Nagyvilág

Egy szomszédos országban is ugyanakkor lesznek a választások, mint nálunk

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A szerbek is ekkor választhatnak, no meg az ott élő magyarok, akik könnyebben küldhetnek majd képviselőt Belgrádba.

Április 3-ra írta ki Aleksandar Vucic elnök kedden Belgrádban az előrehozott parlamenti választásokat Szerbiában. A televízióban is közvetített eseményen az elnök kiemelte: a most feloszlatott parlament számos fontos törvényt hozott meg, különös tekintettel a jogállamiság erősítésére. Arra szólította fel az embereket, hogy vegyenek részt a választáson, és mutassák meg, hogy a különböző elképzelések ellenére együtt tudnak működni az ország jövője és érdekeinek érvényesítése céljából. Vucic felelősségteljes kampányolásra kérte a pártokat – írja az MTI.

A választás előkészítéseként február elején módosítottak több vonatkozó törvényt is. Ezek közül a magyar nemzeti kisebbséget leginkább az a változás érinti, aminek értelmében az eddigi tízezer helyett már ötezer aláírás elegendő lesz ahhoz, hogy egy kisebbségi párt részt vehessen a parlamenti választáson. A nemzeti kisebbségekre 2004 óta pozitív diszkrimináció vonatkozik, pártjaik esetében a természetes választási küszöb van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt.

Két évvel ezelőtt már változott a választási törvény, akkor a parlamentbe jutási küszöböt 5-ről 3 százalékra csökkentették, hogy a kisebb pártok is bejuthassanak a képviselőházba. Az akkori törvénymódosítások a Vajdasági Magyar Szövetség javaslatára további könnyítéseket is tartalmaztak a nemzeti kisebbségek számára, hiszen a változtatások eredményeként a kisebbségi pártok szavazatszámát előbb 1,35-tel beszorozzák, és csak ezt követően osztják le a mandátumokat.

Szerbiában 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is tartottak előrehozott parlamenti választást, majd az előbb Aleksandar Vucic, majd Ana Brnabic vezette kormány 2016 és 2020 között túlélte a négyéves ciklust, de a 2020-as választások eredményének közlését követően Vucic azonnal bejelentette, hogy két évvel később biztosan ismét előrehozott választást tartanak.

A parlamenti választással egy időben várhatóan elnökválasztást is tartanak, azt azonban március elején írja ki Ivica Dacic házelnök. A parlament elnöke kedden kiírta az önkormányzati választást is Belgrádban, valamint néhány további településen, ezt a voksolást szintén április első vasárnapján tartják meg. Április 3-án valamivel több mint 6,7 millió választópolgár járulhat az urnák elé Szerbiában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik