Élő Nagyvilág

Lezárult az ukrán-orosz tárgyalások első köre; újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen

lexandr Kryazhev / Sputnik / AFP
lexandr Kryazhev / Sputnik / AFP
Percről percre közvetítjük a háború ötödik napját.
  • Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint már 352 áldozata van az orosz inváziónak.
  • Az ukrán elnök kritikusnak nevezte Ukrajna szempontjából a következő 24 órás időszakot. Volodimir Zelenszkij nem hisz a tárgyalások sikerében. Az ukránok azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását követelik. A Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics segíti Ukrajnát a béketárgyalásokban
  • Az oroszok elfoglaltak egy ukrán kikötővárost.
  • Hétfő hajnal újra robbanásokat hallani Kijevben és Harkivban. Harkivban több tucat halottja is lehet a rakétatámadásoknak. Éjjel elkezdték bombázni Csernyihivet is, egyelőre egy sérültről tudni.
  • A Washington Post információi szerint Lukasenka fehérorosz csapatok bevetésére készül Ukrajnában.
  • Két napra leáll a magyarországi Sberbank.
  • Az orosz rubel 30 százalékkal esett az amerikai dollárral szemben, 20 százalékra emelték az orosz alapkamatot.
  • Zelenszkij azonnali uniós tagságot követel Ukrajnának.

Washington Post: Lukasenka fehérorosz csapatok bevetésére készül

A Washington Post egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról ír, hogy Fehéroroszország csapatok bevetésére készül. A csapatok bevetése már hétfőn elkezdődhet. Mindez meglehetősen váratlan, hiszen vasárnap Zelenszkij még arról nyilatkozott, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy telefonbeszélgetésben ígéretet tett arra, hogy nem küld fehérorosz csapatokat Ukrajnába.

Ursula von der Leyen: Szeretnénk, ha Ukrajna az EU tagja lenne

Ursula von der Leyen az Euronewsnak adott interjújában vasárnap azt mondta, hogy „Ukrajna egy közülünk, és szeretnénk, ha az Európai Unió tagja lenne”. Az Európai Bizottság elnöke csak támogatását fejezte ki az ukrán EU-s tagsággal kapcsolatban, nem utalt arra, hogy szó lenne bármiféle felgyorsított eljárásról, csak arról beszélt, hogy idővel az EU tagja lehet az ország.

Elfoglalták Bergyanszk városát az oroszok

Orosz irányítás alá került Bergyanszk a polgármester tájékoztatása szerint, írja a BBC. Az ukrán kikötővárost vasárnap délután érték el az orosz csapatok, majd nem sokkal később már a városközpontban voltak, mondta Olekszandr Szvidlo.

Ukrán belügyminisztérium: már 352 ukrán halt meg az orosz invázió során, köztük 14 gyermek

Az ukrán belügyminisztérium összesítése szerint 352 ukrán állampolgár halt meg az orosz invázió során, köztük 14 gyermek. A hivatal adatai alapján további 1684 ember, köztük 116 gyermek megsebesült, írja az MTI.

A minisztérium vasárnapi közleménye nem ad tájékoztatást az ukrán fegyveres erők áldozatairól.

Oroszország korábban azt tudatta, hogy csapatai csak ukrán katonai létesítményeket vesznek célba, és azt állította, hogy Ukrajna polgári lakossága nincs veszélyben. Oroszország nem hozott nyilvánosságra semmilyen információt csapatai veszteségeiről. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap ugyan elismerte, hogy orosz katonák meghaltak és megsebesültek, de számokat nem közölt.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Közgyűlése hétfőn

Rendkívüli ülést tart az ESZ Közgyűlése is hétfőn – erről hozott határozatot vasárnap este az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). Az Egyesült Államok és Albánia által előterjesztett határozatot 11 ország fogadta el, Oroszország ellene szavazott, az Egyesült Arab Emírségek, Kína és India tartózkodott. A hatályos ENSZ-szabályok értelmében nem lehetett vétót emelni a beterjesztés ellen.

Az 1950-ben létrehozott, „Egyesülés a békéért” elnevezésű eljárás alapján az előterjesztést, a Biztonsági Tanács öt állandó tagja, köztük Oroszország, nem vétózhatja meg.

Moszkva pénteken megvétózta az Egyesült Államok és Albánia által elfogadott határozatot, amely elítélte volna az orosz hadműveleteket, és felszólította volna csapatainak azonnali kivonására Ukrajnából.

A Közgyűlés rendkívüli ülése, az ENSZ történetében rendkívül ritka eljárással történt, összehívása lehetővé teszi az ENSZ 193 tagjának, hogy a vitában állást foglaljon a konfliktus kapcsán Ukrajna szuverenitásáról és Oroszország hadműveleteiről.

A Közgyűlés hétfői rendkívüli ülését a tervek szerint helyi idő szerint 10 órakor (magyar idő szerint 16 órakor) nyitja meg a Közgyűlés elnöke és az ENSZ főtitkára, és a tanácskozás várhatóan egész nap tart.

A következő 24 óra kritikus lesz az ukrán elnök szerint

A következő 24 óra döntő jelentőségű lesz Ukrajna számára, mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnöknek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij hajnalban újabb telefonbeszélgetést tartott, és a brit kormányfő elismerően szólt az ukrán nép által az orosz invázió óta tanúsított bátorságról és hősies ellenállásról, írja az MTI.

Johnson biztosította az ukrán elnököt: London mindent megtesz annak érdekében, hogy a Nagy-Britannia és szövetségesei által küldött védelmi támogatás eljusson Ukrajnába.

Zelenszkij a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint döntő fontosságúnak nevezte Ukrajna szempontjából a következő 24 órás időszakot.

A brit miniszterelnök és az ukrán államfő az orosz invázió kezdete óta minden nap beszélt egymással telefonon, és a hétfő hajnali beszélgetés során megállapodtak abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak.

A Downing Street tájékoztatása szerint a brit miniszterelnök megerősítette, hogy Nagy-Britannia szilárdan támogatja Ukrajna szuverenitását.     A brit belügyminisztérium vasárnap este vízumkönnyítéseket jelentett be brit állampolgárok ukrán családtagjai számára.

Olvasói sztorik