Nagyvilág

Totális kereskedelmi embargót javasolnak Oroszország ellen a lengyelek

Mateusz Marek / PAP / EPA / MTI
Mateusz Marek / PAP / EPA / MTI

A kegyetlen háború leállítása érdekében Lengyelország azt javasolja, hogy totális kereskedelmi embargót léptessen életbe az Európai Unió Oroszországgal szemben – közölte szombaton a Reuters tudósítása szerint a lengyel kormányfő.

A bejelentés azután érkezett, hogy a héten már a negyedik uniós szankciós csomagot fogadta el az EU Oroszország ellen. Mateusz Morawiecki gyakorlatilag azt indítványozza, hogy ezt a csomagot egészítsék ki a totális kereskedelmi embargóval.

A Portfolió szerint Lengyelország azt javasolja, hogy a lehető leghamarabb adják hozzá a kereskedelmi blokádot ehhez a szankciócsomaghoz, (beleértve) a tengeri és a szárazföldi kereskedelem tilalmát is. Az Oroszországgal való kereskedelem teljes megszakítása rákényszerítené Oroszországot annak mérlegelésére, hogy folytassa-e a háborút.

Egyelőre nem tudni, hogy a drasztikus javaslatról mikor tárgyalnak majd a tagállamok. Valószínű a jövő hét csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcson lesz ez kiemelt téma, addig pedig a háttérben a nagykövetek egyeztetik az álláspontokat.

A jelek szerint tehát az történik, hogy ahogy durvul az orosz agresszió, úgy keményedik tovább az uniós szankciós csomag és Morawieczki javaslata már a létező legdurvább szankciós fokozatot jelentené.

Ha valóban megszületne egy ilyen súlyú döntés (nem lehet biztosra venni, mert például a német és a magyar kormány is jelezte már, hogy az orosz energiahordozóknak való komoly kitettség miatt ilyen lépést nem támogat), akkor az jelentős energiaellátási kihívások elé állíthatja az egész EU-t. Orbán Viktor magyar kormányfő március 9-én azt hangsúlyozta, hogy azért nem támogatja az orosz gázra és olajra tervezett szankciókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik