Nagyvilág

Ukrán válság: rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Jevhen Maloletka / MTI/AP
Jevhen Maloletka / MTI/AP
Rendkívüli ülést tartott hétfő este az ENSZ Biztonsági Tanácsa, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a kelet-ukrajnai szeparatista régiók függetlenségét, és elrendelte, hogy orosz fegyveres erők "biztosítsák a békét" a két "népköztársaság" területén.

A találkozót Ukrajna, az Egyesült Államok, Mexikó és öt európai ország kérésére hívták össze. A tanács soros elnöki tisztét jelenleg Oroszország tölti be. Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete orosz kollégájának küldött levelében azt írta, Kijev azért kéri a sürgős találkozót, mert Putyin tettei sértik Ukrajna szuverenitását és területi integritását, az ENSZ Alapokmányát és az ENSZ Közgyűlésének 2014-es határozatát.

A másfél órás nyílt ülésen többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, India, Írország, az Egyesült Arab Emírségek, Kenya és Ghána képviselői is nyomatékosan szorgalmazták a békét és a diplomáciát az ukrajnai háború elkerülése érdekében.

Az amerikai nagykövet az ülésen felszólalva kétségbe vonta Putyin azon állítását, hogy az orosz csapatok „békefenntartó” szerepet vállalnának a donyecki és luhanszki területeken. „Ő békefenntartóknak nevezi őket. Ez nonszensz. Tudjuk, hogy valójában mik azok” – jelentette ki Linda Thomas-Greenfield, aki azt is sérelmezte, hogy Putyin hétfői tévébeszédében gyakorlatilag kijelentette, hogy Oroszország jogos igényt formál a hajdani Orosz Birodalom egész területére, így például Ukrajnára, Finnországra, a balti államokra, Belaruszra, és Grúziára.

Az orosz nagykövet Vaszilij Nebenzija is felszólalt, ő Ukrajnát tette felelőssé a helyzetért. Szerinte legfontosabb kitalálni, hogy hogyan lehetne elkerülni a háborút, és hogyan lehetne rábírni Ukrajnát, hogy hagyjon fel a Donyeck és Luhanszk elleni ágyútámadásokkal és provokációkkal. – Oroszország továbbra is nyitott a konfliktus diplomáciai úton történő rendezésére, azonban nem hajlandóak megengedni, hogy az ukránok „vérfürdőt rendezzenek Donbaszban” – jelentette ki.

Szakértők szerint “biztosra vehető”, hogy a Biztonsági Tanács nem tesz semmilyen lépést és nem ad ki nyilatkozatot, miután Oroszország vétójoggal rendelkezik.

Az orosz nagykövet után Ukrajna képviselője is szót kapott. Szerhij Kiszlicja kijelentette, hogy az ENSZ támadás alatt áll Oroszország által. „Az ENSZ beteg. Ez egy tény. Megfertőzte a Kreml által terjesztett vírus. A kérdés, hogy megadja-e magát ennek a vírusnak?”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb közleményében megerősítette, hogy az amerikai nagykövetség jelenleg a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városában szolgálatot teljesítő munkatársai “biztonsági okok miatt” Lengyelországban töltik az éjszakát. “A munkatársaink rendszeresen visszatérnek, hogy folytassák diplomáciai munkájukat Ukrajnában, és sürgősségi konzuli szolgáltatásokat nyújtsanak.” – fogalmazott Blinken.

A külügyminiszter ismét felhívta a figyelmet, hogy az amerikai állampolgároknak azonnal el kellene hagyniuk Ukrajnát. “A biztonsági helyzet Ukrajnában továbbra is kiszámíthatatlan, és rövid időn belül romolhat” – tette hozzá. A politikus szerint elképzelhető, hogy egy esetleges orosz katonai művelet miatt korlátozni fogják a kereskedelmi légi közlekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik