Élő Nagyvilág

Készültségben az orosz nukleáris elrettentő erők, tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, az EU fegyvereket küld Ukrajnának

Getty Images
Getty Images
Minden egy helyen, ami az Ukrajnában zajló háború negyedik napján történt.
  • Heves harcokon vannak túl az ukránok: a kelet-ukrajnai Harkivnál vasárnapra virradóra sikeresen visszaverték az orosz támadókat, de kora reggelre bejutottak Ukrajna második legnagyobb városába az orosz csapatok, és folyamatosak a harcok. A régió kormányzója kora délután azt közölte, hogy visszaszerezték az irányítást a város felett.
  • A főváros tartja magát, bár Kijev egyik elővárosában rakétatalálat ért egy olajfinomítót, amely ennek következtében lángra kapott. Az AP hírügynökség idézte Vitalij Klicskó polgármestert, miszerint azt mondta, hogy nincs kiút a lakosság számára, de később ő maga cáfolta ezt meg.
  • Az ukránok szerint az összecsapásokban eddig 4300 orosz katona halt meg. A belügyminisztérium azt is közölte, 352 civil áldozata van a háborúnak, köztük 14 gyerek. Moszkva csütörtök óta először erősítette meg, hogy veszteségeket szenvedett Ukrajnában, de ezt nem számszerűsítették.
  • Az Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada és az Egyesült Államok többek között arról döntött, hogy több orosz bankot elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől, vasárnap pedig számos európai ország bejelentette, hogy kitiltja légteréből az orosz gépeket.
  • Zelenszkij bejelentette, a fehérorosz határon, a Pripjaty folyó közelében találkozik az orosz és az ukrán delegáció előfeltételek nélkül. A tárgyalásra helyi idő szerint hétfőn reggel kerül majd sor. Az elnök nem sok reményt fűz a találkozó sikerességéhez, de mint fogalmazott, „egy próbát megér.”
  • Szijjártó Péter este bejelentette, ismételten felajánlották a feleknek, hogy Budapest legyen az orosz-ukrán tárgyalás helyszíne.
  • Vlagyimir Putyin magas fokú készültségbe helyezte a nukleáris elrettentő erőket, amiért a Nyugat és a NATO-tagállamok agresszív kijelentéseket tett az oroszokkal szemben. Ez ugyanakkor egyáltalán nem jelenti azt, hogy szándékában áll nukleáris fegyvereket bevetni.
  • Bő három nap alatt több mint 66 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, a határ mellett folyamatosan gyűlnek az adományok.
  • Ursula von der Leyen bejelentette, fegyvereket küld az EU Ukrajnának, amit vízválasztó intézkedésnek nevezett. Közölte azt is, a blokk lezárja a légterét az oroszok elől. Az EU emellett tervet készít a menekültek szétosztására is.
  • Orbán Viktor interjút adott az M1-nek. A miniszterelnök arról beszélt: nincs olyan fegyverünk, amit nélkülözhetnénk.
  • Prágában tízezrek, Berlinben százezer ember tüntetett a háború ellen, Ukrajna mellett.

Fosztogató orosz katonákról készülhettek videók

Olyan felvételek terjednek a közösségi oldalakon, amelyeken állítólag Ukrajnában fosztogató orosz katonák láthatóak – írja a Newsweek. Az egyik, a Twitteren megjelent videóban a katonák épp egy boltban vannak, a felvétel hitelességét egyelőre nem sikerült igazolni.

A második videó a hírek alapján Herszon régiójában készült, és egy bankba betörő orosz katonák szerepelnek rajta. A felvételt Alec Luhn újságíró osztotta meg, bejegyzésében azt írta, hogy a videó az ukrán hadsereg szerint egy széfet ellopó csoportot ábrázol.

Az ukrán védelmi minisztérium vasárnap délelőtt azt közölte, hogy az oroszok súlyos veszteségeket szenvedtek. Hanna Maliar védelmiminiszter-helyettes arra figyelmeztett, hogy a készletek feltöltésének céljával az oroszok elkezdhetik kirabolni az üzleteket.

Zelenszkij elárulta, mit vár a hétfői tárgyalástól

Volodimir Zelenszkij egy rövid televíziós nyilatkozatban beszélt arról, nem remél sokat az ukrán és orosz delegációk hétfői találkozójától.

Az ukrán elnök úgy fogalmazott,

őszinte leszek, mint mindig: nem igazán hiszek benne, hogy lesz eredménye ennek a meetingnek, de próbáljuk meg. Így Ukrajna egyetlen állampolgárának sem lehet kétsége felőle, hogy elnökként mindent megtettem annak érdekében, hogy véget vessek a háborúnak még akkor is, ha csak minimális esély volt rá.

Hozzátette, meg fogják védeni az államot és a határaikat.

Az délután derült ki, hogy a fehérorosz határnál lévő Pripraty folyó környékén találkozik majd az ukrán és az orosz delegáció helyi idő szerint hétfőn reggel, de azt nem tudni, hogy ezeknek kik a tagjai.

Svédország katonai segélyt küld Ukrajnának

Svédország közvetlen katonai segítséget küld Ukrajnának – közölte Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatón az AlJazeera hírcsatorna értesülése szerint.

Svédország most közvetlen támogatást ajánl Ukrajna fegyveres erőinek. Ez 135 000  adag hadi élelmiszert, 5 000 védősisakot, 5 000 testpajzsot és 5 000 páncéltörő fegyvert tartalmaz

– közölte a svéd miniszterelnök.

66 menedékkérelmet nyújtottak be a háború kirobbanása óta hazánkban

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta 66 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

A főigazgatóság közleménye szerint a Magyarország területére belépők meghatározó többsége még mindig határon túli magyar állampolgár volt vagy rendelkezett a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeivel, így nem volt indoka elismerés iránti kérelmük benyújtásának.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai folyamatosan, 24 órában valamennyi gyűjtőponton segítik az ide érkező, kérelmet benyújtani kívánó személyeket. A kérelmezők regisztrációjukat követően szálláshelyen kerülnek elhelyezésre, ahol teljes körű ellátásukról is gondoskodnak

– írták.

Már az apja is hősi halált halt a háborúban meghalt magyar katonának

Noha a háború csak csütörtökön tört ki, máris több kárpátaljai magyar meghalt a harcokban. A Blikk elérte a háborúban hősi halált halt, ungvári származású  Kiss Sándor családját, és az egyik családtag részleteket közölt az elesett katona életéről.

Kiss Sándor Kárpátalján született, de az elmúlt években Odesszában élt a családjával. A férfi az ukrán haditengerészetnél szolgált szerződéses katonaként, és az ország déli részén fekvő Ochakov városának környékén zajló harcokban halt hősi halált. A huszonkilenc évesen meghalt magyar katona még 2012-ben csatlakozott az ukrán haditengerészethez önkéntesként, és már a Krím 2014-es orosz megszállásakor is egy aknaszedő hadihajón teljesített szolgálatot – közölte a férfi közvetlen hozzátartozója, hozzátéve, hogy nem ő az első a családban, aki hősi halált halt.

2015-ben Sándor édesapja Donyeckbe ment harcolni, azóta pedig semmi hír nem érkezett felőle. Sándor gyakran beszélt róla, és nagyon büszke volt rá

– mondta a lapnak a gyászoló családtag.

Tízezrek vonultak utcára Prágában

Tízezrek tüntettek vasárnap délután Prágában Ukrajna mellett és az országban zajló orosz hadműveletek ellen, írja az MTI.

Michal Cizek / AFP

A belvárosi Vencel téren tartott tüntetést a Milion chvílek pro demokracii (Millió pillanat a demokráciáért) nevű civil mozgalom szervezte.

Petr Fiala cseh kormányfő beszédében köszönetet mondott az embereknek, hogy nyíltan kiállnak a szabad és független Ukrajna mellett. Nagyra értékelte, hogy a világ olyan büntetőintézkedéseket foganatosított Oroszország ellen, amelyek Vlagyimir Putyinnak is fájni fognak.

A cseh kormány azok közé tartozik, akik a lehető legszigorúbb szankciókat szeretnék elfogadni Oroszország ellen

– szögezte le Fiala kormányfő. Szerinte Vlagyimir Putyin nem ért semmi más nyelvet, csak az erő, a határozottság és az elszántság nyelvét.

A tüntetés kezdetén a résztvevők – becslések szerint mintegy 30-35 ezer ember – egyperces néma csenddel emlékeztek meg a harcok ukrán áldozatairól.

Michal Cizek / AFP

Janez Jansa: Ha Ukrajna elbukik, Moldova következhet, majd valószínűleg Grúzia

Ukrajna bukása esetén dominóhatás léphet fel – mondta Janez Jansa szlovén kormányfő a szlovén Siolnak, a Nova 24-nek és a Planet TV-nek adott interjújában vasárnap.

Ha Ukrajna elbukik, Moldova következhet, majd valószínűleg Grúzia

– vélekedett a kormányfő, hozzátéve, hogy a Nyugat-Balkánon is felforrósodhat a helyzet. Minden olyan országban baj lehet, amely az Európai Unió perifériáján még nem tagja a blokknak és a NATO-nak – hangsúlyozta.

Mint mondta: „ha Ukrajna kitart, akkor számíthatunk arra, hogy nem fokozódik tovább a helyzet, és tárgyalások következnek.”

Jansa szerint az afganisztáni fiaskó óta Peking és Moszkva összehangolt néhány lépést. Meggyőződésének adott hangot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem támadta volna meg Ukrajnát Peking valamiféle hallgatólagos támogatása nélkül. Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában elzárkózott attól, hogy elítélje az orosz agressziót.

Ez nem semleges politika

– vélekedett.

Először számolt be veszteségekről Moszkva

Az orosz védelmi minisztérium a háború kirobbanása óta most először ismerte el, hogy veszteségeket szenvedtek el Ukrajnában, ugyanakkor pontos adatokat nem közöltek.

A TASZSZ hírügynökség által idézett közlemény szerint „az orosz hadsereg tagjai között vannak áldozatok és sebesültek, de az elszenvedett veszteség még mindig többszörösen kevesebb, mint az elesett nacionalisták száma.”

Ukrajna kiberfronton is háborúzik

Mihajlo Fedorov digitális átállásért felelős miniszter a Twitteren jelentette be, hogy olyan önkénteseket keresnek a világ minden tájáról, akik képesek elérhetetlenné tenni orosz oldalakat. A Telegramon már több mint 150 felhasználó csatlakozott az IT Army of Ukraine nevű csatornához. Részletek az alábbi cikkben:

Kapcsolódó
Ukrajna kiberkatonákat toboroz
Ukrajna orosz weboldalak működését akarja ellehetetleníteni.

Von der Leyen: Az EU szankcionálja az orosz háborús cselekményeket segítő fehéroroszokat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke vasárnap azt mondta, hogy az EB korlátozó intézkedéseket fog bevezetni Fehéroroszország legfontosabb gazdasági ágazataival szemben, csökkentve az ásványi tüzelőanyagok, a dohány, a fa és a faanyanyagok, a cement, továbbá a vas- és acélipari termékek exportját.

A bizottsági elnök közölte azt is, hogy az ukrán menekülteket szívesen látják az EU országaiban.

Tárt karokkal üdvözöljük azokat az ukránokat, akiknek Putyin bombái elől kell elmenekülniük, és büszke vagyok arra a meleg fogadtatásra, amelyben az európaiak részesítették őket

– mondta Ursula von der Leyen.

Az Európai Unió lezárja a légterét az oroszok elől és fegyvereket szállít Ukrajnába

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az Európai Unió lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt.

Az Európai Bizottság elnöke arról tájékoztatott, minden olyan repülőt kitiltanak a légtérből, amely orosz tulajdonban van, Oroszországban van bejegyezve vagy orosz légitársaság flottájához tartozik.

Nem landolhatnak és nem is repülhetnek át az Európai Unió területe felett. Ebbe beletartoznak az oligarchák magángépei is

– közölte.

Sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy a blokk fegyvereket szállít Ukrajnába. Erre a történelem során korábban soha nem volt példa. Ezt vízválasztó pillanatnak nevezte.

Hozzátette, betiltják a Kreml propagandagépezetét is az EU-ban. Úgy fogalmazott, „az állami tulajdonban lévő Russia Today és a Sputnik sem terjesztheti a továbiakban a hazugságait Putyin háborújáról.”

Rakétákat lőttek ki Fehéroroszországból Ukrajnára

Iszkander típusú rakétarendszerből vették célba helyi idő szerint 17 óra körül Ukrajnát Fehéroroszországból, írja a BBC az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadójára hivatkozva.

Volodimir Zelenszkij néhány órával korábban jelentette be, hogy a fehérorosz határ közelében találkoznak majd az orosz és az ukrán delegáció tagjai, és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöktől garanciát kapott arra, hogy amíg az ukrán diplomaták nem érnek haza a tárgyalásról, minden repülőt, helikoptert és rakétát a földön tart Minszk.

Igaz, a tárgyalásra valószínűleg csak helyi idő szerint hétfőn reggel kerül majd sor.

Az egyik rakétáról videó is készült.

Helyzetjelentés Záhonyból

Kollégánk a záhonyi állomásról jelentette az imént, hogy a Latorca nemzetközi InterCity négy óra késéssel futott be. Elmondása szerint a járműre azonnal rendőrök és vámosok szálltak fel, nagyjából csak egyenként engedik leszállni az utasokat.

24.hu

A NATO-főtitkár szerint szörnyű hiba Moszkva lépése

A helyzet komolyságát mutatja, hogy Oroszország készültségbe helyezi a nukleáris erejét – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében vasárnap, arra reagálva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz nukleáris erők magas készültségi fokozatát rendelte el.

Üzenetében Stoltenberg hangsúlyozta: Putyin döntése bizonyítja, hogy a szövetségeseknek, Észak-Amerikának és Európának össze kell tartaniuk, válaszul Oroszország agresszív cselekedetére.

A NATO-főtitkár szörnyű hibának nevezte Moszkva lépését, és kijelentette: ha Oroszoroszág folytatja agresszióját Ukrajnával szemben, súlyos árat fog fizetni ezért az elkövetkezendő években.

Az oroszok megsemmisítették a világ legnagyobb repülőjét

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren arról számolt be, hogy az orosz támadás során elpusztult a világ legnagyobb repülője, az Antonov An-225. A Mrijaként, azaz Álomként is ismert gép még a szovjet időkben készült, és 1988-ban szállt fel először. Eredetileg az űrprogramban vett részt, majd kereskedelmi teherszállító lett, az utóbbi időkben viszont már csak ritkán szállt fel a hatalmas gép.

Kuleba szerint az oroszok a Mriját megsemmisíthették, de sosem fogják elpusztítani az ukránok erős, szabad és demokratikus európai államról szóló álmát.

USA: Putyin az orosz haderő kétharmadát használta az invázióhoz

Egy amerikai védelmi tisztviselő vasárnap arról beszélt újságíróknak, hogy Vlagyimir Putyin az orosz haderő kétharmadát használta eddig az invázióhoz.

Ez azt jelenti, hogy a haderő egyharmada még Ukrajnán kívül van, ami nem jelentéktelen, tette hozzá.

Az Egyesült Államok információi szerint az orosz csapatok a háború alatt eddig 320 rakétát lőttek ki. Ezek többsége rövidtávú ballisztikus rakéta volt.

Ételt osztanak a záhonyi vasútállomáson is, sokan várják a több órás késéssel érkező munkácsi IC-t

Kollégánk, Molnár Zoltán a záhonyi vasútállomáson van, ahol másokkal együtt a Munkácsról Budapestre tartó Latorca nemzetközi IC-re vár, ami már 160 perc késésben van, és állítólag a határ túloldalán vizsgálják át alaposan.

Az állomáson a Református Szeretetszolgálat oszt ételt, italt, de a helyiek is hoznak ruhát a menekülőknek. A szeretetszolgálat munkatársai azt mondták, hogy amikor megjön egy ukrán vonat, akkor általában rengeteg a munka, és hamar elfogy az ellátmány.

Az emberek egy része – száznál kevesebben vannak – a váróban melegszik, de az első vágányon egy melegedőként szolgáló vonat is áll.

Munkatársunk járt négy közúti határátkelőnél is: Tiszabecsre érkezett a legtöbb menekült, de Beregsuránynál is folyamatosan több tucatnyian voltak.

Hétfőn lesz az orosz-ukrán tárgyalás

Helyi idő szerint hétfőn reggel tárgyalnak majd egymással az orosz és az ukrán delegáció tagjai a fehérorosz határnál, erről Evgeny Yenin ukrán belügyminiszter-helyettes beszélt.

A hivatalos tájékoztatás szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hívta fel vasárnap délelőtt Volodimir Zelenszkijt, hogy előkészítsék a tárgyalásokat, amibe az ukrán elnök belement.

A helyszín valahol a Pripyat folyó közelében lesz, ami az ukrán-fehérorosz határ mentén húzódik.

Lukasenka állítólag biztosította az ukrán felet abban, hogy a repülőgépek, helikopterek és rakéták egészen addig a földön maradnak fehérorosz területen, amíg az ukrán delegáció a helyszínre ér, valamint a tárgyalás véget nem ér és a delegáció tagjai haza nem érkeznek.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, Ukrajna területének egyetlen darabjáról sem fognak lemondani.

Emlékeztetett, Oroszország eleinte hallani sem akart tárgyalásokról, majd később előfeltételek mellett lettek volna csak hajlandóak belemenni abba. Végül előfeltételek nélkül találkoznak a felek, ami Kuleba szerint már győzelem.

A külügyminiszter optimista hangvételű nyilatkozatában azt mondta újságíróknak, biztos benne, hogy nyertesen fognak kijönni a tárgyalásokból.

Ez Putyin háborúja az ukrán néppel szemben. Elszántak vagyunk, hogy legyőzzük Oroszországot, ahogy legyőztük az előző szörnyeteget Európában 80 évvel ezelőtt

– fogalmazott.

Kuleba kitért arra is, hogy Vlagyimir Putyin a legmagasabb fokú készültségbe helyezte a nukleáris elrettentő erőket. Bár ez nem jelenti azt, hogy nukleáris fegyverek használatára készül, Kuleba szerint egy atomtámadás katasztrófa lenne Ukrajna számára, de ez sem törné meg őket.

A Fővárosi Önkormányzat átmeneti szállást ad a menekülteknek

A Fővárosi Önkormányzat átmeneti szállások nyújtásával segít azoknak a menekülteknek, akik különben az utcán töltenék az éjszakát. Már megnyílt az első száz fő elszállásolására alkalmas befogadóhely, ahol jelenleg 41-en tartózkodnak, közöttük gyerekek is.

Szükség esetén a főváros mintegy kétezer menekülőt tud ellátni szállással és étkezéssel. A fővárosi operatív törzs feladatul szabta intézményeinek és cégeinek a menekültek ellátásába bevonható szálláshelyek biztosítását, beleértve a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat és szükség esetén a fővárosi cégek tulajdonában lévő üdülőket is, illetve szükség esetén napi háromszori étkezés biztosítását.

A közlemény szerint a menekültek fogadása és ellátása elsősorban állami feladat, a főváros azonban készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását.

A WHO szerint vészesen fogy az orvosi oxigén az ukrán kórházakban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki Ukrajna orvosi oxigénnel való ellátottsága miatt. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója és Hans Kluge európai regionális igazgató a szállítmányok biztonságos áthaladását szorgalmazták, többek között egy Lengyelországon át vezető logisztikai folyosón.

A WHO szerint az ukrajnai kórházak többségében 24 órán belül elfogyhat az orvosi oxigén, sok intézmény tartaléka pedig már most kimerült. Mint írják, a teherautók nem képesek célba juttatni a szállítmányokat, többek között a kijevi kórházak is érintettek. A szervezet szerint a jelenség emberek ezreit sodorhatja életveszélybe.

100 ezren tüntetnek Berlinben

A német rendőrség tájékoztatása szerint százezer ember tüntet az orosz invázió ellen, Ukrajna mellett a főváros Berlinben.

A demonstrációt a város egyik legnagyobb nevezetességéhez, a Győzelmi oszlophoz szervezték és állítólag a résztvevők száma folyamatosan nő.

A tüntetők akkora helyet foglalnak el, hogy a tömeg vége a három kilométerrel távolabb lévő Alexanderplatzig ér.

KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Odd ANDERSEN / AFP

Olvasói sztorik