Élő Nagyvilág

Lakóházat ért találat Kijevben, megnyílt a humanitárius folyosó Mariupolnál, kedden folytatódnak a béketárgyalások

State Emergency Service / Anadolu Agency / AFP
State Emergency Service / Anadolu Agency / AFP
Percről percre követjük az orosz–ukrán háború 19. napját.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti lakossági üzenetében gyászosnak nevezte a nyugat-ukrajnai Lvivtől nem messze lévő Javoriv katonai támaszpont elleni vasárnap reggeli orosz légitámadást, amelynek harmincöt halálos áldozata és 134 sebesültje  van. Elmondása szerint mintegy harminc rakéta csapódott be a bázisra. A lengyel határtól mindössze 30 kilométerre van a támaszpont, amely gyakorlótér, nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ, NATO-kiképzők is gyakran jártak ott.
  • Zelenszkij hangsúlyozta, hogy már korábban figyelmeztette a nyugati vezetőket a bázist fenyegető veszélyre. Az ukrán elnök ismételten repüléstilalmi övezetet sürgetett. Mint mondta, csak idő kérdése, hogy mikor fog egy orosz rakéta becsapódni NATO-területre.
  • Lövedék csapódott egy kijevi lakóépületbe hétfőre virradóan, legkevesebb két ember meghalt.
  • Hétfőn virtuálisan folytatódtak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között, ám egyelőre kevés jel mutat arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontja megváltozott volna. Délután az ukránok azt közolték, hogy egy technikai szünet után, kedden folytatódnak az egyeztetések.
  • Deutsche Bank, Ricoh, Asus – újabb cégek jelentették be, hogy felfüggesztik a tevékenységüket Oroszországban.
  • Az Egyesült Államok szerint Kínának kemény „következményekkel” kell szembenéznie, amennyiben fegyverekkel segítene Oroszországnak az ukrajnai invázióban. Kína szerint az oroszok nem kértek tőlük ilyet.
  • A legrosszabb forgatókönyv vár a Mariupolban a súlyos harcok miatt csapdába esett civilek százezreire, ha a felek nem jutnak sürgősen konkrét humanitárius megállapodásra – jelentette be a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.
  • Joe Biden amerikai elnök vasárnap este telefonon egyeztetett francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal az ukrajnai helyzetről. A Fehér Ház közleménye szerint a két politikus egyetértett abban, hogy felelősségre kell vonni Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadműveletéért.

Amerikai-kínai tárgyalások voltak Rómában Ukrajnáról

Az ukrajnai háborúról tárgyalt egymással hétfőn Rómában Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője.

A Fehér Ház hétfőn este kiadott közleménye szerint „lényegi eszmecsere folyt az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja ügyében”. A két tárgyaló fél „kiemelte az Egyesült Államok és Kína közötti kommunikációs csatornák változatlan nyitottságát”.

A Fehér Ház közleménye előtt Ned Price, amerikai külügyi szóvivő azt közölte: a találkozón az amerikai küldöttség közvetlenül felvetette és „nagyon egyértelműen” aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Washington szerint Kína támogatást nyújt Oroszországnak.

A több mint 7 órán keresztül tartó tárgyalásokon Jake Sullivan jelezte, hogy komoly következményei lesznek Kína nemzetközi kapcsolataira nézve – beleértve az Egyesült Államokat, európai szövetségeseit és a csendes-óceáni térséget -, ha az ukrajnai háború idején Peking folytatja Oroszország támogatását.

Sullivan még vasárnap, a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte:

már tudattuk Pekinggel, hogy nem maradunk tétlenek és egyetlen országnak sem hagyjuk, hogy kompenzálja Oroszország gazdasági szankciók miatti veszteségeit.

Egy kép arról, hogyan tudósíthat a normális sajtó Putyin Oroszországában

Újabb szálai vannak a híradóba élőben berohanó Marina Ovszjannyikova történetének. A Novaja Gazeta, az Oroszországon belül működő egyik utolsó normális lap csak ezzel a képpel tudta megírni a nő történetét:

Azért ezzel, mert a táblán a háború felirat szerepelt, és már azért is három és tizenöt év közötti börtön járhat Oroszországban, ha valaki háborúnak nevezi azt, ami Ukrajnában történik. A Novaja Gazeta korábban úgy döntött, nem írnak a háborúról, hogy legalább valamennyi független nyilvánosság maradjon Oroszországban.

A nő ügyvédje egyébként azt mondja, nem tudja felvenni a kapcsolatot vele, valószínűleg épp az FSZB, a titkosszolgálat hallgatja ki. Ovszjannyikovának két gyereke van.

Szlovákia kiutasít három orosz diplomatát, az oroszok válasszal fenyegetőznek

Szlovákia kiutasít három, Oroszország pozsonyi nagykövetségén szolgálatot teljesítő diplomatát – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva hétfőn.

A szlovák külügy a döntést azzal indokolta, hogy Pozsony megítélése szerint a három diplomata a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott. A külügyminisztérium továbbá közölte: döntését a szlovák hírszerzési forrásokból származó információk alapján hozta meg.

A három érintett diplomatának 72 órán belül el kell hagynia Szlovákia területét.

Ez az indokolatlan akció nem marad válasz nélkül

– idézte az orosz külügyminisztérium válaszát a TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn este.

(MTI)

A nő, aki élőben rohant be tiltakozni a híradóba, előre felvett egy üzenetet

Mint kiderült, Marina Ovszjannyikovának hívják a nőt, aki háborúellenes táblával rohant be az orosz híradó élő adásába. Előre felvett egy videóüzenetet is, amelyben elmondja, hogy az apja ukrán, és szégyelli, hogy a Kreml propagandamédiájának dolgozik.

Élőben ment az orosz híradó, amikor egy nő berohant egy háborúellenes táblával

A Financial Times újságírója rakta ki azt a klipet, amelyen látszik, hogy a vezető orosz esti híradó élő adásába berohant egy nő, aki a kezében egy Állítsák meg a háborút, Nem a háborúra! felíratú táblát tartott.

Oroszországban kiemelkedő bátorság kell már az ilyen tüntetésekhez, mert az új törvények szerint akár azért is 15 év börtön járhat, ha valaki háborúnak nevezi azt, ami Ukrajnában történik, ez ugyanis az orosz elnök szerint különleges katonai hadművelet, nem háború.

Tajvan kiképzi a tartalékosokat, attól tartanak, hogy úgy járnak, mint Ukrajna

A tajvani hadsereg tartalékosainak százai vettek részt hétfőn kiképzésen, miután a sziget elnöke egységre szólított fel a Tajvanon felmerült aggodalmak miatt, amelyek szerint az Ukrajna elleni orosz támadás után Peking erővel venné vissza az ellenőrzést a sziget felett.

Tavaly a Peking és Tajpej közötti növekvő feszültségek miatt fokozták a tartalékosok kiképzését.
Hétfőn mintegy négyszáz tartalékos vett részt lőgyakorlaton. A március elején kezdődött kiképzésen a fővároshoz, Tajpejhez közeli egyik tengerparti szakasz védelmét gyakorolják.

Szombaton Caj Jing-ven elnök a tartalékosoknak mondott beszédében hangsúlyozta: a szigetnek egységesnek kell lennie, hogy garantálni tudja a saját védelmét.

Az ukrajnai helyzet ismét bebizonyította, hogy a nemzetközi szolidaritáson és segítségen kívül a nép egységétől függ egy ország védelme

– mondta a gyakorlóruhát és golyóálló mellényt viselő Caj asszony.

Hétfőn a tajvani nemzetvédelmi minisztérium szerint tizenhárom kínai katonai gép – közöttük tizenkét vadászgép – sértette meg a tajvani légvédelmi övezetet, s a hónap eleje óta ez volt a legmagasabb szám. Hszi Csin-ping kínai elnök a Tajvant szuverén államnak, nem az egy Kína részének tekintő Caj Jing-ven 2016-ban történt megválasztása óta határozottabb álláspontot foglal el Tajpejjel szemben. Tavaly a kínai hadsereg repülőgépei rekordszámú esetben sértették meg Tajvan légterét.

(MTI)

Az Egyesült Államok szerint szinte mindenhol megállt az oroszok előrenyomulása Ukrajnában

A Kijev felé mozgó orosz csapatok a hétvégén szinte semmit nem mozdultak előre, az amerikaiak szerint az oroszok arra várnak, hogy a többi katonájuk is beérje a frontot. Csernihiv és Harkiv ostroma is a korábbi frontvonalaknák zajlik, és Mariupolt sem sikerült még elfoglalni, bár a város továbbra is körbe van kerítve. Az ukrán repülőgépek még fel tudnak szállni, de az oroszok uralják az ukrán légteret.

Több ukrán forrás állítja, hogy az oroszok lőszert vagy robbanószert robbantottak fel a Zaporizszsjai atomerőműnél

A Guardian több forrást szemléz, akik azt állítják, hogy az oroszok robbanóanyagot illetve lőszert robbantottak fel a Zaporizszsjai atomerőmű mellett. Azt, hogy pontosan mi történt, nem tudni.

Putyin egykori testőre megerősítette, nem a tervek szerint halad az orosz invázió

Az ukrajnai katonai offenzíva nem a terveknek megfelelően halad, ismerte el az orosz nemzeti gárda parancsnoka. „Nem minden megy olyan gyorsan, mint szeretnénk” – mondta a Reuters jelentése szerint Viktor Zolotov, Vlagyimir Putyin elnök egykori testőre. Zolotov az ukrán lakosság körében megbújó szélsőjobboldali elemeket okolta ezért, ráerősítve arra a vádra, amelyet Moszkva többször felvetett inváziójának igazolására, miszerint neonácik szivárogtak be Ukrajnába. Ez az első hivatalosnak tekinthető megerősítés a Kremlből arra vonatkozóan, hogy az orosz invázió nem a tervek szerint halad.

Négy nap alatt kétszer volt bombariadó Szerbiából Moszkvába tartó repülőgépeken

Négy napon belül másodszor jeleztek bombariadót az Air Serbia szerb légitársaság Belgrádból Moszkvába tartó gépén, a múlt pénteki eset hamisnak bizonyult, hétfőn pedig szintén visszafordult a gép, de még vizsgálják.

A múlt pénteken azt követően kellett a gépnek visszatérnie a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre, hogy bejelentés érkezett, miszerint robbanószer van az éppen felszállt utasszállítón. A gépet a leszállást követően átvizsgálták, de nem találtak rajta bombát.

Hétfőn szintén a felszállást követően kapott értesítést a repülőtér, hogy a 125 utassal és a személyzet öt tagjával elindult gépen robbanóanyag található.

A napokban több bírálat is érte Szerbiát, amiért nyerészkedni akar az Oroszország ellen bevezetett európai szankciókon, mert miután az európai országok betiltották az Oroszországba tartó repülőjáratokat, az Air Serbia megtöbbszörözte Moszkvába tartó járatai számát. Urmas Paet észt európai parlamenti képviselő a közösségi médiában például azt írta, hogy véleménye szerint az Air Serbia gépeit is ki kellene tiltani az európai légtérből.

Aleksandar Vucic szerint ismét lincselési kampány folyik Szerbia ellen, amiért nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. Mint mondta, Törökország, a közel-keleti és ázsiai országok is repülnek Moszkvába, ellenük azonban senki nem szólal fel. Nem szólalnak fel a NATO-tag Törökország, vagy az olaja miatt fontos közel-keleti országok ellen, pedig onnan több járat indul – nehezményezte a szerb elnök. Hozzátette, Szerbia készen áll arra, hogy visszaállítsa az ukrajnai háború kitörése előtti járatszámot, vagyis naponta csak egy gép indul majd az orosz fővárosba, de előtte mindenképpen el kell indulniuk azoknak a gépeknek, amelyekre már megváltották a jegyeket – hangoztatta Aleksandar Vucic a belgrádi Pink televízióban.

Az Air Serbia részvényeinek 51 százaléka a szerb állam, 49 százaléka pedig az Egyesült Arab Emírségek Etihad légi közlekedési vállalatának a tulajdonában van.

(MTI)

Az oroszok nem zárták ki, hogy elfoglalják az ukrán nagyvárosokat

Az orosz védelmi minisztérium nem zárja ki, hogy teljesen átvegye az ellenőrzést Ukrajna nagyobb lakott települései felett – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a sajtóval.

A védelmi minisztérium, miközben maximális biztonságot biztosít a civilek számára, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy teljes mértékben ellenőrzése alá vonja a nagy, lakott településeket, amelyeket most gyakorlatilag körbezártak, kivéve a humanitárius evakuálásra használt területeket

– mondta Peszkov.

Az orosz fegyveres erők korszerű, nagypontosságú fegyvereket alkalmaznak, kizárólag a hadsereg és az információs infrastruktúra létesítményeit találják el

– állította a szóvivő, hozzátéve, hogy az orosz vezetésnek az ukrajnai különleges hadműveletre vonatkozó összes terve az előre jóváhagyott időkereten belül, teljes egészében meg fog valósulni.

(MTI)

Egy autókonvoj sikeresen elhagyta Mariupolt

Egy körülbelül 160 autóból álló konvoj hagyta el Mariupol várósát, közölték a helyi hatóságok. Ez az első alkalom, hogy sikeresen tudtak kimenekíteni a városban rekedt embereket a humanitárius folyosón keresztül. A városban ragadt emberek két hete nem jutnak élelemhez, nincs víz és áram. Többször megpróbáltak ételt és segítséget bevinni, valamint az embereket kimenekíteni, de eddig nem sikerült. A mostani konvoj Zaporizszsja felé ment, és a tűzszünetet eddig mindkét fél betartotta.

Szünetelnek a béketárgyalások

Keddig technikai szünetet tartanak az orosz-ukrán béketárgyalás negyedik fordulójának résztvevői, jelentette be Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója.

A negyedik tárgyalási kört nem személyesen, hanem virtuálisan tartották meg. A korábbi fordulókat Belaruszban rendezték, az ukrán delegáció azonban most Kijevben maradt.

Videón a pusztítás, amit Kijevben egy kilőtt orosz rakéta roncsai okoztak

Amint lejjebb írtuk, egy ember meghalt és hatan megsérültek, miután egy az ukrán légvédelem által kilőtt orosz rakéta roncsai egy kijevi utcára zuhantak. A rakétatörmelék megsemmisített egy buszt (ami nem szállított utasokat) és felgyújtott egy lakóépületet a főváros Kurenivka kerületében.

Az olasz Repubblica stábja a közelben tartózkodott, így néhány percen belül a helyszínre ért, a videójukon látszik a becsapódás által okozott pusztítás, a sérültek ellátása, de még az is, hogy a robbanás helyszínétől pár méterre egy üzletben tovább folyik a kiszolgálálás.

A videó itt nézhető meg.

Brutális videót posztoltak egy Mariupolban harcoló ukrán alakulatról

A videón az Azov egyik páncélosának belső kameráját  láthatjuk, amint orosz tankokra vadászik Mariupolban. Ez a fronthoz legközelebbi ukrán város, az Azov, ami egy korábbi félkatonai, ma már a hadseregbe integrált szervezet, a két szeparatista köztársaság kikiáltása óta harcol itt.

https://twitter.com/aldin_ww/status/1503352707251322885

Eddig 90 gyermek halt meg az ukrajnai háborúban

Kilencven gyermek halt meg és több mint százan megsebesültek Ukrajnában azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta az országot – közölte hétfőn az ukrán főügyészség. Mint írják, a legtöbb áldozat Kijev, Harkiv, Donyeck, Csernyihiv, Szumi, Herszon, Mikolajiv és Zsitomir régiókban van. Az ügyészségi közleményt a Reuters tette közzé, jelezve, hogy egyelőre nem tudta független forrásból is megerősíteni ezt az információt. Oroszország mindenesetre tagadja, hogy civilek ellen irányulna az általa „különleges műveletnek” nevezett katonai megszállás.

Anarchisták foglalták el az egyik orosz oligarcha londoni házát

Egy anarchista csoport tagjai foglalták el Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha egyik ingatlanát London központjában. Az Anarchist Action Network így tiltakozik Oroszország ukrajnai inváziója ellen, és azt állítja, hogy a valószínűleg jó ideje lakatlan ingatlant az Ukrajnából menekülők szolgálatába állítja.

Gyeripaszka ellen már 2018-ban szankciókat vezetett be az USA, és a neve felmerült abban a botrányban is, amely a Donald Trump egyik bizalmasának, 2016-os kampánystábja vezetőjének, Paul Manafortnak juttatott pénzekről szólt. A múlt héten pedig az Egyesült Királyság is felvette szankciós listájára.

A zavaros körülmények között meggazdagodott, az alumíniumiparban érdekelt oligarcha nemrég igyekezett elhatárolódni a háborútól, és azt írta a közösségi médiában: „A béke nagyon fontos!” Ugyanakkor a gesztus őszinteségét alapjaiban kérdőjelezi meg, hogy a Financial Times 2020-ban azt írta róla, hogy Putyin pénzét moshatta tisztára.

Kapcsolódó
Kutatják az orosz oligarchák jachtjait, kastélyait, magángépeit, Putyin „pénztárcája” is célpont
A tőzsdei esés és a rubel összeomlása miatt 39 milliárd dollárt bukhattak a Putyin-barát üzletemberek.

Oroszország tagadja, hogy katonai segítséget kért volna Kínától

Oroszország megfelelő katonai erővel rendelkezik ahhoz, hogy a kitűzött ukrajnai célját teljesítse anélkül, hogy Kína segítségére lenne szüksége – idézi a Guardian Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét, aki szerint az orosz csapatok képesek lennének a legnagyobb városokat is teljes ellenőrzésük alá vonni Ukrajnában. Amikor a Reuters rákérdezett az amerikai tisztviselők azon megjegyzéseire, miszerint Oroszország katonai eszközöket kért Kínától, Peszkov tagadta az állításokat. Mint mondta:

Oroszország rendelkezik saját, független potenciállal a hadművelet folytatásához, ami a tervek szerint halad, és időben és teljes egészében be fog fejeződni.

Ismét sérült az áramellátás a csernobili atomerőműnél

Az orosz erők megrongáltak a csernobili atomerőművet az elektromos hálózattal összekötő magasfeszültségű vezetéket, közölte az ukrán állami energiavállalat. Mindez nem sokkal azután történt, hogy a létesítmény áramellátása helyreállt, de a hírről beszámoló BBC hangsúlyozza, hogy nem tudta ellenőrizni annak hitelességét.

A hálózat üzemeltetője, az Ukrenergo szerint a szerelőket azonnal be kell engedni az oroszok által megszállt atomerőműbe, hogy megvizsgálják az esetleges károkat.

Az Európai Unió is szankciókkal sújthatja Abramovicsot

Az Európai Unió diplomatái megállapodtak abban, hogy Roman Abramovicsot felveszik az orosz milliárdosok azon listájára, akik ellen Moszkva ukrajnai invázióját követően az unió szankciókat vezetett be – idéz két diplomáciai forrást a Skynews.

A küldöttek hétfőn ülnek össze újra, hogy elfogadják ezt az intézkedést, valamint az Oroszország elleni további gazdasági szankciókat, amelyek az EU hivatalos lapjának közzététele után lépnek hatályba. A Chelsea tulajdonosát a múlt héten már szankciókkal sújtották Nagy-Britanniában, a brit kormány szerint a lépés oka az volt, hogy Abramovics „évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az EU új szankciói egyrészt az orosz acéliparban tevékenykedő személyeket sújtják, valamint olyanokat, akik pénzügyi szolgáltatásokat, katonai termékeket és technológiát nyújtanak az orosz államnak. Egy uniós tisztviselő szerint, mivel Abramovics portugál útlevéllel rendelkezik, így Portugália elvileg tartózkodhat az uniós szinten elhatározott szankciók alkalmazásától.

Több mint húsz donyecki halottról számoltak be az oroszok

Legkevesebb húsz ember életét vesztette és 26 megsebesült Donyeck belvárosában egy lelőtt, Tocska-U típusú ukrán rakéta szilánkjainak becsapódása következtében – jelentette be Gyenyisz Pusilin, a donyecki népköztársaság vezetője hétfőn az orosz médiának nyilatkozva. Pusilin szerint a halottak között gyerekek is vannak, a sebesültek közül többnek súlyos az állapota. A tisztségviselő azt is közölte, hogy a donyecki városközpontban nincsenek katonai objektumok, egyúttal gyászt rendelt el a szakadár köztársaság területén. A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni felvételein egy kiégett autóbusz, több megsérült gépkocsi és üzlet volt látható, valamint több, a lángok elfojtásán dolgozó tűzoltó. A jelentés szerint többen egy bankautomatánál sorban állva vesztették életüket. Pusilin szerint a donyecki „népi milícia” légvédelme eddig 15 Tocska-U rakétát semmisített meg. Hangsúlyozta: ha a donyecki városközpontra kilőtt rakétát nem lőtték volna le, az elszenvedett veszteség még súlyosabb lett volna. (MTI)

Rakétatörmelék miatt halt meg egy ember Kijevben

Egy ember meghalt és hatan megsérültek, miután egy az ukrán légvédelem által kilőtt orosz rakéta roncsai egy kijevi utcára zuhantak – közölték az ukrán hatóságok. A rakétatörmelék megsemmisített egy buszt (ami nem szállított utasokat) és felgyújtott egy lakóépületet a főváros Kurenivka kerületében.

Az ukrán belügyminisztérium tanácsadójának képei a helyszínről:

A német kormány így kompenzálná az állampolgárok „háborús veszteségeit”

Nagyszabású segélycsomagot tervez a német kormány az Ukrajna elleni orosz invázió miatt meglódult energiaárak hatásainak ellensúlyozására, az autósok támogatásáról napokon belül döntést hozhatnak – adta hírül a Bild értesülését az MTI. A pénzügyminisztérium elképzelése szerint az üzemanyagárak emelkedését egy átmeneti állami kedvezménnyel kellene ellensúlyozni úgy, hogy a töltőállomás kasszájánál a kedvezmény értékével csökkentik a tankolásért kiállított számla végösszegét, és az állam pótolja a különbözetet az állomás üzemeltetőjének. A kedvezmény mértékéről és a rendszer bevezetéséről már a héten dönthetnek – tudta meg a német napilap.

A liberálisok (FDP) elnöke, Christian Lindner vezette pénzügyminisztériumban egyebek mellett egy hitelprogram elindítását is tervezik az Oroszország elleni szankciókat leginkább megszenvedő vállalkozások megsegítésére. A tervek között szerepel a kieső bér egy részének közpénzből finanszírozott pótlására épülő rövidített munkaidő intézményének kiterjesztése, valamint az ingázók munkába járási költségtérítésének emelése is.

A terület másik szakminisztériuma, a gazdasági és klímavédelmi tárca vezetője a háztartások átfogó támogatását ígérte egy hétfői nyilatkozatában. Robert Habeck kiemelte, hogy a drágulás sokakat nyomaszt, de a fűtés, az áram és az üzemanyag szélsőségesen magas költsége elsősorban a háztartásokat, a családokat terheli, és minél alacsonyabb a jövedelmük, annál inkább. Ezért a koalíciós pártok összeállítanak nekik egy támogatási csomagot. Három szempontot kell érvényesíteni.

  • Először is azonnali könnyítéseket kell biztosítani a családoknak az áram, a fűtés és a közlekedés területén.
  • A második szempont az energiahatékonyság erősítése és a fogyasztás csökkentése a többi között a gázfűtéses rendszerek cseréjének támogatásával.
  • A harmadik pedig a leginkább hatékony energetikai megoldások terjesztése piaci alapú ösztönzőkkel

– fejtette ki a Zöldek politikusa az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett nyilatkozatában. (MTI)

Olvasói sztorik