Élő Nagyvilág

Lezárult az ukrán-orosz tárgyalások első köre; újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen

lexandr Kryazhev / Sputnik / AFP
lexandr Kryazhev / Sputnik / AFP
Percről percre közvetítjük a háború ötödik napját.
  • Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint már 352 áldozata van az orosz inváziónak.
  • Az ukrán elnök kritikusnak nevezte Ukrajna szempontjából a következő 24 órás időszakot. Volodimir Zelenszkij nem hisz a tárgyalások sikerében. Az ukránok azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását követelik. A Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics segíti Ukrajnát a béketárgyalásokban
  • Az oroszok elfoglaltak egy ukrán kikötővárost.
  • Hétfő hajnal újra robbanásokat hallani Kijevben és Harkivban. Harkivban több tucat halottja is lehet a rakétatámadásoknak. Éjjel elkezdték bombázni Csernyihivet is, egyelőre egy sérültről tudni.
  • A Washington Post információi szerint Lukasenka fehérorosz csapatok bevetésére készül Ukrajnában.
  • Két napra leáll a magyarországi Sberbank.
  • Az orosz rubel 30 százalékkal esett az amerikai dollárral szemben, 20 százalékra emelték az orosz alapkamatot.
  • Zelenszkij azonnali uniós tagságot követel Ukrajnának.

Zelenszkij hivatalosan is kérvényezte az EU-ba történő felvételt

Hétfőn már írtunk róla, hogy Volodimir Zelenszkij gyorsított eljárással kérvényezi Ukrajna felvételét az Európai Unióba. Most úgy tűnik, hogy már az erről szóló dokumentumot is aláírta az ukrán elnök, a helyzetnek megfelelően kevésbé ünnepélyes keretek között – a ceremóniáról Ian Bateson újságíró közölt képeket:

A Guardian brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a csatlakozásról márciusban kezdődhetnek el az informális egyeztetések, a folyamat még nem indult el.

Már 139 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztráltak

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta 139 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált – közölte a főigazgatóság hétfőn az MTI-vel. Közleményükben jelezték: a kérelmet benyújtók száma napról napra nő, jellemzően a gyűjtőpontokon kezdeményezik azt.

A menedékeskénti elismerés iránti kérelmet benyújthatja a Magyarországra belépő, magyar állampolgársággal nem rendelkező harmadik országbeli állampolgár – írták.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közölte: a folyamatos feladatellátás és koordinálás biztosítása érdekében irányító törzset működtetnek Budapesten és Debrecenben.

Rendkívüli ülést tart kedden az Európai Parlament

Rendkívüli, egynapos plenáris ülést tart és állásfoglalást fogad el az Európai Parlament (EP) kedden Brüsszelben az Ukrajna ellen orosz hadműveletről – közölte az uniós parlament.

Az Európai Parlament képviselői Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel vitatják meg Ukrajna orosz megtámadását – derül ki a hétfői közleményből. A kedd délben kezdődő vitát követően az EP plénuma állásfoglalást fogad el.

Az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete – azaz Roberta Metsola EP-elnök és a képviselőcsoportok vezetői – február 24-én döntött úgy, hogy az uniós parlament rendkívüli brüsszeli ülésszakon vitatja meg Ukrajna orosz megtámadását. Az Elnökök Értekezlete akkor, állásfoglalásában a lehető leghatározottabban elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást, amelyet indokolatlannak és jogellenesnek nevezett.

Kijelentették: Ukrajna független és önálló nemzet, területi egysége nem képezheti alku tárgyát. Az orosz invázió indokolatlan és jogellenes, fenyegetést jelent az európai és a regionális stabilitásra, valamint a szabályokon alapuló világrendre nézve. Megfogalmazásuk szerint a támadás a demokratikus társadalmi modell ellen irányul. Az orosz fellépés nem maradhat válasz nélkül – szögezték le.

Továbbra is szilárd az egységünk, az eltökéltségünk és az indokolatlan orosz agresszióra adott válaszunk. Az Európai Parlament támogatja a példa nélküli európai és nemzetközi választ, egyebek között az új és szigorú szankciókat, amelyek biztosítják, hogy a Kreml elszámoltatható legyen a tetteiért,

fogalmaztak. Az Elnökök Értekezlete teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította Ukrajnát és lakosságát.

(MTI)

MÁV: Minden vasútállomásról ingyen utazhatnak az ukrán menekültek

Február 28-án délutántól ingyen utazhatnak a MÁV-START belföldi járatain az ukrán állampolgárok – közölték hétfőn. A szombat éjféltől bevezetett szolidaritási jegyet hétfő délutántól – a fokozódó helyzet miatt – kibővítette a MÁV-START, így már nemcsak Záhony állomásról érvényes, hanem bármely hazai vasútállomásról induló vonatra bármelyik vasútállomáson megváltható.

A szolidaritási jeggyel azonban csak ukrán állampolgárok utazhatnak díjmentesen bármely belföldi vasútállomásról.

A díjmentes utazás feltétele, hogy a jegyváltáskor az úticél megadásán kívül személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni kell az ukrán állampolgárságot.  A jeggyel kizárólag csak a másodosztályú kocsikat vehetik igénybe, a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni.

A szolidaritási jegy a helybiztosítással közlekedő vonatokon elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel. A hazánkon keresztül más külföldi célállomás felé a magyar határállomásig a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség.

A közlemény szerint a vasúttársaság  vasárnap óta több ezer Ukrajnából érkező menekültnek adott ki díjmentes szolidaritási jegyet.

Elkezdődött az ENSZ Közgyűlés rendkívüli ülése

Hétfőn New Yorkban elkezdődött az ENSZ Közgyűlés rendkívüli ülése, amelyet a háborúvá fajult orosz-ukrán konfliktus miatt hívtak össze.

Ilyen rendkívüli ülést nagyon ritkán tartanak, 1956 óta ez mindössze a tizenegyedik alkalom. 

A következő napokban több mint százan fognak felszólalni az ülésen, amely várhatóan szerdán elfogad egy most még kidolgozás alatt álló közös nyilatkozatot. Az ülést az ENSZ Biztonsági Tanácsa hívta össze pénteken, miután Oroszország megvétózta a cselekvési tervet. A közgyűlésben nincs vétó, és mind a 193 szavazhat.

Aggódik a püspöki konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) aggodalmát fejezte ki az Ukrajnában zajló háború miatt. Az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményükben azt írták: fájdalmukat az is növeli, hogy a háborús események „magyar testvéreinket is sújtják”.

Együttérzünk mindazokkal és osztozunk fájdalmukban, akiknek ez a fegyveres konfliktus bármilyen módon szenvedést okoz,

fogalmaztak.

A püspökök testülete mindenkit arra kér, hogy lehetőségei szerint, nagylelkűen segítse a menekülteket, és köszönetet mond azoknak, akik már eddig is segítettek vagy kifejezték segítő szándékukat. Hozzátették: a Katolikus Karitász a konferencia megbízásából az első naptól kezdve gondoskodik a menekültekről és az otthon maradottakról.

Az MKPK azt is kéri, hogy a hívek csatlakozzanak Ferenc pápa imára és böjtre hívó kéréséhez, a papokat pedig arra, hogy minden templomban imádkozzanak a békéért.

Putyinnal és Zelenszkijjel is beszélt Macron

Hétfőn külön-külön tárgyalt Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkijjel a francia elnök. Emmanuel Macron hivatala közölte, hogy az orosz elnökkel folytatott tárgyalás másfél órás volt, amelyben Macron az azonnali tűzszünet szükségességét hangsúlyozta.

Szijjártó: nem engedélyezzük uniós fegyverek átszállítását Magyarország területén

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában.

A tárcavezető a koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

Ma pedig egy újabb döntést hoztunk, amelynek értelmében nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén, tekintettel arra, hogy ezek a szállítmányok könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak

– közölte, fontosnak nevezve, hogy hazánk ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba. “Ezt a döntésünket Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja” – jelentette ki. Mindeközben a NATO épp Pápáról indított gépeket Ukrajna felé, fedélzetén fegyverekkel:

Kapcsolódó
A Pápán állomásozó NATO repülőgépek is viszik Ukrajnának a fegyvereket
A három Pápán állomásozó NATO gépből kettő akciózott az ukrajnai háború miatt.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy eközben Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius segélyakcióját készítik elő, amelynek keretében 600 millió forint értékben küldenek segélyt Kárpátaljára, többek között vizet, élelmiszereket, babaápolási és higiéniai termékeket. Szavai szerint erre a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében van szükség. “A magyar emberek nem akarják ezt a háborút. Békét akarunk a szomszédságban és a térségben egyaránt” – hangsúlyozta.

A Pápán állomásozó NATO repülőgépek is viszik Ukrajnának a fegyvereket

Az elmúlt napokban a Pápán állomásozó három NATO szállítógép közül kettő is bekapcsolódott Európa nyugati fele és az ukrajnai háború szomszédságában található országok közötti szállító műveletekbe. Részletek itt:

Kapcsolódó
A Pápán állomásozó NATO repülőgépek is viszik Ukrajnának a fegyvereket
A három Pápán állomásozó NATO gépből kettő akciózott az ukrajnai háború miatt.

Svájc is alkalmazni fogja az EU által Oroszországra kiszabott szankciókat

Svájc hétfőn úgy döntött, hogy teljes mértékben alkalmazni fogja az Európai Unió által Oroszországra kiszabott szankciókat – jelentette be Ignazio Cassis, a Svájci Államszövetség elnöke. Megjegyezte: ez példátlan lépés, mert eddig Svájc mindig semleges maradt.

A döntés a következőképpen indokolta:

Oroszország támadása a szabadság elleni támadás, a demokrácia elleni támadás, a polgári lakosság elleni támadás és egy szabad ország intézményei elleni támadás. Ez nem fogadható el sem nemzetközi jogi, sem politikai, sem erkölcsi okokból.

A döntés alapján Svájc befagyasztja a szankciós listára vett személyek vagyonát, és hatályba lépteti velük szemben a beutazási tilalmat is. Az ország lezárja légterét minden Oroszországból érkező járat előtt, beleértve a magánrepülőket is, kivéve a humanitárius repüléseket, a keresőrepüléseket és a vészhelyzeteket.

Karin Keller-Sutter svájci igazságügyi miniszter szerint a beutazási tilalom az orosz vagy ukrán nemzetiségű oligarchákat érinti, akik különösen közel állnak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. „Öt olyan személyről van szó, akik erős gazdasági kapcsolatban állnak Svájccal” – emelte ki Keller-Sutter, de személyiségi okok miatt nem nevezte meg ezeket az oligarchákat.

A Kreml szerint Oroszország nagyon is megérezte a szankciókat

Megérezte az orosz gazdaság a korábban eddig nem tapasztalt nyugati szankciókat, ugyanakkor a központi bank egyensúlyát és működését mindez nem veszélyezteti – jelentette be Dimitrij Peszkov, Kreml-szóvivő.

A különböző gazdasági szankciók, illetve Oroszország Swift-rendszerből való lekapcsolása történelmi mélységbe repítette hétfőre a rubelt. A Kreml mégis magabiztos. „Ezek súlyos szankciók, problematikusak, de Oroszországnak megvan a képessége, hogy kezelje a helyzetet.” Peszkov jelezte: Oroszország tervezett a szankciókkal ezért fel tudott készülni ellenük.

Peszkov azt is hangsúlyozza, hogy a Putyin ellen hozott szankciók értelmetlenek voltak, hiszen – hangsúlyozta a szóvivő – az elnöknek nincsenek olyan vagyonai, amelyekre a szankciók vonatkoznak.

A gazdasági szankcióknak is köszönhetően Putyin ma az orosz gazdaság vezetőivel találkozott: a központi bank, a gazdasági minisztérium és a Sberbank vezetőivel. „Semmi okunk kételkedni abban, hogy a központi bank képes kezelni a helyzetet” – mondta Peszkov.

Lavrov nem megy Genfbe, Johnson viszont Lengyelországba látogat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága előtt beszélt volna, de lemondta az útját. A RIA hírügynökség szerint azért kellett törölni az utat, mert a légtérzárások miatt nem tudott volna leszállni Svájcban Lavrov gépe.

Kedden ugyanakkor Lengyelországba és Észtországba látogat Boris Johnson brit külügyminiszter, ahol nem csak az országok vezetőivel találkozik majd, hanem tárgyal Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is.

(Guardian, CNN)

Ukrán kormány: Lezárultak a tárgyalások Oroszországgal

Frissítünk!

Mihail Podoljak elnöki tanácsadó a Twitteren azt írta, hogy egyelőre szünet van, és hamarosan kezdődik a harmadik kör.

Lezárultak az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalások,

közölte Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Telegram-csatornáján.  Az orosz sajtó szerint ugyanakkor még mindig zajlanak a tárgyalások, jegyzi meg az ukrán Interfax hírügynökség. Arról nincsenek információk, hogy pontosan miről beszéltek a felek.

Lázár János szembemegy a Honvédség kérésével, élőben közvetítette a magyar csapatok vonulását

Hiába kérte a Magyar Honvédség, hogy senki nem osszon meg semmit a magyar csapatokról, Lázár János a hódmezővásárhelyi laktanya előtt élőben közvetítette, ahogy magyar hadigépjárművek útnak indulnak Ukrajna fel.

Lázár János egyébként felmondta a kormányzati álláspontot rövid bejelentkezésében:

Hódmezővásárhelyen vagyok, a vásárhelyi laktanyában kezdtem a napot ma reggel, ahol ezekben a napokban indultak katonák észak-keletre, az ukrán határra, ahol feladatuk és kötelességük a magyar határszakasz védelme és a Magyarországra érkező menekültek megsegítése. Magyarország kormánya megvédi az országot és az országhatárt is, és biztosítja magyar honfitársunk biztonságát is. Ezenkívül garantálni fogja a Magyarországra érkező menekültek megsegítését. Szeretném elmondani, hogy akik ma reggel elindultak, köztük sok hódmezővásárhelyi honvéd is van, akik a haza szolgálatát, a határ védelmét és a menekültek megsegítését vállalják. Nekünk az az érdekünk, hogy ebből a konfliktusból kimaradjunk. Ne hagyjuk, hogy bárki belevigyen, vagy belesodorjon bennünket. Nekünk a határok védelme és az emberek biztonsága az első és legfontosabb. Magyarország menedék és nem hadszíntér.

Kapcsolódó
Honvédség: senki ne osszon meg semmit a magyar csapatokról
A Magyar Honvédség mindenkit arra kér a Facebookon, ha vannak is információi a magyar csapatokról, ne ossza meg azokat se telefonon, se emailben, se a közösségi oldalon, se a csapatok mozgásáról, feladatairól, felszereléséről, se azok tagjairól.

Visszavonják a Sberbank engedélyét Csehországban

A cseh jegybank hétfőn bejelentette, hogy elindította a Sberbank CZ (a Sberbank leányvállalata) engedélyének visszavonását – MTI. A beszámoló szerint a cseh Sberbank jelentős forráskiáramlással szembesült a geopolitikai események hatására. A bank likviditási helyzetének romlása miatt a cseh jegybank megtiltotta eszközeinek és forrásainak kezelését, beleértve az új hitelek kibocsátását és a betétek elfogadását.

Tekintettel arra, hogy a Sberbank CZ az Európai Központi Bank (EKB) által szabályozott Sberbank Europe AG része, a cseh jegybank  értesítette az EU Egységes Szanálási Hatóságát (SRB) a Sberbank cseh leányvállalatával kapcsolatos döntéséről.

Ugyancsak hétfőn figyelmeztetett az EKB az orosz Sberbank leányvállalata, a Sberbank Europe AG, illetve annak horvátországi és szlovéniai részlegeinek a csődkockázatára likviditási problémák miatt. Az uniós bankszektor problémáinak megoldásával foglalkozó intézmény 24 órás moratóriumot hirdetett a Sberbank Europe AG (Ausztria), a Sberbank dd (Horvátország) és a Sberbank banka dd (Szlovénia) tevékenységére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál hétfőn, és jelezte, áttekinti a hitelintézet állapotát. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.

A Sberbank február 24-én került fel az Egyesült Államok szankciós listájára az Ukrajna elleni orosz támadás miatt.

Február 31-ig adott ultimátumot Európának a csecsen vezető

A hétvégén az Ukrajnát támadó orosz csapatokhoz csatlakozott a csecsen haderő is, ezért a Csecsen Köztársaság elnöke is aktivizálta magát az ukrán helyzettel kapcsolatban. A RIA orosz állami hírügynökség beszámolója szerint Ramzan Kadirov hétfőn azzal fenyegette meg Európát, hogy

február 31-ig*

törölnie kell az Oroszországgal szemben kivetett szankcióit, különben szembe kell néznie a következményekkel.

*nem mi rontottuk el, tényleg ez van a közleményben

Oroszország lezárta légterét 36 ország előtt

Hétfőn Oroszország lezárta a légterét 36 ország előtt – jelentette be az orosz légügyi hatóság, a Roszaviacija, válaszul az Európai Unió előző napi döntésére.

A 36 ország között ott vannak az Európai Unió tagállamai, így Magyarország is, továbbá Nagy-Britannia, Albánia és Norvégia is.

A bejelentés és a lista itt található. 

 Borrell: az EU-nak fegyverekkel kell segítenie Ukrajnát

Az Európai Uniónak nagy kaliberű fegyvereket, lőszert, páncéltörő felszereléseket kell biztosítania Ukrajnának, valamint üzemanyagot a tankokhoz és repülőgépekhez – jelentette ki Josep Borrell, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek rendkívüli, videókonferencia formájában tervezett tanácskozását megelőzően hétfőn.

Josep Borrell elmondta, az uniós Védelmi Tanács ülésének célja, hogy összehangolja a tagállami intézkedéseket és megtárgyalja, hogy miként lehessen felhasználni az ukrán fegyveres erőknek vasárnap felajánlott félmilliárd eurós támogatást.

Elmondta: a finanszírozás a védelmet szolgáló fegyverek, köztük nagy kaliberű fegyverek, tanktámadás ellen védelmet nyújtó páncélok és más felszerelések biztosítását szolgálja az orosz agresszió visszaszorítására. A fegyvereket a tagállamoknak kell biztosítaniuk, összehangolva az erőforrásokat – mondta.

A harc heves. Kijev ellenáll, Harkiv ellenáll, Mariupol ellenáll, és Oroszország számos áldozattal fizet az agresszióért

– fogalmazott.

Ukrajna esetleges uniós tagságával kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva Borrell azt mondta: Ukrajnának egyértelmű európai perspektívája van. Ugyanakkor kiemelte, most az orosz agresszióval szemben kell fellépni. A világ nem engedheti meg magának, hogy egy hatalmas ország katonai képességeivel szétzúzza egyik szomszédját – szögezte le.

Az USA befagyasztja az orosz központi bank dollártartalékait

Az Egyesült Államok hétfőn azonnali lépéseket tesz azért, hogy betiltsa az orosz központi bankkal folytatott, amerikai dollárban történő tranzakciókat és hogy befagyassza az orosz közvetlen befektetési alapot – írja a CNN és a New York Times.

A lépés azt jelenti, hogy Moszkva nem fog tudni hozzáférni a dollárban tartott tartalékaihoz, amely nagy érvágást jelent azután, hogy hétfőn reggel bedőlt a rubel. Ez az a tartalék, amelyet amerikai kormánytisztviselők szerint Putyin arra használt volna, hogy fedezze az ukrajnai invázió költségeit.

A New York Times megjegyzi, hogy Oroszország az elmúlt években 643 milliárd dollár értékű devizatartalékot halmozott fel, részben az olaj- és gázeladásokból befolyó bevételekből.

Románia fellép az orosz álhírek terjesztői ellen

A bukaresti kormány több, „az ukrán válsággal összefüggésben álhíreket terjesztő” weboldalt bezárt vagy be fog zárni, a kábeltelevízió-szolgáltatók pedig hétfő estig leállítják a Russia Today hírcsatorna sugárzását az egész ország területén – írja az Agerpres alapján a Krónika. A bejelentés hátterében az áll, hogy az uniós tagállamok külügyminiszterei vasárnap este támogatták az Oroszország elleni újabb szankciókat. Az EU e szankciók keretében blokkolja a Putyin-közeli média, a Russia Today és a Szputnyik médiaszolgáltató dezinformációs kampányát, amely „immáron teljeskörű háborús propagandát” terjeszt.

120 Ukrajnából érkező menekültet szállásolt el eddig a Fővárosi Önkormányzat

A fővárosi önkormányzat is segít az Ukrajnából érkező menekültek elszállásolásában. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes ma a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) egyik már megnyitott szállásán jártak, hogy személyesen is felmérjék a Gyáli úti intézmény befogadóképességét – olvasható az önkormányzat Facebook-oldalán. A helyszínen eddig jelenleg 120 menekültvendéget helyeztek el.

Többnyire teljes családok érkeztek, gyerekekkel. Az itt elszállásoltak 40 százaléka gyermek. A legidősebb gyerek 13 éves, de van közöttük egy 2 éves és egy kéthetes csecsemő is. A családok egy része azonnal tovább is indul nyugat-európai országok felé, de többen úgy nyilatkoznak – általában a kárpátaljai magyar családok –, hogy szeretnének tartósan Magyarországon maradni.

A kerületi önkormányzatokkal és a fővárosi intézményekkel együttműködve további szállások bevonása várható.

Karácsony Gergely főpolgármester személyesen látogatta meg a menekülteket. Azt írta Karácsony a Facebook-on: “Fogadásuk és ellátásuk állami feladat, ennek ellenére a rendelkezésére álló eszközeinkkel segítjük a Putyin esztelen agressziója miatt Ukrajnából menekülőket.” Hozzátette: “a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) amellett, hogy a pályaudvarokon, forgalmas csomópontokban segíti a menekülteket, folyamatosan koordinál a segélyszervezetek és a katasztrófavédelem munkatársaival. A FÖRI arra is készen áll, hogy az éjszakai vonattal érkezőket is el lehessen szállásolni.”

Putyin: A Nyugat a hazugság birodalma

Azt követően, hogy számos szankció lépett életbe Oroszországgal szemben, Vlagyimir Putyin összehívta a legfontosabb tisztségviselőket, hogy a gazdaság helyzetéről egyeztessenek.

A megbeszélésen Putyin beszámolt a Mihail Misusztyin miniszterelnökkel folytatott beszélgetéséről, amelynek során az orosz elnök saját elmondása szerint „a hazugság birodalmának” nevezte a szankciókat kivető nyugati országokat.

Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

(Reuters)

Jót tett a gázárnak a tárgyalások híre

Hétfőn nyitáskor jelentősen emelkedett az európai gázár-jegyzés, de a drágulás mértéke mérséklődött az orosz-ukrán tárgyalások megkezdésének hírére.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésében 127 eurón dolláron jegyeztek 1 megawattórát a kereskedés kezdetekor, ez mintegy 25 százalékos áremelkedés a szerdai záróértékhez képest. Röviddel 12 óra után a jegyzés 103,3 euróra csökkent, ami 11 százalék körüli drágulásnak felel meg. A gázár-jegyzés átlagosan mintegy 11 százalékkal emelkedett eddig februárban.

(MTI)

Olvasói sztorik