Balogh Zoltán / MTI
Nagyvilág koronavírus

Magyarország újabb 120 lélegeztetőgépet ajándékoz Ukrajnának

Magyarország újabb 120 lélegeztetőgéppel segíti Ukrajnát a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, a gépek fele kárpátaljai, másik fele más ukrajnai kórházakba kerül – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn reggel.

A tárcavezető közösségi oldalán élőben jelentkezett be, mielőtt Brüsszelbe indult. Elmondta, hogy a gépeket – ahogy a korábbi, ugyanilyen nagyságú segítség esetében is – az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével juttatják el a kórházakba.

Brüsszeli útjáról Szijjártó Péter közölte: az uniós tanács ülésén vesz részt, ahol a kelet-európai térségben kialakult feszültségek lesznek napirenden.

Magyarországnak érdeke a béke, ezért elvárjuk azt, hogy a világpolitika nagy szereplői tovább folytassák azt a magas szintű párbeszédet, amely az egyetlen reményt jelenti a békés megoldás irányába

– fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: bár tudjuk, hogy Magyarország és Ukrajna kapcsolatai is feszültséggel terheltek, Ukrajnában sorozatosan megsértik a magyar nemzeti közösség jogait, ennek ellenére Magyarország mindig is kiállt Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Mindig segítettünk az ukránoknak, ha bajban voltak vagy ha szükségük volt valamilyen támogatásra, segítségre a világjárvány elleni küzdelemben. Így van ez most is – mondta.

A kormány a koronavírus-járvány kitörését követően, 2020 tavaszán összesen 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, összesen mintegy 300 milliárd forintért, miközben Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélte, a legrosszabb esetben is csak 8 ezerre lesz szükség. Eddig ennyire sem volt szükség, végül a kormány rendeletben írta elő a 8 ezer darabban meghatározott stratégiai készlet feletti mennyiség értékesítését. Ebből a készületből ajándékozott Magyarország már többek közt Kirgizisztánnak, Szlovákiának, Ukrajnának, Csehországnak.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik