A következő élő közvetítés része Csak az utcákról 1207 holttestet gyűjtöttek össze Mariupolban, minden második lakos elhagyta Kijevet

Egyre többen szólítanak az Oroszország által elkövetett, lehetséges háborús bűncselekmények kivizsgálására

Ivan Rodionov / Sputnik / AFP
Ivan Rodionov / Sputnik / AFP

Egyre növekvő kórusban szólítanak fel nemzetközi szereplők az orosz erők által elkövetett lehetséges háborús bűnök kivizsgálásra, írja a CNN.

Szerdán este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűnnek és az ukránok elleni népirtás bizonyítékának nevezte a Mariupolban található szülészeti klinika és gyermekkórházat ért szerdai orosz légitámadást.

Soha nem tettünk és nem is tettünk volna ehhez a háborús bűnhöz még csak hasonlót sem Donyeck vagy Luhanszk régió városaiban, vagy bármely régióban

– mondta a két szeparatista kelet-ukrajnai területre utalva.

Az ENSZ közölte, sürgősen érvényt kell szerezni annak, hogy egészségügyi intézmények, kórházak és egészségügyi dolgozók soha ne lehessenek háborús cselekmények célpontjai.

Irina Venediktova ukrán főügyész szerdán az országban elkövetett, feltételezett háborús bűnök kinyomozása érdekében új modell kidolgozását szorgalmazta, mondván, hogy különleges bíróságot kell létrehozni a szerinte példátlan válság miatt. A főügyésznő azt is közölte, hogy 39 ország csatlakozott Ukrajnának az Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) benyújtott beadványához.

Feltehetően háborús bűnnek minősíthetők az atomerőmű elleni orosz támadás, a klaszterbombák és az úgynevezett vákuumbombák feltételezett gyakori használata, valamint a kórházak, iskolák és lakott területek elleni támadások.

Az ICJ a múlt héten bejelentette: azonnal megkezdi az orosz ukrajnai inváziót során elkövetett háborús bűncselekmények vizsgálatát. Az ENSZ vizsgálóbizottságot is létrehoz az emberi jogok Oroszország általi esetleges megsértésének kivizsgálására.

Az ICJ  a hollandiai Hágában található, és a Római Statútumnak nevezett szerződés hozta létre még 2002-ben. A hágai Nemzetközi Bíróság önállóan működik, mintegy 123 ország fogadta el az alapokmányát, de vannak  nagy és figyelemre méltó kivételek, köztük Oroszország és az Egyesült Államok, sőt Ukrajna is.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik