Nagyvilág

ENSZ: Még nem indult el a menekültáradat Ukrajnából

Emilio Morenatti / MTI/AP/
Emilio Morenatti / MTI/AP/

Mind ez idáig nem nőtt az Ukrajnát elhagyók száma az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) keddi tájékoztatása szerint, de a szervezet részéről máris leszögezték: készek támogatást nyújtani a válság mélyülése esetén.

– Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és készek vagyunk segítséget nyújtani egy esetleges migrációs hullám esetén – mondta Shabia Mantoo UNHCR-szóvivő.

Az ukrán kormány adatai szerint a Krím 2014-es megszállása, valamint a Donyec-medencében kezdődött konfliktus óta 1,5 millió belső menekültet regisztráltak az országban.

Jelenleg az ENSZ 1500 munkatársa dolgozik Ukrajnában, mintegy százan közülük az ország keleti részén.

A világszervezet főtitkára, António Guterres hétfőn szóvivője útján azt közölte, az ENSZ teljes mértékben kiáll Ukrajna szuverenitása mellett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este videóüzenetben jelentette be a délkelet-ukrajnai szakadár “Donyecki Népköztársaság” és “Luhanszki Népköztársaság” szuverenitásának elismerését, az orosz erőket pedig felhatalmazta, hogy “biztosítsák a békefenntartást” a Moszkva által Ukrajnától függetlennek elismert területeken.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik