Élő Nagyvilág

Ukrajna szerint Csernobilt fenyegetik az oroszok, megölték a harmadik orosz vezérőrnagyot Ukrajnában

Anatolii Stepanov / AFP
Anatolii Stepanov / AFP
  • Először bombáztak két nagyvárost: az északnyugati Luckot és a közép-keleti Dnyiprót, majd nem sokkal később a magyar határtól mintegy 160 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszkból is légicsapást jelentettek.
  • Az oroszok újra megindulhatnak Kijev felé: műholdfelvételek tanúsága szerint a 65 kilométer hosszú konvoj több részre szakadt, ennek egy része egy fővároshoz közeli területre vonult át.
  • Az orosz erőknek 5 kilométerrel sikerült közelebb vonulni Kijevhez az elmúlt 24 órában – közölték az amerikaik.
  • Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko szerint 400 000 ember rekedt a kikötővárosban, amely két pokoli napon van túl – a várost harminc percenként bombázzák.
  • Denisz Monasztirszkij belügyminiszter szerint eddig több mint 400 ezer civilt sikerült evakuálni, Zelenszkij arról beszélt, hogy csütörtökön öt városból 40 ezer embert menekítettek ki.
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa Oroszország állítását, miszerint az Egyesült Államok biológiai fegyverek fejlesztését finanszírozza Ukrajnában.
  • „Ez nagyon aggaszt, mert többször megbizonyosodtunk arról, hogy ha tudni akarod, mit tervez Oroszország, nézd meg, mivel vádolnak másokat.” – kommentálta a vádakat Zelenszkij ukrán elnök.
  • Folytatódik a nagyvállalatok kivonulása Oroszországból: a JPMorgan, a Goldman Sachs és a Western Union is távozik az országból az ukrajnai agresszió miatt.
  • Az Ukrán hírszerzés szerint Csernobil ellen készül terrortámadásra Oroszország.
  • A harmadik orosz vezérőrnagyot ölték meg Ukrajnában.

Az Egyesült Államok kormánya TikTok-sztároknak tartott eligazítást az ukrajnai háborúról

Úgy tűnik, az amerikai soft power kezd magára találni, a Washington Post azt írja, a Biden-kormány ismert TikTok -influenszereknek tartott eligazítást az ukrán-orosz háborúról. A cikk szerint generációs váltás történik a médiafogyasztásban, és a fiatalokat így lehet elérni.

ICE T a korábbinál centrum felé húzóbb álláspontot foglal el az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban

Az ismert rapper korábban arról írt, hogy ha az Egyesült Államok egyetlen lövedéket lő egy orosz katonára, kirobban a harmadik világháború.

Ennél az alarmista hozzáállásnál most valamivel keményebben fogalmaz Oroszországgal kapcsolatban, és a nézőpontja is inkább a moralitáson, mint a biztonságpolitikai realitáson alapszik:

CNN: A szankciók hetek alatt tönkre tehetik az orosz légiközlekedést

Néhány hét alatt tönkre mehet az orosz polgári repülés. A CNN elemzése szerint az csak kisebb probléma, hogy az orosz légitársaságokat elzárták a világ nagy részétől, az iparágnak hamarosan sokkal keményebb kihívásokkal kell majd szembesülnie.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által bevezetett szankciók azt jelentik, hogy a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing és az Airbus nem szállít pótalkatrészeket és karbantartási támogatást sem nyújt az orosz gépekre. Ugyanez igaz a sugárhajtóművek gyártóira is. Az légitársaságok így heteken belül kifogyhatnak a szükséges alkatrészekből. A másik lehetőség, hogy az ajánlott cserék, javítások nélkül repülhetnek félretéve a biztonsági szempontokat.

Oroszország legnagyobb légitársaságát, az Aeroflotot elvágták a Sabre-től , amely a számítástechnikai gerincet biztosította a cégnek. Az orosz flotta közel 900 kereskedelmi repülőgépének mintegy 80 százalékát birtokló repülőgép-lízingcégeket pedig arra utasították, hogy március végéig vegyék vissza a gépeket. A Cirium légiforgalmi elemző cég adatai szerint ezeknek a bérelt repülőgépeknek a bejelentett értéke 13,3 milliárd dollár, bár a valós piaci érték jelenleg ennek a töredéke.

Egy éven belül Oroszországban megszűnik mindenféle életképes légitársaság

– mondta Richard Aboulafia, az AeroDynamic Advisory ügyvezető igazgatója a CNN-nek. Szerinte az orosz légiközlekedési ágazat hamarosan valahol a szigorúan szankcionált iráni és észak-koreai cégek között találhatja magát.

Gődény György pártja kiállt Oroszország mellett

Sajnálatos, hogy hazánkban mindenki úgy beszél a békéről, hogy azt Oroszország sértette meg, holott a békétlenség, – azaz az orosz etnikum elleni agresszió – az ukrán polgárháború esetén is elmondható. Támogatjuk a térség katonai alapú pacifikálását akár orosz részről is, amennyiben az a helyzet normalizálására irányul, és minimálisra csökkenti az ukrán lakosság szenvedését, és a legjobban megkíméli az ország infrastruktúráját.

– közölte a Normális Élet Pártja az ukrán-orosz háborúról.

A Normális Élet Pártja a szomszédban dúló háborúval kapcsolatban a béke előmozdítását támogatja, legelsősorban azt, hogy garanciák szülessenek arról, hogy a jelenlegi ukrán kormány fejezze be az ukrajnai orosz lakossággal szembeni katonai akciókat, mely a konfliktus egy kiváltó oka volt, másodsorban pedig, hogy Oroszország szüntesse be a katonai akciókat, és a felek üljenek tárgyalóasztalhoz.

– teszik hozzá, és megjegyzik, hogy megértik az oroszok aggodalmát.

Megértjük az orosz fél aggodalmát is Ukrajna Nato csatlakozásával kapcsolatban, és elítéljük, hogy az atlanti blokk terjeszkedésével, újabb és újabb fegyverrendszerek telepítésével tovább provokálja Oroszországot.

A háború összehozta az ellenfeleket: Porosenko összefog Zelenszkijjel az orosz támadókkal szemben

Petro Porosenko volt ukrán államfő, jelenlegi ellenzéki vezető pénteken bejelentette: megállapodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel abban, hogy átmenetileg félreteszik politikai csatározásaikat, és „egységfrontként lépnek fel az Ukrajnát ért orosz agresszióval szemben”.

Porosenko ezt a Facebookon közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint. A jelenleg az Európai Szolidaritás nevű parlamenti ellenzéki pártot vezető exállamfő arról tájékoztatott, hogy többször is találkozott Zelenszkijjel.

Megállapodtunk, hogy egységfrontként fogunk fellépni… Most mindannyian katonák vagyunk, akiknek meg kell védeniük Ukrajnát

– mondta Porosenko, aki 2014-2019 között volt Ukrajna államfője, de második ciklusra már nem kapott megbízást, miután Zelenszkij legyőzte őt a legutóbbi elnökválasztás második fordulójában.

Porosenko szerint meghiúsult az az orosz forgatókönyv, hogy az „ötödik hadoszlop” politikailag, belülről rombolja le az ukránok egységét. Ukrajnában ötödik hadoszlopnak a Moszkva-barát politikai erőket nevezik. Petro Porosenko eddig semmiben nem támogatta Zelenszkijt. Ráadásul Porosenkót tavaly december 20-án hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR). A hatóságok szerint ugyanis az Ukrajnában Putyin elnök “komájaként” emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, tehát ily módon „terroristákkal” működött együtt. (MTI)

Videóra vették, ahogy elrabolják Melitopol polgármesterét

Az ukrán elnöki hivatal közölte azt a videót, amelyen a leírásuk szerint az látszik, hogy az orosz katonák elrabolják Ivan Fedorót, Melitopol polgármesterét. A felvételt a városháza biztonsági kamerája vette fel.

https://twitter.com/mattia_n/status/1502329659471585282?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502329659471585282%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Fmar%2F11%2Frussia-ukraine-war-latest-news-we-are-dealing-with-a-terrorist-state-says-zelenskiy-biden-plans-fresh-russian-trade-crackdown-live

A Pink Floyd letiltja zenéit az orosz és belarusz szolgáltatókról

A Nexta hírügynökség szerint a Pink Floyd letiltja az összes 1987 után készült zenéjét valamennyi orosz és belarusz digitális zenei szolgáltató oldalról. Nem lesznek elérhető a brit együttes énekes-gitárosának és fő dalszerzőjének, David Gilmournak szóló lemezei sem. Az együttes az Ukrajna elleni támadás miatt döntött a letiltás mellett.

Lukasenka elmélete szerint az ukránok akarták megszállni Fehéroroszországot

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint az ukrán fegyveres erők nemcsak a Donbász megtámadásra készültek, hanem arra is, hogy megszállják Fehéroroszországot.

A fehérorosz vezető a Vlagyimir Putyinnal lezajlott monstre egyeztetés után nyilatkozott a sajtónak. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint azt is hangoztatta, hogy szerinte Fehéroroszországban és Oroszországban az emberek lassan kezdik megérteni, hogy “kik az igazak”.

Lukasenka két hete, az orosz invázió kezdetén, amikor Putyin katonai egységei Fehéroroszország területét is felhasználva megtámadták Ukrajnát, még azt állította, hogy Litvánia és Lengyelország „szőtt terveket arra, hogy hátba támadja Oroszországot,” viszont „Fehéroroszország ezt jó szövetségesként megakadályozta.”

A Ria szerint Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka öt órán át tárgyalt a Kremlben. A beszélgetés egyik fő témája az Ukrajna körüli helyzet volt.

Amerikai ENSZ-nagykövet szerint Oroszország akár el is játszhat egy vegyi támadást, amelyet Ukrajnára fog

Oroszországnak van biológiai fegyverprogramja, nem Ukrajnának

– ezt Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén hozzátéve:

Nincsenek biológiai fegyverekkel foglalkozó ukrán laboratóriumok, amelyeket az Egyesült Államok támogatna. Sem az orosz határ közelében, sem máshol.

Thomas-Greenfield szerint Ukrajna kizárólag egészségügyi laboratóriumokat működtet betegségek, például a Covid-19 kimutatására és diagnosztizálására, az Egyesült Államok ezek biztonságos üzemeltetésében partnere Ukrajnának.

A nagykövet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország viszont tényleg régóta fenntart egy biológiai fegyverprogramot, sőt a vegyi fegyverek használatának is jól dokumentált története van az orosz fél esetében.

Thomas-Greenfield szerint az Egyesült Államoknak „komoly aggályai vannak amiatt, hogy Oroszország esetleg vegyi vagy biológiai anyagok bevetését tervezi az ukrán nép ellen”. Azt is mondta, hogy úgy véli, Oroszország vegyi vagy biológiai anyagokat használhat fel „egy színpadi vagy hamis zászlós incidens részeként elkövetett merényletekhez, vagy taktikai katonai műveletek támogatására”. (BBC)

Ukrán hírszerzés: Putyin terrortámadásra utasított a csernobili atomerőmű ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott arra, hogy az Ukrajnában harcoló orosz katonák készítsenek elő terrorcselekményt a csernobili atomerőmű ellen, amiért utóbb majd Ukrajnát teszik felelőssé – állította pénteken az ukrán katonai hírszerzésre hivatkozva az UNIAN ukrán hírügynökség.

A nukleáris létesítmény egészében – az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat közlése szerint – továbbra sincs áramellátás, annak ellenére sem, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön még azt ígérte, országának szakemberei megoldják ezt a problémát. Lekapcsolták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) megfigyelőrendszeréről is.

Az orosz csapatok által ellenőrzött csernobili atomerőműben technogén katasztrófát terveznek, amiért a megszállók Ukrajnára próbálják áthárítani a felelősséget. Azaz, miután a szárazföldi hadművelettel és a közvetlen tárgyalásokkal nem sikerült elérni a kívánt eredményt, Putyin kész a világközösség nukleáris zsarolásához folyamodni

– írta az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága.

A közlemény szerint az orosz erők nem engednek be az atomerőmű területére ukrán szerelőbrigádokat. Helyettük Fehéroroszországból érkeztek úgynevezett szakemberek, akik nukleáris energiával foglalkoznak, de velük együtt orosz szabotőrcsoportok is beszivárogtak a területre. Az ukrán hírszerzés úgy értesült, hogy az Antonov repülőgépgyár hostomeli légibázisának területén az orosz csapatok hűtőkocsikba gyűjtik az elesett ukrán katonák holttesteit. Állítólag azt tervezik, hogy a csernobili atomerőműbe viszik a holttesteket, ahol majd „meggyilkolt szabotőrökként” állítják be a propagandájukban őket. (MTI)

Leálltak az ukrán neongyárak

Leállította működését Ukrajna két vezető neonszállítója. Ez a két cég állítja elő a világ chipgyártói számára a kulcsfontosságú összetevőnek számító gáz felét.

A Reuters szerint az orosz támadás jelentősen súlyosbíthatja a világszerte eddigi is komoly fennakadásokat okozó chiphiányt, az árak már eddig is az egekbe emelkedtek.

Kapcsolódó
Újabb bomba a világ chippiacán: leálltak az ukrán neongyárak
Ukrajna két vezető neoncége állította elő a világpiacon értékesített gáz felét.

Az ukránok már a harmadik orosz vezérőrnagyot ölték meg

A Guardian újságírója szerint a harmadik orosz vezérőrnagyot (dandártábornokot) ölték meg Ukrajnában, amit a nyugati országok is megerősítettek. Dab Sabbagh becslése szerint körülbelül 20 orosz vezérőrnagy vezeti az orosz csapatokat Ukrajnában, és elég meglepő, hogy ennyire a frontvonalon harcolnak, ami azt jelentheti, hogy a katonák nem képesek önálló döntéshozatalra.

Az orosz hatóságok korlátozzák az oroszok számára az Instagram-hozzáférést

Az Orosz Föderáció Legfőbb Ügyészsége pénteken követelményben jelentette be, hogy az Orosz Föderációban korlátozzák az Instagram közösségi hálózathoz való hozzáférést.

Az indoklás szerint a közösségi hálózat, amely a Facebookhoz hasonlóan a Meta Platforms tulajdona, olyan tájékoztatást adott ki, amelyek „erőszakos cselekmények elkövetésére szólítanak fel az Orosz Föderáció állampolgárai, köztük a katonák ellen”.

A Meta Platforms Inc. szóvivője, Andy Stone szerint a vállalat megszünteti a közösségi hálózatain azt a szabályozást, hogy a felhasználók számára tiltotta olyan információk közzétételét, amelyek orosz állampolgárok elleni erőszakra szólítanak fel, beleértve a katonákat.

Csütörtökön derült ki, hogy a Meta valóban lehetővé teszi egyes országok Facebook- és Instagram-felhasználóinak, hogy erőszakra buzdítsanak oroszok és orosz katonák ellen a posztjaikban. A cég átmenetileg engedélyez olyan bejegyzéseket is,

amelyek Vlagyimir Putyin orosz vagy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök halálát kívánják

– derül ki a tartalommoderátoroknak küldött belső e-mailezésből.

Putyin gratulált Novák Katalinnak

Tisztelt Novák asszony!

Fogadja őszinte gratulációmat Magyarország köztársasági elnökévé választásához.
Remélem, hogy elnöki tevékenysége hozzájárul a kölcsönösen előnyös orosz–magyar kapcsolatok további fejlődéséhez.
Sok sikert, jó egészséget és jólétet kívánok.

Tisztelettel,

Vlagyimir Putyin

– írja a Kreml honlapja és a RIA Novosti, amit az Azonnali vett észre. 

Putyin: Voltak előrelépések a tárgyalásokon

Bizonyos pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Moszkvában fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Putyin nem bocsátkozott részletekbe, amikor a Rosszija 24 hírtelevízión bejátszott felvételen Lukasenkát tájékoztatta, csak annyit mondott, hogy gyakorlatilag napi rendszerességgel folynak tárgyalások a felek között.

Fehéroroszországban a felek között eddig három tárgyalási forduló volt, csütörtökön pedig a törökországi Antalyában találkozott Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

(MTI)

Ismét megpróbál humanitárius folyosókat nyitni az ukrán kormány

Ukrajna pénteken több régióban is megpróbálja evakuálni a civileket – közölte Iryna Verescsuk, az ország reintegrációs minisztere.

A tervezett útvonalak az alábbiak:

  • Mariupol-Zaporizzsja
  • Vonovakta-Pokrovszk
  • Polohij-Zaporizzsja
  • Enerhodar-Zaporizzsja
  • Izium-Lozova

A Mariupolból és Vonovaktából induló utakat az elmúlt héten többször is elzárták vagy heves ágyúzásokkal megközelíthetetlenné tették az oroszok. Iziumból sikeresebb volt az emberek evakuálása.

Ezek az útvonalak nem kerültek egyeztetésre Moszkvával, amely helyettük különböző, Oroszországba vezető útvonalakat jelentett be.

Újból kísérlet tesznek arra, hogy kimenekítsék Kijevből a lakosságot,

a folyosók Buka, Hosztomel, Kozarovics és Mikulics irányába vezetnek. A Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomir közelében is folyosókat nyitnak Andrijivka, Makariv és Borodjanka felé.

Útvonalakat jelentettek be a Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomir közelében is, folyosókat nyitva Andrijivka, Makariv és Borodjanka felé.

Csütörtökön Zelenszkij elárulta, hogy az elmúlt két napban mintegy 100 ezer embert sikerült evakuálni humanitárius folyosókon keresztül Ukrajna több részén.

(CNN)

Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / AFP

48 iskola semmisült meg Harkivban

Máig 48 városi iskola semmisült meg

– mondta televíziós beszédében Ihor Terehov, Ukrajna második legnagyobb lélekszámú városának polgármestere.

A többségében oroszok lakta Harkivot hetek óta könyörtelenül bombázzák. Az ENSZ jelentése szerint 34-en vesztették életüket és 285-en sebesültek meg március 3-áig.

Harkiv régióban a mai napon találat ért egy pszichiátriai intézetet Izyum város közelében.

Oleh Szinegubov, Harkiv kormányzója elmondta, hogy 330 ember tartózkodott a kórházban a támadás idején – köztük olyanok, akik kerekesszékben ültek vagy nem tudtak mozogni – , 73 embert sikerült evakuálni. A sérültek és az áldozatok száma egyelőre nem ismert.

„Ez háborús bűntett a civilek ellen, népirtás az ukrán nemzet ellen” – írta a kormányzó a Telegramon.

(Guardian)

FCKPUTIN néven fél órára megjelent a tök üres ukrán légtérben a szétlőtt Antonov óriásgép fantomja

Pénteken délelőtt újra megjelent a repüléskövető radaroldalakon a világ legnagyobb repülőgépe, az Antonov An-225.

A Mrija (Álom) néven ismert ukrán óriásgép sorsa sokáig kérdéses volt, de épp pár napja vált biztossá, hogy a háború kezdetén bombázások áldozata lett. Egy orosz állami tévécsatorna helyszíni felvételeken mutatta be, hogy a támadás után az óriás szállítógépből csak roncsok maradtak.

A gép pénteken ennek ellenére ismét láthatóvá vált a radarokon. A fantomjel szerint fél órát át Kijev környékén, a teljesen üres légtérben körözött. A gép azonosítójele pedig egyértelmű utalásként FCKPUTIN volt.

A Mrija még a szovjet időkben készült, és 1988-ban szállt fel először. Eredetileg az űrprogramban vett részt, majd kereskedelmi teherszállítóként használták, az utóbbi időkben viszont már csak ritkán szállt fel.

Az Európai Bizottság kész megduplázni az Ukrajnának szánt katonai támogatást

Az Európai Unió végrehajtó szerve meg kívánja duplázni az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, és 500 millió euró elkülönítését javasoltja erre a célra – közölte az EU külügyi vezetője.

Mindenki tisztában volt azzal, hogy növelnünk kell az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásunkat

– nyilatkozta Josep Borrell az újságíróknak, amikor megérkezett az uniós vezetők versailles-i találkozójának második napjára. „Biztos vagyok benne, hogy a vezetők jóváhagyják ezt az összeget”.

Az EU azt is fontolgatja, hogy további szankciókat vezet be az orosz oligarchák és az orosz gazdaság ellen – tette hozzá Borrell.

(Al Jazeera)

ENSZ: már több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából

Az ENSZ menekültügyi főbizottságának jelentése szerint mára több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint ebből 116 ezren harmadik országok állampolgárai.

https://twitter.com/UNmigration/status/1502212002659270660?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502212002659270660%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aljazeera.com%2Fnews%2F2022%2F3%2F10%2Fukraine-tells-iaea-it-lost-contact-chernobyl-plant-liveblog

A menekültek többsége, mintegy 1,5 millió ember Lengyelországba menekült. Varsóban – ahová 300 000 menekült érkezett – a tisztviselők felszólítottak minden országot, hogy tegyenek többet az ukránok megsegítésére.

Szerintem mindannyiunknak többet kellene tennünk. Az igazi probléma előttünk áll

– nyilatkozta Monika Beuth-Lutyk, Varsó polgármesterének szóvivője.

Hazánkba is rengeteg menekült érkezik: két napja a kormány arról adott hírt, hogy eddig közel 180 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra.

(Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik