Gazdaság

Az OTP ukrajnai fiókjainak mintegy fele üzemelt csak hétfőn

Korábban, még az orosz támadás megindítása előtt az OTP úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy a bankcsoport nem érzékel működési problémákat Oroszországban és Ukrajnában, de folyamatosan vizsgálja a folyamatokat. A két érintett ukrán régióban (Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság) az OTP-nek nincs jelentős üzleti kitettsége. Az OTP ukrán és orosz leánybankja együttesen a bankcsoport profitjának 15 százalékát adja. Rákérdeztünk, a háború ötödik napján hogyan tudnak működni Ukrajnában, illetve mire számítanak az oroszországi szankciók mellett.

Christopher Occhicone / Bloomberg via Getty Images Az OTP egyik kijevi bankfiókja 2022. február 22-én.

Az OTP ukrajnai leánybankja továbbra is munkatársai és ügyfelei biztonságát tartja elsősorban szem előtt, ennek megfelelően azokat a fiókokat nyitják ki, amelyeknél a biztonság garantálható. Február 28-án hétfőn ukrajnai fiókjaik mintegy fele szolgál ki ügyfeleket. A készpénzellátás a körülményekhez képest folyamatos, bár az ellátás szintje objektív okokból helyenként elmarad a békeidőkben megszokottól – írták a 24.hu érdeklődésére.

Az egyes orosz bankokra kivetett, a SWIFT használatukat érintő szankciók szövege még nem ismert, ezért azt még nem tudták felelősen értékelni, vagy kommentálni. Az látszik, hogy az OTP orosz bankja közvetlenül nem esik a szankciók hatálya alá, a várható közvetett hatásokat viszont egyelőre nem tudják elemezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik