Élő Nagyvilág

Ukrajna szerint Csernobilt fenyegetik az oroszok, megölték a harmadik orosz vezérőrnagyot Ukrajnában

Anatolii Stepanov / AFP
Anatolii Stepanov / AFP
  • Először bombáztak két nagyvárost: az északnyugati Luckot és a közép-keleti Dnyiprót, majd nem sokkal később a magyar határtól mintegy 160 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszkból is légicsapást jelentettek.
  • Az oroszok újra megindulhatnak Kijev felé: műholdfelvételek tanúsága szerint a 65 kilométer hosszú konvoj több részre szakadt, ennek egy része egy fővároshoz közeli területre vonult át.
  • Az orosz erőknek 5 kilométerrel sikerült közelebb vonulni Kijevhez az elmúlt 24 órában – közölték az amerikaik.
  • Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko szerint 400 000 ember rekedt a kikötővárosban, amely két pokoli napon van túl – a várost harminc percenként bombázzák.
  • Denisz Monasztirszkij belügyminiszter szerint eddig több mint 400 ezer civilt sikerült evakuálni, Zelenszkij arról beszélt, hogy csütörtökön öt városból 40 ezer embert menekítettek ki.
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa Oroszország állítását, miszerint az Egyesült Államok biológiai fegyverek fejlesztését finanszírozza Ukrajnában.
  • „Ez nagyon aggaszt, mert többször megbizonyosodtunk arról, hogy ha tudni akarod, mit tervez Oroszország, nézd meg, mivel vádolnak másokat.” – kommentálta a vádakat Zelenszkij ukrán elnök.
  • Folytatódik a nagyvállalatok kivonulása Oroszországból: a JPMorgan, a Goldman Sachs és a Western Union is távozik az országból az ukrajnai agresszió miatt.
  • Az Ukrán hírszerzés szerint Csernobil ellen készül terrortámadásra Oroszország.
  • A harmadik orosz vezérőrnagyot ölték meg Ukrajnában.

Putyin szívesen látna önkénteseket az ukrajnai harcokban

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszországnak fogadnia kell az önkénteseket az ukrán erők elleni harcokhoz, és segíteni kell nekik eljutni a harcterekre.

A Reuters szerint az orosz elnök az orosz biztonsági tanács előtt azt is elárulta, hogy támogatja, hogy az ukrán hadseregtől zsákmányolt fegyverszállítmányokat az oroszok által támogatott szeparatista régióknak adják át.

Ukrán védelmi miniszer: Az oroszok több ukrán civilt öltek meg, mint katonát

Azt akarom, hogy ezt ne csak Kijevben, hanem az egész világon meghallják

– mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, miután közölte, hogy az orosz fegyveres erők a háború első két hetében több civilt öltek meg, mint hivatásos katonát.

Az ENSZ emberi jogi főbizottságának legfrissebb adatai szerint február 24 és március 9 között az orosz invázióban 549 civil vesztette életét és 957-en sebesültek meg.

(Reuters)

A WHO azt javasolta Ukrajnának, pusztítsák el a laboratóriumi kórokozókat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolta az ukránoknak, pusztítsanak el minden veszélyes kórokozót az ország közegészségügyi laboratóriumban annak érdekében, nehogy véletlenül kiszabaduljon egy kórokozó és betegség kezdjen el terjedni az ukrán lakosság körében, írja a Reuters.

Ahogy más országokban, úgy Ukrajnában is kutatják a különböző vírusokat, baktériumokat laboratóriumi körülmények között, többek közt például a koronavírust is, hogy megértsék, hogyan viselkednek, miként lehet gyógyítani a fertőzötteket.

Biztonsági szakemberek szerint viszont egyre nagyobb az esélye az orosz előrenyomulással, hogy laboratóriumokban keletkeznek károk, ebben az esetben pedig fennáll a veszélye, hogy egyes kórokozók kiszabadulnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a WHO mikor tette ezt a javaslatot illetve azt sem, milyen reakció érkezett rá ukrán oldalról.

Magyarország tízezer vérvételi zsákot küld Ukrajnába

Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte pénteken a Facebook-oldalán.

A miniszter azt írta: látva mindazt, ami Ukrajnában történik, nem kérdés, hogy ilyenkor a legfontosabb nem lehet más, mint az emberi élet védelme, ezért az Országos Vérellátó Szolgálattal soron kívül tesznek eleget az ukránok segítségkérésének és tízezer vérvételhez szükséges zsákot küldenek az országba.

A kormány döntése értelmében segélyszállítmányt küldünk a magyar kapacitásokból, amely adomány órákon belül a határon lesz, hogy az illetékesek tovább vigyék oda, ahol arra a legnagyobb szükség van

– olvasható a bejegyzésben, amely szerint a tízezer vérvételi zsák, akár harmincezer sebesült ellátására is elég lehet.

Szijjártó Péter közölte, a jelentések szerint a háború rendkívüli mértékben megnövelte a véradási hajlandóságot Ukrajnában, de a levett vér tárolásához és hasznosításához speciális vérzsákokra van szükség, amiből jelenleg komoly hiány van.

Borzalmas és szívszorító mindaz, amin az embereknek keresztül kell menniük Ukrajnában, immáron tizenhat napja. Mi, ahol csak tudunk, segítünk, hiszen több mint 200 ezer menekültet fogadtunk a határainkon, amivel párhuzamosan jelenleg is zajlik Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakciója

– fogalmazott a miniszter.

A segélyszállítmányt Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete és Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára közösen indította útnak péntek reggel.

Zelenszkij készen áll találkozni Putyinnal

Volodimir Zelenszkij készen áll a személyes találkozóra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de nem fog kompromisszumot kötni, közölte helyettese a CNN-nel.

Igor Zhovkva elmondta, csütörtökön az ukrán és az orosz külügyminiszter törökországi tárgyalása nem hozott átütő eredményt, de Ukrajna nem is volt optimista ezzel kapcsolatban.

Az nagyon jó dolog, hogy találkoztak, de sajnos azt mondhatjuk, nem Oroszország külügyminisztere hozza meg a végső döntéseket. A háború leállításáról, a fegyverszünetről, a csapatok kivonásáról csak és kizárólag egy ember dönt

– mondta, utalva Putyinra.

Mint fogalmazott, Zelenszkij továbbra is diplomáciai megoldást szeretne, de ezt az orosz féltől még nem hallották.

Elismételte, hogy Ukrajna nyitott a katonai semlegességre a megállapodás érdekében, ha a NATO nem fogadja tagjai közé.

Szergej Lavrov tegnap közölte, Vlagyimir Putyin sem zárkózna el egy esetleges elnöki csúcstól.

Ha valaki megvenné a Chelsea-t, először a brit kormányt érdemes keresni

Bárki, aki érdeklődik a Chelsea Football Club megvásárlása iránt, megkeresheti a brit kormányt, és ajánlatot tehet

– közölte a kormány, miután szankcionálta a jelenlegi tulajdonost, Roman Abramovicsot, aki még 2003-ban vásárolta meg az angol klubot.

„Ahogy az eladási feltételek ma vannak megszabva, a tulajdonosváltás jelenleg nem engedélyezett. Ha azonban felbukkanna egy vevő, akkor a vevő vagy a futballklub megkereshetné a kormányt, és kérhetné a feltételek módosítását, hogy sor kerülhessen az eladásra” – mondta Chris Philp brit technológiai miniszter a Sky Newsnak.

Szétszóródott a 64 kilométeres katonai menetoszlop

Műholdfelvételek alapján szétszóródott a Kijev környékén veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj – számolt be a szatellit képek készítésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég pénteken.

A felvételek szerint az oroszok átcsoportosítják erőiket.

Páncélos egységeket láttak az ukrán fővárostól északra található Antonov repülőtérhez közeli településeken. A Maxar szerint több jármű bevonult az erdőbe, és a közelben található ágyúk tüzelésre készen állnak.

A katonai járműveket a múlt héten vonták össze Kijev közelében, de úgy tűnt, hogy az elmúlt időszakban nem haladt a konvoj. Médiaértesülések szerint az előrenyomulás élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt rekedt meg. Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy az ukrán csapatok rakétákkal támadták a konvojt.

Oroszbarát szeparatisták foglalták el Vonovakta városát

Miközben újabb támadásokról érkeznek jelentések Ukrajna-szerte, az oroszok által támogatott szakadárok elfoglalták a stratégiailag fontos Vonovakta városát, az ostromlott Mariupol kikötőjétől északra – idézi a RIA hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Az ukránok egyelőre nem kommentálták a hírt.

(BBC)

A magyar határ közelében fekvő Ivano-Frankivszkot is lépicsapás érte

További orosz légicsapásokat jelentettek a délnyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városából. A város Románia, Szlovákia és Magyarország határának közelében, Lucktól délre fekszik.

Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója, Anton Herascsenko szerint három robbanásról érkezett jelentés, míg a város polgármestere, Ruszlan Marcsinkiv szerint a repülőtér közelében láttak robbanásokat.

Ivano Frankivszk a magyar határtól légvonalban mindössze 166 kilométerre van.

(Guardian)

A brit hírszerzés szerint rendkívül valószínűtlen, hogy Oroszország teljesítette az eredeti terveit

A brit védelmi minisztérium ma reggel tette közzé az ukrajnai helyzetről szóló hírszerzési jelentését, amelyben megjegyzi, hogy továbbra is „rendkívül valószínűtlen”, hogy Oroszország elérte volna az invázió előtt megfogalmazott célkitűzéseit.

A jelentés szerint

  • továbbra is nagyon valószínűtlen, hogy Oroszország sikeresen elérte az invázió előtti tervében felvázolt célkitűzéseket,
  • az orosz szárazföldi erők továbbra is lassan haladnak,
  • fennállnak az orosz előrenyomulást akadályozó logisztikai problémák, valamint az erős ukrán ellenállás,
  • Oroszország valószínűleg arra törekszik, hogy az elkövetkező napokban újrakezdje és átcsoportosítsa erőit az újbóli támadó tevékenységhez, mely feltehetően magában foglalja majd a főváros, Kijev elleni hadműveleteket is.

(Guardian)

Egy halálos áldozata már van Dnyipro bombázásának

Először bombázták Luckot, a lengyel határ közelében fekvő észak-nyugati nagyvárost. A település polgármestere arra kérte a lakosságot, hogy mindenki vonuljon fedezékbe, egyúttal megerősítette, hogy az oroszok a repülőteret és egy repülőgép-javító üzemet vettek célba.

Szintén először vették célba a közép-ukrajnai Dnyiprót. A közel egymilliós települést péntek kora reggel három légicsapás érte, idáig egy halálos áldozatról tudunk – közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat, hozzátéve, hogy a légicsapások egy óvoda és egy lakóház közelében csapódtak be.

A támadás feltehetően reggel 6 óra után nem sokkal, a Novokodatszkij kerületben történt. A jelentések szerint egy kétszintes cipőgyár gyulladt ki.

(Guardian)

Döntött a kongresszus: az amerikaik 14 milliárd dollárral segítik Ukrajnát

Az amerikai kongresszus elfogadta a 2022-es évre szóló költségvetést, melynek értelmében az Egyesült Államok

közel 14 milliárd dollár humanitárius és katonai segélyt ad Ukrajnának.

„A kétpárti finanszírozási törvényjavaslat ismét bizonyítja, hogy mindkét párt képviselői képesek összefogni, hogy eredményeket érjenek el az amerikai emberek számára” – mondta Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Psaki azt is elárult, hogy

Joe Biden alig várja, hogy aláírja a törvényjavaslatot, hogy segítse az ukránokat az országukért és a demokráciáért vívott harcban.

(Al Jazeera)

Repülőteret és egy repülőgép-javító üzemet bombáztak Luckban

A lucki csapás célpontja egy repülőtér volt – árulták el a környékbeliek a BBC-nek.

Arról is beszámoltak, hogy az orosz légicsapás másik célpontja egy gyár, mely

az egyetlen az országban, ahol bizonyos vadászrepülőgépek hajtóműveit javítani tudják.

A BBC úgy tudja, hogy az észak-nyugati városban található célpontok szerepelhettek azon a listán, amelyen Oroszország a kulcsfontosságú ukrajnai stratégiai eszközöket nevesíti.

Először bombázták Luck és a Dnyipro városát

Az elmúlt fél órában az ország két újabb nagyvárosból érkeztek jelentések robbanásokról, melyek Ukrajna két különböző részén fekszenek.

Az ukrán média robbanásokról számolt be az északnyugati Luckból, valamint Dnyiproból, a a Dnyeper folyó mentén fekvő városból, amely Közép-Kelet-Ukrajna egyik legfontosabb városa.

Luckot és Dnyiprót eddig közvetlenül nem támadták az oroszok.A robbanásokat megelőző órákban Ukrajna több városában is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

(BBC)

A Facebook Magyarországon is engedélyezi az oroszok elleni gyűlöletbeszédet

Az ukrajnai invázió miatt több országban megváltoztatja a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályait a Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta – derül ki a cég belső levelezéseiből, melyeket a Reuters közölt.

A vállalat átmenetileg engedélyez olyan kijelentéseket, mint például a „halál az orosz megszállókra” , amely általában megszegné a szabályait.

Ugyanakkor a Meta nem engedélyezi az orosz civilek elleni erőszakra való felhívásokat.

A Reuters jelentése szerint a közösségi oldalakon több országban is zöld utat kapnak olyan bejegyzések, amelyek Vlagyimir Putyin orosz elnök vagy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök halálára szólítanak fel.

Az egyik e-mail szerint az ideiglenes irányelv-módosítás Örményországra, Azerbajdzsánra, Észtországra, Grúziára, Lettországra, Litvániára, Lengyelországra, Romániára, Oroszországra, Szlovákiára, Ukrajnára és Magyarországra is vonatkozik.

Felháborító a Meta agresszív és törvénysértő politikája, amely gyűlöletet és ellenségeskedést szít az oroszokkal szemben

– reagált az amerikai orosz nagykövetség.

Olvasói sztorik