A következő élő közvetítés része Leállt a csernobili atomerőmű, légicsapás ért egy gyerekkórházat Mariupolban

Amnesty International: Háborús bűnként kell kezelni a kenyérért sorban állók lebombázását

Háborús bűnnek minősülhet az Amnesty International szerint az az orosz légicsapás, amelyben a múlt csütörtökön 47 civil vesztette életét, miközben kenyérért álltak sorban Csernyihivban. A Guardian a szervezet közleményére hivatkozva idézi fel, hogy március 3-án 12 óra 15 perc körül érte a teret több bombatalálat, amelynek követleztében a civilek meghaltak és több épület súlyosan megrongálódott.

Ez egy kíméletlen, válogatás nélküli támadás volt olyan emberek ellen, akik az otthonukban, az utcán és a boltokban intézték a mindennapi ügyeiket.

– közölte Joanne Mariner, az Amnesty International válságkezelési igazgatója

Az emberi jogi szervezet válságkezelési csoportjának elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a támadás nagy valószínűséggel egy orosz légicsapás volt, amelynek során legalább 8 irányítatlan légibombát használtak. Egy 21 éves diáklány, aki a közelben él a családjával, így beszélt az esetről az Amnesty Internationalnek:

Nagyon-nagyon hangos robajlást hallottam, és éreztem, ahogy az épület megremeg. Mintha megtelt volna levegővel a lakásunk… Aztán két másodperc múlva hallottam, ahogy az ablakok kiszakadnak az udvar felé. Az épület akkorát rázkódott, hogy azt hittem, falak sem maradnak. Amikor meghallottam a robajlást, kihívtam a nagymamát a folyosóra. Lefeküdtünk a földre, és valószínűleg ez mentett meg minket.

A diáklány azt mondta, hogy a szülei, akik szintén túlélték a bombázást, kenyérért álltak volna sorba, de úgy döntöttek, hogy elmennek, mert túl hosszú volt a sor. Akik viszont  a sorban maradtak, már nincsenek többé.

Okszana Pokalcsuk, az Amnesty Ukrajna igazgatója szerdán közölte:

A támadást háborús bűnként kell vizsgálni.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik