Élő Nagyvilág

Csernobilt is elfoglalták az oroszok, Biden szerint Putyin megfizet ezért a háborúért

Oroszország csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására teljes körű támadást indított Ukrajna ellen.

Íme, amit eddig tudunk:

  • Putyin felszólította az Ukrajna keleti részén állomásozó ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és menjenek haza. Figyelmeztetett, ha bárki Oroszország ellen fordul, azt azonnal megtorolják.
  • Az ukrán külügyminiszter szerint a támadás teljes körű, az Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből egyszerre indult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy hadiállapotot vezettek be az országban.
  • A NATO válságtanácskozást tart, Jens Stoltenberg főtitkár tájékoztatása szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a szövetségeseiket. Az Európai Unió ezzel egy időben elítélte a támadást, Ursula von der Leyen szerint ezért a Kremlnek kell felelnie. Az EU történetének legdurvább szankciócsomagját készíti elő, erről az Európai Tanács még ma este tanácskozik.
  • Az orosz hadsereg szerint városokat nem céloznak, a lakosság nincs veszélyben, csak a katonai infrastruktúrát támadják. Ehhez képest Kijevben és több nagyvárosban is robbanásokról számoltak be a helyiek. Rengetegen indultak útnak Kijevből, az autópályák megteltek.
  • Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a magyar-ukrán határszakaszt.
  • Oroszország lezárta légterét az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén, az Európai Unió repülésbiztonsági ügynöksége az ukrán légtér elkerülésére szólított fel.
  • Kijev fegyvereket oszt a civileknek és megszakította diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.
  • Az orosz bombázásnak mostanra legkevesebb 59 áldozata van, 169 ember megsebesült.
  • Joe Biden csütörtök esti beszédében kijelentette: egyedül Vlagyimir Putyin a felelős az Ukrajna elleni támadásért. Az amerikai elnök egyúttal jelezte: a szankciók az orosz elit legfontosabb bankjait és a technológiai exportot fogják megcélozni.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett. Később közölte azt is, berendelték a budapesti orosz nagykövetet. Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését, amely után azt mondta: Magyarország uniós és NATO-szövetségeseivel együtt elítéli az orosz katonai fellépést.
  • Csütörtök este héttől az ellenzék az orosz nagykövetség előtt tüntetett Putyin ellen és Ukrajna mellett. A megmozduláson beszédet mondott többek között Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is, aki úgy fogalmazott: „most sokkal fontosabb feladat van mindannyiunk előtt, mint Orbán Viktor leváltása”.

Ezt jelenti a NATO 4. cikke, melyet a balti államok és Lengyelország forszíroz

Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország elindítaná a tárgyalást a NATO 4. cikkéről, mely lehetővé teszi a 30 tagállam számára a kollektív cselekvését.

A NATO 1949-es megalakulása óta korábban hatszor cselekedtek közösen a tagállamok a 4. cikkre hivatkozva, legutóbb 2020 februárjában Törökország kérésére, miután több tucat török katonát öltek meg a szíriai kormányerők Észak-Szíriában. Ez volt a negyedik alakalom, hogy Törökország kérésére érvényesítették a 4. cikket.

Lengyelország kérésére 2014-ben az ukrajnai polgárháború idején alkalmazták a 4. cikket, ami akkor megágyazott a közös cselekvés folytatásának.

A 4. cikket fontos megkülönböztetni az 5. cikktől, mely azt mondja ki, hogy a szövetség egyik tagja elleni támadást az összes tagállam elleni támadásként kell értelmezni.

Tankok Harkovban

Az orosz tankok már el is érték Ukrajna második legnagyobb városát, Harkovot, írja a BBC. Az értesüléseket egy magas rangú ukrán tisztviselő is megerősítette.

Harkov az orosz-ukrán határtól nem messze található az ország keleti részén.

Zelenszkij tanácsadója szerint eddig 40 ukránt öltek meg

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint eddig körülbelül 40 embert öltek meg az orosz invázió során. Olekszij Aresztovics azt is elmondta, hogy több tucat sebesültről tudnak. Azt nem részletezte, hogy az áldozatok között vannak-e civilek is. A számok egyelőre nem hivatalosak.

A kelet-ukrajnai Mariupol városának polgármestere, Vadim Bojcsenko sajtótájékoztatón elmondta, hogy az orosz erők megtámadták a város repülőterét és egy közeli falut. A támadásban hárman meghaltak, hatan pedig megsebesültek.

Senki ne essen pánikba. Készek vagyunk harcolni Mariupolért és Ukrajnáért

– mondta Bojecsenko.

(Al Jazeera)

Menekültek befogadására készülnek Kárpátalján

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója közölte, hogy megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét:

menekültek befogadására készül a megye.

Minden tanintézmény távoktatásra tért át, a hágókon ellenőrzőpontokat állítottak fel, mind a kilépő, mind pedig a belépő forgalmat kontrollálják.

A menekültek elhelyezésével kapcsolatos kérdések gyors megoldása érdekében humanitárius törzskart állítottak fel. A tervek szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő, a Kárpátok hágóin túlról érkező ukrán állampolgárokat kárpátaljai szállodákban és szanatóriumokban helyezik el.

Pierre Crom / Getty Images A várost elhagyni készülők tömege egy kijevi buszpályaudvaron 2022.02.24-én.

Az ukrán-szlovák határ közvetlen szomszédságában található Ungváron a több kilométer hosszú gépkocsisor vége a városközpontba vezető utcán ér véget. A közösségi oldalakra feltöltött videók és fotók alapján beazonosítható rendszámok arra utalnak, hogy Ukrajna más megyéiből érkező utazók is kilépésre várnak.

A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat,

a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába.

A külügyminisztérium berendelte a budapesti orosz nagykövetet

Berendelték az Orosz Föderáció budapesti nagykövetét a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a délelőtt folyamán, és közölték vele a magyar kormány álláspontját, közölte Szijjártó Péter, a tárca vezetője bahreini sajtótájékoztatóján.

A hvg.hu cikke szerint a miniszer arról tájékoztatott, csütörtökön is folyamatosan zajlanak az egyeztetések az EU-ban és a NATO-ban arról, hogy milyen közös válaszokat adjanak a válságos helyzetre.

Mint fogalmazott,

mi, magyarok természetesen részesei vagyunk a közös válasznak, az előkészítésének.

Magyarországot Orbán Viktor képviseli majd az Európai Tanács csütörtök esti ülésén.

Szijjártó szerint rendkívül felelőtlen javaslatok azok a kezdeményezések, amelyek azt próbálják elérni, hogy Magyarország akár fegyverzettel, katonai felszereléssel vagy katonákkal szálljon be ebbe a konfliktusba.

Boris Johnson: Ez katasztrófa a kontinensünk számára

Boris Johnson brit miniszterelnök a Twitteren osztotta meg gondolatait az orosz-ukrán háborúról, melyet egy katasztrófának tart egész Európa számára, és felszólítja a NATO tagállamokat, hogy sürgősen üljenek össze megtárgyalni a helyzetet.

Beszélni fogok a G7-ek vezetőivel is, és felszólítok minden NATO-vezető mielőbbi találkozójára

– tette hozzá Johnson, aki még délelőtt az egész országhoz beszédet intéz az ukrajnai fejleményekről.

Az ukrán állam fegyvereket oszt a civileknek

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök arra kért minden állampolgárt, aki kész megvédeni az országot az orosz fegyveres erőktől, hogy jelentkezzen, mert Kijev fegyvereket ad mindenkinek, aki kész harcolni. Az ukrán elnök arra is buzdította az oroszokat, hogy menjenek az utcára és tiltakozzanak Moszkva támadása ellen.

(Al Jazeera)

Máris órás torlódás van az ukrán-magyar határon

Kisebb-nagyobb várakozásra kell számítani mind az öt magyar-ukrán viszonylatú határátkelőhelyen – közölte a rendőrség határinformációs oldala csütörtök délelőtt.

A két legnagyobb határállomáson, a záhony-csapin és a beregsurány-asztélyin a személyforgalomban egyaránt 1-1 órás torlódás alakult ki Magyarország irányába.

A tiszabecs-tiszaújlaki átkelőhelyen két, míg a lónya-haranglábin egy órát kell várakozniuk a személyautóknak a belépésre, a barabás-mezőkaszonyi határállomáson a csütörtök délelőtti órákban félórás volt a torlódás a belépő személyforgalmi sávokon – írták.

Orbán Viktor az ukrajnai háborúról tanácskozik a Karmelitában

Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az ülésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér Sándor és Varga Mihály miniszterelnök-helyettesek, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kovács József nemzeti információs államtitkár valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vesznek részt – mondta a sajtófőnök.

Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal

Volodimir Zelenszkij a televízióban közvetített beszédében jelentette be, hogy Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal, miután az megtámadta őket.

Az ukrán elnök egyik szóvivője közben közölte, az ukrán hadsereg keményen harcol az oroszokkal szemben, akik elmondása szerint jelentős veszteségeket szenvedtek el.

Ő azt mondta, vannak civil áldozatok, de pontos részleteket nem árult el.

Egyelőre annyit tudni, hogy a háború áldozatainak száma az első néhány órában 20 fölé emelkedett.

Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP Egy pár elhagyják a nyugat-ukrajnai Lvivet 2022. február 24-én.

Kirúgják az orosz médiamunkásokat, ha kritizálják a Kremlt

A Ramblernek, Oroszország egyik legnagyobb médiaholdingjának alkalmazottai utasítást kaptak a vállalat vezetéstől, hogy ne osszák meg személyes véleményeiket az interneten. Az üzenetet az összes munkatárs megkapta, melyben az orosz elnöki adminisztráció utasításaira hivatkoznak. A vállalat alkalmazottai a SOTA híroldalnak elmondták, hogy

a Kreml minden nyilvános bírálata felmondást von maga után.

(Meduza)

Meghaladta a húszat az áldozatok száma

Az előzetes információk alapján meghaladta a húszat az Ukrajnát csütörtökön ért orosz csapások halálos áldozatainak és sebesültjeinek a száma – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon.

Az MTI tudósítása szerint megerősítette, hogy a Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek.

A Donyeck megyei Mariupolban egy ember halt meg, és kettő megsebesült. Más források szerint a városban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg. Légitámadás érte a dél-ukrajnai Odessza megyében lévő Pogyilszk települést, ahol ennek következtében hatan meghaltak, heten megsebesültek és 11-en eltűntek.

Az északkeleti Szumi megyében lévő konotopi járásban tűz alá került egy személyautó, egy gyermek és egy nő sérült meg.

A tanácsadó felsorolt még több olyan katonai objektumot az ország különböző részein, amelyeket a belügyminisztérium operatív szerveinek értesülései szerint csapás ért, valamint egy hidat, azonban a személyi áldozatokról nem adott közre több információt.

Az ország középső részében lévő Cserkaszi megyében, Umany település központjába csapódott be egy orosz lövedék, aminek következtében egy ember életét vesztette és legalább öten megsebesültek – közölte Olkeszandr Szkicsko, a megye kormányzója. Az umanyi járásban, egy ottani laktanya körzetéből elkezdték evakuálni a lakosokat – tette hozzá a tisztségviselő.

Videón, ahogy kilőnek egy orosz gépet

A Telegramra került fel egy ellenőrizetlen videó, melyen feltételezhetően az látszik, ahogy az ukrán légvédelmi rendszer egy rakétával megsemmisít egy orosz katonai gépet.

Kijev közlése szerint eddig hat orosz repülőt hatástalanítottak, de Moszkva szerint semmilyen veszteséget nem szenvedtek.

Varsó az Oroszország elleni lehető legszigorúbb szankciókat fogja javasolni

Ukrajna orosz megtámadása miatt Varsó az észak-atlanti szerződés 4. cikke alkalmazását javasolja

–  közölte csütörtökön Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A 4. cikk szerint a NATO tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. Müller a csütörtök hajnali sajtóértekezletén közölte, hogy Lengyelország állandó NATO-képviselője a szövetséges országok képviselőivel együtt az észak-atlanti szövetség főtitkárához nyújtotta be a javaslatot a közös egyeztetés, valamint a NATO határai megsértésének lehetséges, de reális fenyegetése miatt.

A szóvivő bejelentette, hogy Varsó az Oroszország elleni messzemenő szankciókat fogja szorgalmazni az Európai Tanács csütörtök esti értekezletén, továbbá megerősítette azt is, hogy Lengyelország fegyverszállításokkal és humanitárius segítségnyújtással támogatja Ukrajnát, szükség esetén pedig az ukrajnai menekültekről is gondoskodik.

(MTI)

A EU történetének legkeményebb szankciócsomagját készítik elő

Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait megcélzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.

A csomag célja, hogy megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét.

Hozzátette,

mindemellett befagyasztjuk az EU-ban lévő orosz vagyontárgyakat, és megakadályozzuk az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz. Az első szankciócsomaghoz hasonlóan szorosan együttműködünk a partnerekkel és szövetségesekkel.

A bizottsági elnök kijelentette, „ma kora reggel az orosz erők megszállták Ukrajnát, egy szabad és szuverén országot. Európa közepén ismét ártatlan nők, férfiak és gyermekek halnak meg vagy féltik az életüket. Elítéljük ezt a barbár támadást és az annak igazolására használt cinikus érveket.”

Von der Leyen felhívta a figyelmet:

nem hagyjuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lerombolja azt a biztonsági struktúrát, amely az elmúlt évtizedekben békét és stabilitást biztosított Európának, és azt sem, hogy a jogállamiságot az erő és a kegyetlenség uralmával váltsa fel. Az EU Ukrajna mellett áll, Ukrajna győzni fog.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő úgy nyilatkozott, hogy az új büntetőintézkedések sora, amelyet az EU-tagállamok vezetői csütörtök este vitatnak meg, a legkeményebb szankciócsomag az EU történelmében.

Európa legsötétebb óráját éli át a második világháború vége óta. Ezért az orosz vezetést nagyszabású elszigeteltség fogja sújtani

– hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az unió új segélycsomagot is előkészít, és aktívan támogatja az evakuálási műveleteket az orosz támadás által érintett területeken.

Aris Messinis / AFP Lakosok hagyják el a légicsapást ért házaikat Csuhuivban.

Felfegyverzi a veteránokat Ukrajna

Fegyvereket osztanak szét Ukrajnában a katonai veteránoknak, egyfajta válaszreakcióként az oroszok által intézett támadásra.

Korábban már a tartalékosokat is mozgósították, valamint jelenleg is zajlik a toborzás, a férfiakat arra bátorítják, hogy csatlakozzanak a területvédelmi egységekhez.

Márki-Zay: Állítsák le a Paks2 beruházást az oroszok elleni szankciók jegyében

Az ellenzék egységes álláspontját közölte Márki-Zay Péter, melyben elmondta, hogy Magyarországnak el kell ítélni Putyin agresszióját Ukrajna ellen.

Orbán Viktor áruló: elárulta a NATO-t, és az uniót. Megbízhatatlan szövetséges.

– mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, majd hozzátette, hogy Orbán tegnap még azzal támadta, hogy kiáll a NATO egységes álláspontja mellett, mire ma a kormányfő is ugyanezt tette.

Az ellenzék felszólította a kormányt, hogy csatlakozzon az EU szankcióihoz azzal, hogy leállítja a Pask2 beruházást és kiutasítja az orosz kémbankot, a Nemzetközi Beruházási Bankot Magyarországról.Az ellenzék ma este hét órakor együtt tüntet az orosz nagykövetség előtt Ukrajna területi integritása mellett és az orosz agresszió ellen.

Hajrá ukrajnai kárpátaljai magyarság!

– zárja gondolatait Márki-Zay.

Videón a történelmi pillanat, ahogy Putyin bejelenti Ukrajna megszállását

Különleges katonai hadművelet végrehajtásáról döntöttem

– mondja Putyin a videóban, melyben arról beszél, hogy az offenzíva célja az emberek védelme, és a Donbasz régió „náci mentesítése”.

Migration Aid: „autós menekülthullámra” kell számítani

A Migration Aid Facebook-oldalán azt írta, a ma reggeli órák óta tízezrével hagyják el nyugati irányba az ukrán fővárost a lakosai.

A poszt szerint egyelőre „autós menekülthullámra” kell számítani, azaz a közúti határátkelők környékén várható az ukrán menekültek nagyobb arányú megjelenése.

Mivel a magyar kormány még nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hatályon kívül helyezi-e a menedékkérelmek benyújtásáról szóló jogszabályt, (ami szerint például a kijevi ukrán nagykövetségen kellene a menekülőknek beadniuk a kérelmüket), egyelőre azt sem látjuk tisztán, milyen jelenetek játszódnak le a következő órákban a magyar-ukrán határnál

– fogalmaztak.

Az MTI egyébként szemtanúk beszámolójára hivatkozva azt írja, óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál.

Lukasenko: Fehéroroszország nem vesz részt a támadásban

A Belta állami hírügynökség jelentése szerint Alekszandr Lukasenko elnök elárulta, hogy fehérorosz csapatok nem vesznek részt Oroszország Ukrajna elleni inváziójában.

Katonaink nem vesznek részt ebben a műveletben

– mondta Lukasenko, Putyin közeli szövetségese.

Az ukrán határőrség korábban arról adott hírt, hogy az orosz csapatok Fehéroroszország irányából támadták meg Ukrajnát, ahol az elmúlt hetekben a fehérorosz erőkkel közösen az oroszok nagyszabású hadgyakorlatot rendeztek, mintegy 30 ezer katona részvételével.

(Al Jazeera)

Korlátozzák a pénzfelvételt Ukrajnában

Az Ukrán Nemzeti Bank betiltotta a külföldi devizákban történő pénzfelvételt az országban.

Ukrán devizát is csak korlátozott mennyiségben lehet felvenni már az ATM-ekből: naponta 100 ezer hrivnyát, átszámítva körülbelül 1.1 millió forintot lehet készhez kapni bankkártyánként.

A készpénzmentes fizetésnek nem szabtak felső határt.

A készpénzfelvétel korlátozására vélhetően azért volt szükség, mert a menekülő emberek csütörtökön délelőtt sorban álltak az automatáknál országszerte.

Daniel Leal / AFP

A szakadárok szerint az orosz offenzíva célja a megyehatárok kiterjesztése

Az oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság Katonai Parancsnokságának szóvivője ismertette a donbaszi offenzíva céljait.

A cél a donyecki régió közigazgatási határainak kiterjesztése.

A szakadárok azt szeretnék, hogy a Donyecki- és a Luhanszki Népköztársaság megyehatárai ott húzódjanak, ahol a régió 2014-es elszakadása előtt.

(Meduza)

Orbán Viktor egyelőre csendben figyeli az eseményeket

A horvát mellett többek közt a görög, a spanyol, a portugál, a francia, a brit, a cseh kormányfő is a katonai támadások azonnali leállítására szólította fel Oroszországot, de Orbán Viktor miniszterelnök mostanáig nem szólalt meg a csütörtök hajnalban indított invázióval kapcsolatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Oroszország nevének említése nélkül annyit közölt Facebook-oldalán, hazánk álláspontja világos, kiállunk Ukrajna mellett, de nem ítélte el az orosz támadást.

Magyarország egyik közeli szövetségese, Lengyelország az észak-atlanti szerződés 4. cikke alkalmazását javasolja. A 4. cikk szerint a NATO tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

Varsó az Oroszország elleni messzemenő szankciókat fogja szorgalmazni az Európai Tanács csütörtök esti értekezletén. A legújabb ukrajnai fejleményeket szuverén országgal szembeni katonai agressziónak, a háború tényleges meghirdetésének nevezték.

Olvasói sztorik