Élő Nagyvilág

Csernobilt is elfoglalták az oroszok, Biden szerint Putyin megfizet ezért a háborúért

Oroszország csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására teljes körű támadást indított Ukrajna ellen.

Íme, amit eddig tudunk:

  • Putyin felszólította az Ukrajna keleti részén állomásozó ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és menjenek haza. Figyelmeztetett, ha bárki Oroszország ellen fordul, azt azonnal megtorolják.
  • Az ukrán külügyminiszter szerint a támadás teljes körű, az Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből egyszerre indult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy hadiállapotot vezettek be az országban.
  • A NATO válságtanácskozást tart, Jens Stoltenberg főtitkár tájékoztatása szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a szövetségeseiket. Az Európai Unió ezzel egy időben elítélte a támadást, Ursula von der Leyen szerint ezért a Kremlnek kell felelnie. Az EU történetének legdurvább szankciócsomagját készíti elő, erről az Európai Tanács még ma este tanácskozik.
  • Az orosz hadsereg szerint városokat nem céloznak, a lakosság nincs veszélyben, csak a katonai infrastruktúrát támadják. Ehhez képest Kijevben és több nagyvárosban is robbanásokról számoltak be a helyiek. Rengetegen indultak útnak Kijevből, az autópályák megteltek.
  • Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a magyar-ukrán határszakaszt.
  • Oroszország lezárta légterét az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén, az Európai Unió repülésbiztonsági ügynöksége az ukrán légtér elkerülésére szólított fel.
  • Kijev fegyvereket oszt a civileknek és megszakította diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.
  • Az orosz bombázásnak mostanra legkevesebb 59 áldozata van, 169 ember megsebesült.
  • Joe Biden csütörtök esti beszédében kijelentette: egyedül Vlagyimir Putyin a felelős az Ukrajna elleni támadásért. Az amerikai elnök egyúttal jelezte: a szankciók az orosz elit legfontosabb bankjait és a technológiai exportot fogják megcélozni.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett. Később közölte azt is, berendelték a budapesti orosz nagykövetet. Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését, amely után azt mondta: Magyarország uniós és NATO-szövetségeseivel együtt elítéli az orosz katonai fellépést.
  • Csütörtök este héttől az ellenzék az orosz nagykövetség előtt tüntetett Putyin ellen és Ukrajna mellett. A megmozduláson beszédet mondott többek között Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is, aki úgy fogalmazott: „most sokkal fontosabb feladat van mindannyiunk előtt, mint Orbán Viktor leváltása”.

Macron felszólította az oroszokat, hogy azonnal állítsák le a támadást Ukrajna ellen

Franciaország határozottan elítéli Oroszország döntését, miszerint háborút indít Ukrajna ellen. Oroszországnak azonnal be kell fejeznie katonai hadműveleteit Ukrajnában

– írta csütörtökön a Twitter-en Emmanuel Macron francia elnök. Hozzátette, hogy hazája szolidaritást vállal Ukrajnával, és szövetségeseivel együtt fog dolgozni a háború befejezésén.

A francia elnök csütörtökön kora reggel beszélt Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki több beavatkozást is kért Ukrajna támogatására. Zelenszkij európai egységet kért, Macron pedig biztosította Franciaország támogatásáról és szolidaritásáról.

(CNN)

Kiürült a légtér Ukrajna felett

A Flightradar24 térképe szerint Ukrajnában és Oroszország nyugati részén is teljesen üres a légtér.

Érthető módon a kereskedelmi gépek elkerülik a térséget, de Ukrajna egyébként is korlátozza a repülést, és az EU-s repülésbiztonsági ügynökség is az ukrán légtér elkerülésére szólított fel.

A WizzAir már bejelentette, hogy felfüggeszti ukrajnai járatait.

Flightradar

Pontosítás

Az imént írtunk az áldozatok számáról, de közben az ukrán rendőrség egész konkrét számokat közölt.

Az orosz erők támadása következtében heten haltak meg biztosan. Az Odessza melletti Podilsk városában lévő katonai támaszponton hatan veszítették életüket és heten megsebesültek. A hetedik áldozat Mariupolban hunyt el.

Országszerte 19 embert tartanak nyilván eltűntként.

Az áldozatok és a sebesültek száma várhatóan tovább fog nőni.

Legkevesebb nyolc áldozatról tudni eddig

A Reutersnek az ukrán belügyminisztérium egyik tanácsadójára hivatkozva ír arról, hogy megérkeztek az első jelentések az áldozatok számáról.

A csütörtök hajnali orosz bombázás következtében eszerint legkevesebb nyolcan veszítették életüket és további kilenc ember megsebesült.

Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / AF

"Mindenki pánikba esett"

Az Al-Jazeera tudósítója a kelet-ukrajnai Kramatorszk városa felé tartó vonaton ült, amikor az ukránok megtudták, hogy kitört a háború.

Mindenki pánikba esett …  volt egy öregember, aki megkérdezte, hogy mi történik, és a vonatkísérő azt mondta neki, hogy épp most tört ki a háború

– mondta az újságíró. „Volt egy másik utas, egy idős hölgy, akinek a fia a hadseregben van, és sírni kezdett. Mások sok szerencsét kívántak egymásnak … és nagy vita folyt arról, hogy le kell-e szállnunk a következő állomáson” – tette hozzá. „Vannak, akik úgy döntöttek, hogy keletre indulnak, hogy találkozzanak a családjukkal, de mások leszálltak.”

A kelet-ukrajnai Mariupol városában sorokban állnak az emberek a bankautomatáknál és benzinkutaknál, mert az emberek félnek az áram- és internetkimaradástól.

Genya Savilov / AFP

A Wizz Air felfüggeszti ukrajnai járatait

A jelenlegi ukrajnai események és a légtér lezárása miatt a Wizz Air sajnálattal tájékoztatja ügyfeleit, hogy ideiglenesen felfüggeszt minden járatot az országban

– írta közleményében a diszkont légitársaság.

(MTI)

Karácsony Gergely: A magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc

Putyin háborút indított Európában, a magyar politikai közösség minden tagjának elemi kötelessége az orosz agresszió azonnali és határozott elítélése, a kiállás Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett, írta csütörtökön a háború hírére reagálva Karácsony Gergely.

A főpolgármester úgy fogalmazott, „erre kötelez bennünket nem csak európai értékválasztásunk, de kötelez a kárpátaljai magyarság iránti felelősségünk, kötelez 1956 és 1968 emléke is.”

A magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc. A magyar kormánynak vissza kell szereznie a cselekvőképességét, amit Orbán Viktornak Putyinnal kötött üzletei, és az orosz érdekeknek a magyar és az európai érdekekkel szemben folytatott kiszolgálása béklyóz. Ennek a politikának most kell véget vetni. Magyarország biztonságát, az európai békét az európai és a transzatlanti együttműködésben való részvétel és a közös cselekvés biztosítja csak. Ebben Magyarország, a magyar kormány nem lehet tovább a probléma része, csakis a megoldása

– írta Karácsonyra.

Szerinte itt a jövőről van szó, arról, hogy az a világ köszönt-e ránk, amiben az erőpolitika sikereket érhet el, vagy pedig a nemzetközi közösség elég erős, bölcs és megfontolt lesz ahhoz, hogy világossá tegye:

hiába érzi Oroszország erősnek magát, ez nem jelenti azt, hogy fönnálló konfliktusait olyan módon rendezheti el, amely elfogadhatatlan a 21. század emberi életet és méltóságot tiszteletben tartó világában.

Posztjában megjegyezte, Budapest része annak a nemzetközi együttműködésnek, amely elítéli az orosz agressziót, és kiáll a most támadás alatt lévő ukrán főváros, Kijev mellett. Ezért is tűzték ki az ukrán nemzeti zászlót a Városházára.

Karácsony Gergely Facebook oldala

Sajnos most készülnünk kell arra, hogy a máris sok szenvedést követelő orosz agresszió következményei bennünket is elérnek. Éppen ezért a Fővárosi Operatív Törzs elkezdte annak felmérést, milyen feladatok hárulnak a fővárosra a háború okozta esetleges menekülthelyzet kezelésében

– zárta a bejegyzését Karácsony.

Három erős kép Kijevből

Az ukrán fővárost is robbanások rázták meg korábban, az emberek gyakorlatilag háborúra ébredtek, emiatt sokan el is menekültek Kijevből. Ezt jól tükrözi az alábbi fotó, amin az látszik, hogy a városból kivezető autópálya csordulásig megtelt.

Pierre Crom/Getty Images

Alább kijeviek egy csoportja figyel egy körbekordonozott területet, ahová rakéta csapódott be nem sokkal azelőtt.

Sergei SUPINSKY / AFP

És végül egy kép a szomorú valóságból: egy ukrán férfi nyugtatgatja gyermekeit és feleségét, hogy minden rendben lesz, amikor épp fedezékbe vonultak az egyik metró aluljáróban. Ehhez hasonló pillanatokban ezekben az órákban több millió embernek van része Ukrajnában.

Daniel LEAL / AFP

Kína szerint még van lehetőség az ukrajnai helyzet békés rendezésére

Hiszünk benne, hogy az ukrán válság békés megoldásához vezető ajtó még nem zárult be teljesen, és nem is lenne szabad bezárni

– mondta Csang Csün, Kína ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Kína kijevi nagykövetsége csütörtökön figyelmeztetést tett közzé az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárok: különböző veszélyforrásokra – egyebek között a társadalmi rend várható felborulására – tekintettel azt tanácsolják, hogy mindenki maradjon otthon, és tartsa magát távol az ablakoktól. Ugyanakkor óva intettek a pániktól, és összefogásra, egymás támogatására kérték a kínai közösség tagjait.

Azoknak, akiket a hírek útközben értek, azt tanácsolták, hogy járművükre jól látható helyre helyezzenek ki kínai zászlót.

Az ország elhagyására egyelőre nem tettek javaslatot.

Meg is szavazták a hadiállapot bevezetését

Az ukrán parlament csütörtök reggel jóváhagyta a hadiállapot bevezetését az országban – számolt be az UNIAN hírügynökség.

A törvényhozás ülését nem közvetítették, a döntésről képviselők tájékoztattak a Telegram üzenetküldő portálon. Jariszlav Zseleznyak, a Hang párt frakciójának tagja azt közölte, hogy a hadiállapot bevezetését 300-an szavazták meg a 450 fős törvényhozásban.

A parlament elé Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára terjesztette be a javaslatot. Előzőleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetben tájékoztatta az ország lakosságát a hadiállapot bevezetéséről.

Ukrán elnök: A világ velünk van

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtöki délelőtti tweetjében közölte, hogy folyamatosan konzultál a világ vezetőivel.

A világ velünk van. Folytatom a tárgyalásokat. Katar is a támogatásáról biztosított

– írta.

Zelenszkij arról már korábban tájékoztatott, hogy telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, Boris Johnson brit miniszterelnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Andrzej Duda lengyel elnökkel is.

Ukrán Elnöki Hivatal / Anadolu Agency / AFP Zelenszkij a donyecki határnál február 17-én.

Az oroszok szerint csapataik harc nélkül lépték át a határt

Az orosz hadsereg csütörtöki közleményében azt állítja, hogy az ukrán határszolgálat nem tanúsított ellenállást az ukrán területre behatoló orosz egységekkel szemben, illetőleg, hogy az orosz hadsereg „lenyomta” az ukrán légvédelmet.

Ugyanebben a nyilatkozatban az orosz hadsereg cáfolja, hogy az ukránok több orosz repülőgépet lelőttek volna. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara korábban arról adott hírt, hogy öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le csütörtök hajnalban.

(CNN)

Putyin már hétfőn felvehette a hadüzenetét

Az orosz sajtóban azt írják, Vlagyimir Putyin leghamarabb hétfőn előre rögzíthette a hadüzenetét.

A Novaya Gazera szerint a Kreml honlapjára feltöltött videót február 21-én 19 óra magasságában vették fel, közel három nappal azelőtt, hogy az elnök hivatalosan is katonai műveletet rendelt el Ukrajnában.

Az is érdekes, hogy ugyanott, ugyanabban a ruhában jelentette be Putyin a támadás indítását, mint amikor hétfőn közölte, Oroszország elismeri a szakadár területek függetlenségét.

Mindez bizonyíték lehet arra, hogy a diplomáciai megoldást komolyabban fontolóra sem vette Moszkva. Az elmúlt napokban legalábbis már eldöntött tény lehetett Ukrajna megszállása.

"Ukrajna megvédi magát. Ukrajna győzni fog"

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszer is reagált az orosz invázióra, és arra kérte az ukránokat szerte a világon, hogy szólítsák cselekvésre a kormányokat.

Putyin megtámadta az országot, de senki nem menekül. A hadsereg, a diplomaták, mindenki dolgozik. Ukrajna harcol. Ukrajna megvédi magát. Ukrajna győzni fog. Oszd meg az igazságot Putyin inváziójáról a hazádban, és szólítsd fel a kormányodat arra, hogy azonnal cselekedjen

– írta Twitterén Kuleba.

Szijjártó: A legfontosabb a magyar emberek biztonsága

Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett

– mondta Facebook bejelentkezésében Szijjártó Péter külügyminiszer. Megerősítette, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett, és minden szövetségesi egyeztetésnek része lesz, amely a koordinált válaszreakcióra vonatkozik.

A legfontosabb a külügyminiszer szerint a magyar emberek biztonsága. Szijjártó megerősítette, hogy a kijevi nagykövetség működik, az Ukrajna keleti és középső részén tartózkodó magyaroktól pedig azt kérte, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyar külképviselettel. A Kárpátalján egyelőre nyugalom van.

Az oroszok hatástalanították az ukrán légitámaszpontokat

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint eddig öt orosz repülőgépet és egy helikopter lőttek le csütörtökön reggel.

Az orosz hadsereg korábban tagadta, hogy lelőtték volna egy repülőjüket is harc közben Ukrajnában.

Oroszország szerint viszont mostanra az összes ukrán légitámaszpontot működésképtelenné tették.

Orosz repülőgépeket lőttek le az ukránok

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le csütörtök hajnalban, miután az orosz offenzíva megindult Ukrajna ellen. Az orosz hadsereg tagadta a vádakat – jelentette csütörtökön a TASS állami hírügynökség.

(CNN)

Válságtanácskozást tart a NATO

Válságtanácskozást tartanak a NATO 30 tagállamának a szövetséghez akkreditált nagykövetei csütörtök reggel az Ukrajna ellen intézett orosz támadás miatt – közölte az észak-atlanti szövetség egyik brit illetékese a Reuters brit hírügynökséggel.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban élesen elítélte Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadművelet miatt, amelyet az euroatlanti biztonság elleni súlyos támadásnak nevezett. Felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul állítsa le katonai akcióját, és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

JOHN THYS / AFP Jens Stoltenberg február 22-i sajtótájékoztatón, ahol élesen elítélte Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadművelet miatt

Kijevben légi fenyegetést rögzítettek

Légi fenyegetést rögzítettek Kijevben – közölte csütörtökön az ukrán főváros vezetése a Telegram üzenetküldő portálon. A városi adminisztráció arra kérte a kijevieket, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre.

Jobb, ha most mindenki otthon marad, de aki aggódik, lemehet az óvóhelyre

– nyilatkozta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Ukrajinszka Pravda hírportálnak.

(MTI)

Három oldalról zajlik a támadás

Az Ukrajnát ért orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indult – közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat.

A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

Oroszbarát szakadárok megtámadtak egy Kijev ellenőrzése alatt álló várost

Oroszbarát szakadárok saját közlésük szerint megtámadtak csütörtökre virradóan egy várost, amely Kijev ellenőrzése alatt áll Luhanszk régióban – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Scsasztija ellen az ukrajnai orosz hadművelet hajnali megkezdése után indítottak támadást. Vlagyimir Putyin orosz elnök a hadműveletre utasítást adó hajnali tévébeszédében azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és “nácimentesítésére”.

Handout / KREMLIN.RU / AFP

A másik szeparatista terület, a Donyec-medence térségének egyik szóvivőjére hivatkozva az orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy a szakadárok jelentős csapásokat mérnek az ukrán fegyveres erőkre a feleket elválasztó kelet-ukrajnai vonal mentén.

(MTI/Reuters)

Felfüggesztették az oktatást az Ukrajnával határos orosz területeken

Tanítási szünetet rendeltek el csütörtökön az oroszországi Belgorod megye és a Krím Ukrajnával határos területein, miután megindult az orosz offenzíva.

Oroszország 2014-ben csatolta el a Krímet Ukrajnától, a Kijevben végbement erőszakos politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el és az annexiót Ukrajna területi épsége megsértésének tartja.

Kijevből sokan elmenekülnek

A fotók tanulsága szerint nem sokkal azután, hogy robbanások rázták meg Kijevet, rengeteg helyi lakos útnak indult a városból.

Az ATM-eknél és a benzinkutakon is sorok alakultak ki.

Aytac Unal / Anadolu Agency via AFP
Olvasói sztorik