetlenül aláássa mindazokat az alapokat, amelyekre a nemzetközi rendszer épül, nekünk – mint két nagyhatalomnak – természetesen el kell gondolkodnunk azon, miként lehet tovább élni ebben a világban

– mondta Lavrov az Interfax hírügynökség szerint. Joe Biden amerikai elnök pénteken telefonon beszélt Hszi Csin-ping kínai államfővel, és figyelmeztette őt: következményekkel jár, ha Peking támogatást nyújt Oroszországnak a háborúhoz.

Ukrajna állítása szerint több mint 14 ezer orosz katonát öltek meg

Ukrajna vezérkara azt állítja, hogy több mint 14 ezer orosz katonát öltek meg a háború első három hetében. A Facebookon közzétett jelentésben az ukrán tisztviselők azt közölték, hogy körülbelül 14 400 orosz katona vesztette életét.

Azt is jelezték, hogy Moszkva hatalmas mennyiségű katonai felszerelést veszített, köztük körülbelül 1470 páncélozott csapatszállítót, 60 harckocsit, valamint több mint 100 vadászgépet és helikoptert.

A hír közlő BBC nem tudta ellenőrizni az állítást, nyugati hírszerzési források szerint körülbelül hétezer katona biztosan meghalt, és további 14-21 ezer megsebesült.

Az oroszok állítják, hiperszónikus rakétát vetettek be Ukrajnában

Az orosz hadsereg nagy földalatti rakéta- és lőszerraktárakat rombolt le a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében hiperszónikus rakétával – közölte szombaton az Interfax orosz hírügynökség az orosz védelmi minisztérium állításai alapján.

A tárca közlése szerint az orosz erők katonai rádió és felderítési központokat romboltak le Odessza kikötőváros közelében tengerparti rakétarendszerekkel. A bejelentéseket a Reuters brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni.

Oroszország korábban még nem vetett be hiperszónikus rakétát, sem Ukrajnában, sem Szíriában. Első sikeres tesztje – 2018 – óta több hadgyakorlaton felvonultatták.

Moszkva szerint ez a fajta nagyon jó manőverezőképességégű ballisztikus rakéta minden légvédelmi rendszerrel szemben ellenálló.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy szombatra virradó éjszaka az orosz erők 69 katonai létesítményt támadtak Ukrajnában, közöttük tizenkét katonai raktárt és 43, harci járművek számára fenntartott parkolót. Ezen kívül az orosz légierő légvédelmi egysége lelőtt tizenkét ukrán drónt.

38 órás kijárás tilalom egy urkán városban

A déli Zaporizzsja  városában szombaton 14 órától 38 órás kijárási tilalom lesz érvényben, miután az ukrán hadsereg arra utasította az embereket, hogy hétfőn kora reggelig maradjanak otthon – közölte Anatolij Kurtiev alpolgármester. A város fontos útvonal lett annak a becslések szerint 35 ezer embernek, akik megmenekültek Mariupol ostromától.

Magyar közút: ukránul is olvashatók az utazási információk a gyorsforgalmi utakon

Ukrán nyelven is közöl út- és közlekedési információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a gyorsforgalmi utakon található digitális tábláin három nyelven megjelenő feliratai között – közölte a vállalat szombaton az MTI-vel.

Azt írták, az Ukrajnából menekülők közül sokan nem beszélnek idegen nyelveket, vagy nem elég gyakorlott vezetők, így ők Magyarországra érve is könnyen és jól tudnak majd tájékozódni a gyorsforgalmi utakon.

A közútkezelő szakemberei háromszázféle, előre programozott digitális jelzésképhez tartozó felirathoz készítettek az angol és magyar mellett ukrán nyelvű szövegeket. A közleményben megjegyzik: külön kihívás volt, hogy a forgalomirányítói program nem kezel cirill betűket, így a szövegeket pixelenként rajzolták meg a Magyar Közút Zrt. munkatársai.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés

Az ukránok állítják, egy orosz altábornagy is meghalt a harcokban

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt állítja, hogy a Herszonhoz közeli Csernobajevkában a harcok során egy ukrán tüzérségi támadásban életét vesztette Andrej Mordvicsev orosz altábornagy, az Orosz Fegyveres Erők Déli Katonai Körzetének 8. kombinált fegyveres erejének parancsnoka. Az állítást a hírt közlő The Guardian nem tudta ellenőrizni.

Ukrajna szerint tíz humanitárius folyosó nyílhat szombaton

Ukrajna azt reméli, hogy szombaton tíz humanitárius folyosót nyithat az állampolgárok evakuálására – mondta Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

A Reuters jelentése alapján Verescsuk szerint megállapodtak egy folyosóról az ostromlott Mariupol városa számára is, bár a hatóságok korábbi erőfeszítései a civilek evakuálására az ideiglenes tűzszünet értelmében többnyire kudarcot vallottak.

A britek szerint az orosz hadsereg taktikai változtatásra kényszerült

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma által szombat reggel közzétett ukrán helyzetről szóló hírszerzési jelentés azt közölte, hogy az orosz hadsereg taktikája megváltoztatására kényszerült, amit további civilek halálát okozhatja.

A Kreml eddig nem érte el eredeti céljait

– tette közzé a minisztérium a Twitteren, hozzátéve, hogy Oroszországot „meglepte az ukrán ellenállás mértéke és hevessége”.

Oroszország kénytelen volt változtatni taktikai megközelítésén. Ez valószínűleg a tűzerő válogatás nélküli alkalmazását vonja maga után, ami megnövekedett polgári áldozatok számát, az ukrán infrastruktúra tönkretételét és a humanitárius válság fokozódását eredményezi

– áll a közleményben.

Genya SAVILOV / AFP

Remény a menekülésre: humanitárius folyosó nyílik Luhanszkban

Ukrajna luhanszki régiójának kormányzója bejelentette, hogy szombaton egy evakuációs folyosót nyitnak meg. A Telegramon Szerhij Gajdaj azt közölte, hogy az orosz erők beleegyeztek abba, hogy a lakosok helyi idő szerint 9 óra után elhagyják a régió több városát, bár az nem derült ki, hová küldik az embereket.

Az oroszok folytatják városaink kaotikus, szabálytalan tüzérségi lövöldözéseit

– írta Gajdaj a BBC szemléje szerint.

A humanitárius folyosóról magas szinten megállapodás született. Remélem, hogy az oroszok a megállapodásokat tiszteletben tartják

– tette hozzá.

Kék-sárga szalagos napraforgóval tisztelgett Ukrajna előtt Clinton és Bush

Bill Clinton és George W. Bush volt amerikai elnök egy chicagói katolikus templomban tisztelgett az ukrán nép előtt.

A BBC által szemlézett hír szerint a volt elnökök kék-sárga szalaggal megkötött napraforgót helyeztek el a katolikus templomban.

Legalább 40 ukrán katona meghalt egy légitámadásban

Az AFP által idézett helyi médiajelentések szerint legalább 40 ukrán katona életét vesztette egy katonai laktanyát ért orosz légicsapásban a déli Mikolajiv városában.

A The Guardian által szemlézett hír szerint Olekszandr Szenkevics polgármester pénteken a Facebookon azt közölte, hogy a régióban több falut elfoglaltak, a várost pedig heves tűz sújtotta, a település számára nehéz nap volt – írta.

Olvasói sztorik