Belföld

Közel 180 ezren menekültek eddig Magyarországra Ukrajnából

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Kedd reggelig 178 894 ember érkezett Magyarországra Ukrajna felől az öt határátkelőhely valamelyikén – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács ülését követő sajtótájékoztatón. – Az országba érkező menekültek ellátása folyamatos, akár átutazóban vannak, akár hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon – tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Keddig a katasztrófavédelem 3252 embernek – köztük 1780 gyermeknek – biztosított szállást, ebből pedig az következik, hogy a menekültek túlnyomó többségének elszállásolását önkéntesek és segélyszervezetek intézik.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke kiemelkedőnek nevezte a magyarországi összefogást. Tájékoztatása szerint Kárpátalján, a határ menti magyar településeken és a pályaudvarokon működő segítségpontokon a karitatív szervezetek már 81 600 embernek segítettek az elmúlt bő egy hétben.

A hétfő esti Magyar Közlönyben két kormányrendelet is foglalkozik az ukrajnai menekültek jogállásával és munkavállalásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik