A következő élő közvetítés része Lakóházat ért találat Kijevben, megnyílt a humanitárius folyosó Mariupolnál, kedden folytatódnak a béketárgyalások

1800 ukrán menekültet ápolnak lengyel kórházakban

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az ukrajnai háború kitörése óta hétfő reggelig 1,758 millió ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba – közölte a lengyel határőrség a Twitteren. Vasárnap 82,1 ezren keltek át a határon Ukrajna felől. Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője az RMF FM kereskedelmi rádiónak hétfő reggel adott interjúban elmondta: nem lehet pontosan tudni, hogy a schengeni belső határokon át hány ukrajnai menekült utazott tovább Lengyelországból Európa más országaiba. Dworczyk több tízezerre becsülte ezt a számot, a menekültek túlnyomó többsége azonban – mint mondta – Lengyelországban maradt.

Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes a Twitteren közölte: péntektől vasárnap estig a lengyel államvasutak különvonataival 27 ezer, Németországba igyekvő menekültet szállítottak tovább. A lengyel kormány az utóbbi napokban más uniós tagállamok kormányzataival egyeztetett a menekültek szállításának összehangolásáról. Szombat este Lengyelországban hatályba lépett az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodásának és munkavállalásának rendezését célzó különleges törvény, amelyet aznap fogadott el sürgősségi eljárásban a parlament. A jogszabály egyebek mellett térítésmentes orvosi ellátásra jogosítja a menekülteket.

Waldemar Kraska lengyel egészségügyi miniszterhelyettes hétfőn a közszolgálati rádiónak adott interjúban közölte: jelenleg több mint 1800 ukránt ápolnak lengyelországi kórházakban, a betegek közel fele gyermek. Lengyelországba az elmúlt napokban mások mellett evakuálták az ukrajnai Lviv onkológiai gyermekkórházának pácienseit is. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik