Nagyvilág europoli

Szijjártó: Magyarország ebben a kérdésben soha sem törte meg az uniós egységet

Az ukrán helyzetet értékelte a külügyminiszter.

Orbán Viktor után Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt az ukrán helyzettel kapcsolatban. Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn este elismerte a szakadár luhanszki és donyecki köztársaságok függetlenségét, a katonái hamarosan meg is érkezhetnek ezekbe a régiókba.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már össze is ült egy rendkívüli ülésre, közben Orbán Viktor leszögezte, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Kedd reggel Szijjártó Péter is megszólalt, ő azt írta szintén a Facebookon, hogy a hétfő esti fejlemények nyomán felgyorsult Brüsszelben a szankciós intézkedések előkészítése, folyamatos az egyeztetés a lehetséges lépésekről.

Magyarország ebben a kérdésben soha sem törte meg az uniós egységet. Mindezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldásba vetett utolsó utáni reményünket sem szabad feladnunk

– írta a külgyminiszter.

Szijjártó egy nappal korábban is megnyilvánult Ukrajna területi integritását illetően, amikor bejelentette, hogy Magyarország újabb 120 lélegeztetőgépet adományoz keleti szomszédjának. Szijjártó ekkor azt mondta, Magyarország és Ukrajna kapcsolatai feszültséggel terheltek, Ukrajnában sorozatosan megsértik a magyar nemzeti közösség jogait, ennek ellenére Magyarország mindig is kiállt Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik