Nagyvilág

Tíz évig volt állásban egy ismert krimiíró a pozsonyi belügyminisztériumban, dolgozni azonban sosem járt be

Akár 15 éves szabadságvesztésre is ítélhetik a szlovák krimiírót-exrendőrt, Dominik Dánt, aki több mint tíz évig volt állásban a pozsonyi belügyminisztérium sajtóosztályán, de a gyanú szerint munkája csupán annyiból állt, hogy havonta felvette a fizetését – írja a HN alapján a Paraméter.sk.

A Dominik Dán álnéven publikáló ismert szlovák író kirúgásáról már korábban jelentek meg hírek a sajtóban, a férfi valódi nevét azonban az újabb cikkek sem említik.

Az cikkekből azonban kiderül, hogy a tízéves, teljesítés nélküli minisztériumi munkaviszony ügyében azóta rendőrségi nyomozás is indult.

Az ügyet vizsgáló nyomozó 2021 októberében hűtlen kezelés bűntettének gyanújával indított eljárást. Michal Szeiff rendőrségi szóvivő a HN-nek azt mondta, hogy ezt a belügyminisztérium hatósági ellenőrzéséért felelős alkalmazottai követték el.

HN úgy tudja, hogy az államot a bűncselekmény elkövetése során legalább 240 ezer eurós kár érte, ami azt jelenti, hogy Dán tíz éven át átlagosan 2 ezer eurót (nagyjából 700 ezer forintnak megfelelő összeget) vett fel havonta. Mivel a nyomozó szerint nagy mértékű kárról van szó, az „ismeretlen elkövetőt” 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

2020 nyarán az új belügyminiszter, Roman Mikulec hivatalba lépése után takarékossági intézkedéseket vezettek be. Ekkor bukkantak rá két személyre, akik elvileg a sajtóosztályon dolgoztak, de egyáltalán nem jártak be munkába. Dán egyébként bűnügyi regényei közül többet a 2010 és 2020 közötti időszakban adott ki.

Fotó: Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a visegrádi országok budapesti találkozóján 2021 októberében (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik