Nagyvilág

Magyar légtérből érkező, felderítő robotrepülőgép zuhant le Zágrábban

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Szakértők szerint – a roncsok alapján – egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén – jelentette pénteken az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva.

Zoran Milanović horvát államfő később sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a gép Ukrajnából, két NATO-tagállamot, így Magyarországot és Romániát is érintve érkezett Horvátországba. Közölte, az incidens nem Horvátország ellen irányulhatott, egyszerűen elvesztették felette az irányítást.

Az eset csütörtökön valamivel éjfél előtt történt. A város központjában is hallható robbanás után a repülőgép egy nagyobb darabja a Jarun tó mellett zuhant le, a helyszínen három méter átmérőjű kráter keletkezett.

Antonio Bat / EPA / MTI Horvát katonák egy azonosítatlan tárgy lezuhanása nyomán keletkezett kráter mellett Zágrábban 2022. március 11-én. Az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva bejelentette, hogy a roncsok alapján egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén. 

Lakossági bejelentés alapján a rendőrség azonnal kiérkezett a helyszínre. A roncstól nem messze két ejtőernyőt is találtak. A területet lezárták.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy a roncsokról készült fotókat, felvételeket ne osszák meg az interneten.

A horvát hatóságok által eddig összegyűjtött adatok szerint a drón keletről nyugatra, vagyis a magyar légtérből lépett be a horvát légtérbe, 700 kilométeres óránkénti sebességgel, 1300 méteres magasságban.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szerint a lezuhant drón orosz gyártmány volt, hozzátéve, hogy nem világos, hogy Ukrajna vagy Oroszország üzemeltette-e azt.

Kapcsolódó
Ukrajna szerint Csernobilt fenyegetik az oroszok, megölték a harmadik orosz vezérőrnagyot Ukrajnában
Percről percre közvetítjük az orosz-ukrán háború eseményeit.

Az ügyben a bűnügyi és katonai nyomozóhatóságok is részt vesznek, emellett nemzetközi egyeztetés is zajlik, különösen a NATO-val, az összes körülmény feltárása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik