A következő élő közvetítés része Lakóházat ért találat Kijevben, megnyílt a humanitárius folyosó Mariupolnál, kedden folytatódnak a béketárgyalások

A német kormány így kompenzálná az állampolgárok „háborús veszteségeit”

State Emergency Service / Anadolu Agency / AFP
State Emergency Service / Anadolu Agency / AFP

Nagyszabású segélycsomagot tervez a német kormány az Ukrajna elleni orosz invázió miatt meglódult energiaárak hatásainak ellensúlyozására, az autósok támogatásáról napokon belül döntést hozhatnak – adta hírül a Bild értesülését az MTI. A pénzügyminisztérium elképzelése szerint az üzemanyagárak emelkedését egy átmeneti állami kedvezménnyel kellene ellensúlyozni úgy, hogy a töltőállomás kasszájánál a kedvezmény értékével csökkentik a tankolásért kiállított számla végösszegét, és az állam pótolja a különbözetet az állomás üzemeltetőjének. A kedvezmény mértékéről és a rendszer bevezetéséről már a héten dönthetnek – tudta meg a német napilap.

A liberálisok (FDP) elnöke, Christian Lindner vezette pénzügyminisztériumban egyebek mellett egy hitelprogram elindítását is tervezik az Oroszország elleni szankciókat leginkább megszenvedő vállalkozások megsegítésére. A tervek között szerepel a kieső bér egy részének közpénzből finanszírozott pótlására épülő rövidített munkaidő intézményének kiterjesztése, valamint az ingázók munkába járási költségtérítésének emelése is.

A terület másik szakminisztériuma, a gazdasági és klímavédelmi tárca vezetője a háztartások átfogó támogatását ígérte egy hétfői nyilatkozatában. Robert Habeck kiemelte, hogy a drágulás sokakat nyomaszt, de a fűtés, az áram és az üzemanyag szélsőségesen magas költsége elsősorban a háztartásokat, a családokat terheli, és minél alacsonyabb a jövedelmük, annál inkább. Ezért a koalíciós pártok összeállítanak nekik egy támogatási csomagot. Három szempontot kell érvényesíteni.

  • Először is azonnali könnyítéseket kell biztosítani a családoknak az áram, a fűtés és a közlekedés területén.
  • A második szempont az energiahatékonyság erősítése és a fogyasztás csökkentése a többi között a gázfűtéses rendszerek cseréjének támogatásával.
  • A harmadik pedig a leginkább hatékony energetikai megoldások terjesztése piaci alapú ösztönzőkkel

– fejtette ki a Zöldek politikusa az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett nyilatkozatában. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik